Βαθύς πόνος στον ώμο: τι μπορεί να σημαίνει και πώς αντιμετωπίζεται

Ο πόνος στον ώμο που επιμένει και μειώνει τις δραστηριότητες και τις αθλητικές μας επιδόσεις μπορεί να οφείλεται σε ρήξη του άνω επιχειλίου χόνδρου.

ώμος πόνος στον ώμο PeopleImages

Νιώθεις έναν βαθύ πόνο στον ώμο που σε εμποδίζει να γυμναστείς όπως σου αρέσει και περιορίζει τις καθημερινές σου δραστηριότητες. Τι θα μπορούσε να είναι; Προτού απαντήσουμε αυτό, ας δούμε πρώτα κάποια βασικά για τον ώμο και τη φυσιολογία του.

Ο ώμος και η ανατομία του

Ο ώμος είναι μια περίπλοκη άρθρωση και έχει το μεγαλύτερο εύρος κίνησης από οποιαδήποτε άλλη άρθρωση στο ανθρώπινο σώμα γεγονός που την κάνει να είναι ταυτόχρονα και η πιο ασταθής (εξαρθρώνεται εύκολα). Σχηματίζεται από 3 οστά: το οστό του άνω άκρου του χεριού (βραχιόνιο), την ωμοπλάτη και την κλείδα.

Είναι μια άρθρωση τύπου σφαίρας και κυπελλίου. Συγκεκριμένα η κεφάλη του βραχιονίου (σφαίρα) αρθρώνεται με μια κοίλη επιφάνεια της ωμοπλάτης που ονομάζεται ωμογλήνη (κυπέλλιο). Ένας λείος και ολισθηρός ιστός που λέγεται αρθρικός χόνδρος καλύπτει τις επιφάνειες της σφαίρας και του κυπελλίου που έρχονται σε επαφή μεταξύ τους ώστε το ένα οστό να ολισθαίνει πάνω στο άλλο χωρίς τριβή. Η ωμογλήνη περιβάλλεται από ένα σκληρό δαχτυλίδι ινώδους ιστού που λέγεται επιχείλιος χόνδρος και αυξάνει τη σταθερότητα της άρθρωσης του ώμου.

Τι είναι ο επιχείλιος χόνδρος του ώμου;

Είναι ένα "δαχτυλίδι" χόνδρου που περιβάλλεται ολόκληρη την κοίλη επιφάνεια της άρθρωσης του ώμου που ονομάζεται ωμογλήνη (κυπέλλιο).

Τι είναι η ρήξη άνω επιχειλίου χόνδρου ή αλλιώς βλάβη SLAP του ώμου;

Η λειτουργία του επιχειλίου χόνδρου είναι να προσφέρει σταθερότητα στην άρθρωση του ώμου αποτρέποντας τα υπεξαρθρήματα και τα εξαρθρήματα (δηλαδή να βγαίνει ο ώμος). Η βλάβη SLAP αναφέρεται σε ρήξη του πάνω μέρους του επιχειλίου χόνδρου της ωμογλήνης στο εσωτερικό της άρθρωσης του ώμου και αποτελεί ακρωνύμιο της ορολογίας "Superior Labrum from Anterior to Posterior ". Η κορυφή αυτής της περιοχής είναι επίσης το σημείο από το οποίο ξεκινά ο τένοντας της μακράς κεφαλής του δικεφάλου βραχιονίου. Η βλάβη SLAP συμβαίνει μπροστά και πίσω (from Anterior to Posterior) από το σημείο που ξεκινά ο τένοντας του δικεφάλου. Η "άγκυρα" του δικεφάλου δηλαδή το σημείο έκφυσής του μπορεί επίσης να εμπλέκεται σε αυτήν την πάθηση.

Η βλάβη αυτή μπορεί να συμβεί είτε σαν μεμονωμένη βλάβη είτε να συνυπάρχει με:

α) ρήξη του τενοντίου πετάλου

β) αστάθεια ή εξάρθρημα του ώμου

γ) σύνδρομο εσωτερικής πρόσκρουσης.

Ποια είναι τα αίτια της βλάβης SLAP;

Tα κυριότερα αίτια της βλάβης SLAP είναι:

1. η επαναλαμβανόμενη δραστηριότητα πάνω από το επίπεδο του ώμου,

2. η δραστηριότητα που περιλαμβάνει έλξη του κορμού με τα χέρια,

3. τραυματισμός συνήθως με πτώση στο έδαφος πάνω σε τεντωμένο χέρι (σύσπαση δικεφάλου).

Αθλητές και αθλούμενοι που πραγματοποιούν ρίψεις, άρσεις βαρών, έλξεις και στηρίξεις μπορούν να υποστούν μια ρήξη του άνω επιχειλίου χόνδρου λόγω επαναλαμβανόμενης δραστηριότητας ή λόγω τραυματισμού.

Ποια είναι τα συμπτώματα μιας βλάβης SLAP;

Τα κυριότερα συμπτώματα είναι τα εξής:

-Βύθιος (βαθύς) πόνος στον ώμο.

-Πόνος με την άρση βαρών ειδικά πάνω από το επίπεδο του κεφαλίου

-Πόνος στην προσπάθεια διατήρησης του χεριού σε συγκεκριμένη θέση

-Μηχανικά συμπτώματα που αναπαράγουν "κλικ ή ποπ".

-Μείωση της δύναμης του ώμου και εύκολη κόπωση.

-Μειωμένες αθλητικές επιδόσεις.

Πώς γίνεται η διάγνωση της συγκεκριμένης πάθησης;

  • Η κλινική εξέταση από ειδικό στις παθήσεις του ώμου ορθοπαιδικό είναι ιδιαίτερα σημαντική για τη διάγνωση αυτής της πάθησης.
  • Οι ακτινογραφίες είναι συνήθως φυσιολογικές.
  • Η μαγνητική τομογραφία απεικονίζει τις συνοδές βλάβες, αλλά η ευαισθησία της στη διάγνωση δεν είναι ιδιαίτερα υψηλή. Συχνά μάλιστα απαιτούνται πιο ειδικές εξετάσεις.
  • Η αρθροσκόπηση ώμου είναι κάποιες φορές η μόνη που επιβεβαιώνει 100% την διάγνωση.

Ποια είναι η θεραπεία της βλάβης SLAP;

H φυσιοθεραπεία και η φαρμακευτική αγωγή είναι πάντα η πρώτη γραμμή θεραπείας.

Η φυσικοθεραπεία είναι είναι απαραίτητο να γίνει από φυσικοθεραπευτή εξειδικευμένο στις παθήσεις του ώμου και περιλαμβάνει ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα ελαστικότητας και ενδυνάμωσης των μυών της ωμικής ζώνης.

Όταν τα συμπτώματα είναι ιδιαίτερα έντονα, όταν υπάρχει σημαντική μείωση των αθλητικών επιδόσεων και δεν αποδίδει η συντηρητική αντιμετώπιση, τη λύση δίνει η αρθροσκόπηση ώμου (μάθετε περισσότερα εδώ). Η τεχνική περιλαμβάνει τη σταθεροποίηση της ρήξης του επιχειλίου χόνδρου και του τένοντα του δικεφάλου βραχιονίου όταν απαιτείται, καθώς και αντιμετώπιση της συνυπάρχουσας παθολογίας γύρω από την άρθρωση του ώμου.

αβραμίδης

Από τον Γρηγόριο Π. Αβραμίδη, ορθοπαιδικό χειρουργό, επιμελητής Γ’ Ορθοπαιδικής Κλινικής Ιδ. Θεραπευτηρίου «Υγεία» και Ιδ. Θεραπευτηρίου «Μητέρα»

(grigoriosavramidis.gr).

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i