Υγεία θυρεοειδούς: Τι είναι τα μυελοειδή νεοπλάσματα θυρεοειδούς αδένα;

Η υγεία του θυρεοειδούς είναι πολύ σημαντική για όλες τις λειτουργίες του οργανισμού.

θυρεοειδής παραθυρεοειδείς ChesiireCat

Ευχαριστούμε τον Κυριάκο Βαμβακίδη, χειρουργό ενδοκρινών αδένων, fellow of the European Division of Endocrine Surgery, διευθυντή του Τμήματος Χειρουργικής Ενδοκρινών Αδένων του «Ερρίκος Ντυνάν» Hospital Center (drvamvakidis.gr).

Η υγεία του θυρεοειδούς είναι πολύ σημαντική για όλο τον οργανισμό μας. Τα μυελοειδή καρκινώματα του θυρεοειδούς αδένα αποτελούν περίπου το 3-5% των περιπτώσεων του καρκίνου του θυρεοειδούς. Προέρχονται από τα παραθυλακιώδη κύτταρα, ή C-κύτταρα του θυρεοειδούς αδένα, που εκκρίνουν την καλσιτονίνη, γι’ αυτό και η μέτρησή της είναι πολύ χρήσιμη στη διάγνωση.

Η διάγνωση της νόσου

Η ανεβασμένη καλσιτονίνη δεν οφείλεται απαραίτητα σε μυελοειδές καρκίνωμα, αφού υπάρχουν διάφορες καλοήθεις καταστάσεις που συνδυάζονται με αύξησή της, όπως η υπερπλασία των C-κυττάρων ή ακόμα και η εκσεσημασμένη θυρεοειδίτιδα. Τα όπλα στη φαρέτρα του ενδοκρινολόγου για τη σωστή διερεύνηση είναι η διεγερμένη τιμή καλσιτονίνης μετά (από;) ενδοφλέβια χορήγηση ασβεστίου, η παρακέντηση στους ύποπτους όζους, η χαρτογράφηση λεμφαδένων στον τράχηλο, καθώς και η λήψη αναλυτικού ιστορικού του ασθενούς, που μπορεί να αναδείξει στοιχεία σχετιζόμενα με τη νόσο που αφορούν είτε τον ίδιο τον ασθενή ή τους συγγενείς του. Η νόσος στο περίπου 25-30% των περιπτώσεων σχετίζεται με το σύνδρομο της πολλαπλής ενδοκρινικής νεοπλασίας και μπορεί να επηρεάσει και άλλα όργανα, όπως oι παραθυρεοειδείς αδένες και τα επινεφρίδια. Πολύ σημαντικός είναι ο προεγχειρητικός αποκλεισμός του φαιοχρωμοκυτώματος, ενός δυνητικά κακοήθους όγκου που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη ζωή του ασθενούς κατά τη διάρκεια της θυρεοειδεκτομής.

Η θεραπεία

Από τη στιγμή που ο ενδοκρινολόγος διαγιγνώσκει το μυελοειδές καρκίνωμα, τη σκυτάλη παίρνει ο εξειδικευμένος χειρουργός. Συνήθως η αντιμετώπιση της νόσου απαιτεί την ολική θυρεοειδεκτομή με κεντρικό λεμφαδενικό καθαρισμό, καθώς τα μυελοειδή καρκινώματα δίνουν πολύ συχνά και νωρίς λεμφαδενικές μεταστάσεις, ενώ η θεραπεία με ραδιενεργό ιώδιο δεν έχει καμία επίδραση σε αυτά. Η έκταση της χειρουργικής επέμβασης θα εξαρτηθεί από τη βασική τιμή της καλσιτονίνης και τη χαρτογράφηση λεμφαδένων. Αν η τιμή της καλσιτονίνης είναι υψηλή ή η χαρτογράφηση αναδείξει παθολογικούς λεμφαδένες στα πλάγια τραχηλικά διαμερίσματα, τότε το ενδεδειγμένο χειρουργείο περιλαμβάνει, εκτός της ολικής θυρεοειδεκτομής, και εκτεταμένο κεντρικό και πλάγιο λεμφαδενικό καθαρισμό.

Και κάτι τελευταίο, αλλά σημαντικό. Η αντιμετώπιση του μυελοειδούς καρκινώματος είναι μια πρόκληση για τον ενδοκρινολόγο και το χειρουργό και προϋποθέτει την αγαστή συνεργασία τους για το καλύτερο θεραπευτικό αποτέλεσμα.

Διάβασε επίσης: Διαταραχές του θυρεοειδούς: 18 σημάδια που δείχνουν ότι ο θυρεοειδής σου δε λειτουργεί σωστά

Διάβασε επίσης: Γιατί έχεις ξηρό δέρμα; (έκζεμα, θυρεοειδής, διατροφή ή κάτι άλλο;)

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i