Υπάρχει θεραπεία για το ροχαλητό;

Αν το ροχαλητό σου (ή του συντρόφου σου) επηρεάζει την ποιότητα του ύπνου σας, να θυμάσαι ότι υπάρχει θεραπεία για το ροχαλητό!

ροχαλητό iStock

Ευχαριστούμε την Ανατολή Παταρίδου, χειρουργό ωτορινολαρυγγολόγο κεφαλής και τραχήλου (Facebook: Ανατολή Παταρίδου Χειρουργός).

Τι είναι το ροχαλητό

Ο κύριος μηχανισμός που προκαλεί το ροχαλητό αφορά το επίπεδο του ανώτερου αεραγωγού, δηλαδή τη μύτη, το φάρυγγα και το λάρυγγα. Συνήθως υπάρχει κάποιο ανατομικό εμπόδιο, όπως είναι το στραβό διάφραγμα, οι μεγάλες ρινικές κόγχες ή οι αμυγδαλές, η υπερτροφική ρίζα της γλώσσας, κάποιες πιθανές ανατομικές παραλλαγές στο σχήμα της επιγλωττίδας και ίσως κάποιες μεγάλες κύστεις στο λάρυγγα ή το ρινοφάρυγγα που φράζουν τη δίοδο του αέρα. Όταν συμβαίνει αυτό, προκαλείται ο ενοχλητικός ήχος κατά την αναπνοή που ξέρεις ως ροχαλητό.

Σε τι οφείλεται;

Ένα βαρύ βραδινό γεύμα ή η υψηλή κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να σχετίζονται με το ροχαλητό. Το κάπνισμα και η παχυσαρκία είναι επίσης παράγοντες που παίζουν ρόλο. Συχνά όμως η κατάσταση είναι πιο σύνθετη και μπορεί να αφορά ανατομικά προβλήματα και οργανικές διαταραχές που ξεκινούν από τη μύτη και φτάνουν έως το θυρεοειδή αδένα ή ακόμα και μέχρι το στομάχι σου (βλ. γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση).

Υπάρχει θεραπεία για το ροχαλητό;

Η έγκαιρη χειρουργική αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκαλούν το ροχαλητό προλαμβάνουν το σύνδρομο υπνικής άπνοιας, κάτι που αφορά ένα μεγάλο ποσοστό των ανθρώπων που ροχαλίζουν. Τα τελευταία χρόνια η εξέλιξη στον τομέα της ωτορινολαρυγγολογίας, χάρη στη χρήση των ενδοσκοπικών τεχνικών και την εφαρμογή της ρομποτικής χειρουργικής, οδήγησε σε θεαματική βελτίωση της αποκατάστασης των ασθενών με ροχαλητό και άπνοια. Με την επέμβαση παύει να υφίσταται η αυξημένη αντίσταση στον ανώτερο αεραγωγό και αυτό έχει ως αποτέλεσμα την αποκατάσταση της σωστής οξυγόνωσης του οργανισμού. Ο ωτορινολαρυγγολόγος (ΩΡΛ) είναι ο πλέον κατάλληλος για να κρίνει αν το ροχαλητό οφείλεται σε ανατομικό πρόβλημα των αεραγωγών και, σε περίπτωση που ισχύει κάτι τέτοιο, ο μόνος που μπορεί να δώσει λύση στο ενοχλητικό, αλλά και επικίνδυνο αυτό πρόβλημα.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i