Σόγια, λούπινο, μπιζέλι και κουκιά: Οι πρωτεϊνούχες καλλιέργειες που έρχονται και στην Ελλάδα!

Την ενίσχυση της καλλιέργειας σε σόγια και άλλων πρωτεϊνούχων, επιδιώκουν η Ελλάδα και άλλες 13 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

5. Όσπρια: By Natalia Mylova

Κοινή δήλωση για την ενίσχυση της καλλιέργειας της σόγιας και άλλων πρωτεϊνούχων, υπέγραψαν σήμερα στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της Συνόδου της ΕΕ, οι υπουργοί Γεωργίας 14 κρατών-μελών (Ελλάδα, Αυστρία, Κροατία, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ουγγαρία, Λουξεμβούργου, Ιταλία, Κάτω Χώρες, Σλοβακία, Σλοβενία, Ρουμανία και Πολωνία).

Με αφορμή την υπογραφή του κοινού κειμένου, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλης Αποστόλου, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Υπογράψαμε και εμείς σήμερα μαζί με άλλα 13 κράτη μέλη, την ευρωπαϊκή δήλωση για την ενίσχυση της καλλιέργειας της σόγιας και των άλλων πρωτεϊνούχων καλλιεργειών, όπως το λούπινο, το μπιζέλι, το ρεβίθι, τα κουκιά.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Γάλα αμυγδάλου, καρύδας, σόγιας: Δες τις διαφορές

Οι καλλιέργειες αυτές είναι ζωτικής σημασίας για το παγκόσμιο γεωργικό σύστημα. Λόγω των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών συμβάλλουν στη διαφοροποίηση των καλλιεργειών με οφέλη για άλλες καλλιέργειες, ιδίως για τα σιτηρά. Μπορούν να είναι “ενδιάμεσες” καλλιέργειες που μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης ζιζανίων, παρασίτων και ασθενειών, με αποτέλεσμα μείωση της ανάγκης για φυτοφάρμακα. Επίσης, “δεσμεύουν” το ατμοσφαιρικό άζωτο, βελτιώνοντας τη σύσταση του εδάφους και μειώνοντας τη χρήση αζώτου στα λιπάσματα.

Με την ενίσχυση αυτών των καλλιεργειών θα αποκομίσουμε πολλαπλά οφέλη μεταξύ άλλων:

➢ Περιορισμό της εξάρτησης από τρίτες χώρες και μείωση της δαπάνης εκατοντάδων εκατομμύριων ευρώ κάθε χρόνο για εισαγωγή, κυρίως μεταλλαγμένης σόγιας, που επιβαρύνει ιδιαίτερα την ανταγωνιστικότητα του κτηνοτροφικού τομέα,

➢ Τις θετικές επιπτώσεις στο περιβάλλον, στον μετριασμό των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής, στη βελτίωση της γονιμότητας και δομής του εδάφους,

➢ Κάλυψη των νομικών απαιτήσεων των παραγωγών για τις περιοχές οικολογικής εστίασης, της διαφοροποίησης των καλλιεργειών και παράλληλα δυνατότητα λήψης συνδεδεμένης ενίσχυσης».

Πηγή: Απε-ΜΠΕ

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i