Πονόλαιμος: Ποιες τροφές είναι καλό να αποφύγεις για την άμεση ανακούφισή του;

Όταν ενοχλήσεις στον λαιμό κάνουν την εμφάνιση τους, οι παρακάτω τροφές ίσως επιδεινώσουν την κατάσταση.

πονολαιμος iStock

Η απότομη μεταβολή του καιρού, οι χαμηλές θερμοκρασίες, οι εποχιακές λοιμώξεις και το κοινό κρυολόγημα που προκαλούν εξασθένηση του ανοσοποιητικού συστήματος είναι μερικές από τις πιο συνηθισμένες αιτίες που οδηγούν στον πονόλαιμο. Οι ενοχλήσεις στον λαιμό μπορεί άλλοτε να είναι πιο επώδυνες και άλλοτε πιο ήπιες, όμως συνήθως προκαλούν την ίδια δυσφορία κατά την κατάποση υγρών και στέρεων τροφών.

Η ενυδάτωση του οργανισμού αλλά και η καταπολέμηση του μικροβίου απαιτούν ασφαλώς την κατανάλωση θρεπτικών συστατικών, που θα ενισχύσουν το ανοσοποιητικό σύστημα με νερό, βιταμίνες και μέταλλα, για αυτό και είναι απαραίτητο να συνεχίσεις να τρως τα γεύματα σου κανονικά. Για να μην επιδεινώσεις, ωστόσο, περισσότερο την κατάσταση κατά την κατάποση επίλεξε να αποφύγεις τις παρακάτω τροφές:

Τραγανά σνακ

Τα πατατάκια, τα κράκερ, τα μπισκότα και οποιοδήποτε άλλο σνακ που μπορεί να γίνει "αιχμηρό" κατά την κατάποση, καλύτερα να μείνει μακριά από τις διατροφικές επιλογές σου όταν έχεις πονόλαιμο. Εκτός του ότι δεν προσφέρουν κανένα απολύτως θρεπτικό συστατικό για την αντιμετώπιση της λοίμωξης, μπορούν εύκολα να επιδεινώσουν την κατάσταση του λαιμού σου.

Εσπεριδοειδή

Προφανώς, και είναι γεμάτα με βιταμίνη C, η οποία αποδεικνύεται απαραίτητη στην καταπολέμηση του κρυολογήματος, ωστόσο αν τα πορτοκάλια, το γκρέιπφρουτ, τα μανταρίνια και τα λεμόνια έχουν έντονα όξινη γεύση, τότε η τελευταία ενδέχεται να προκαλέσει επιπλέον τσούξιμο στον ήδη ερεθισμένο φάρυγγά σου. Ένα έξυπνο και δοκιμασμένο trick για να λάβεις όση βιταμίνη χρειάζεσαι όταν έχεις πονόλαιμο, αποφεύγοντας την ξινή αίσθηση, είναι να προσθέσεις μερικές σταγόνες εσπεριδοειδών στο ζεστό τσάι. Άλλες πηγές βιταμίνης C που δε θα επηρεάσουν τον λαιμό σου κατά την κατάποση είναι ο πουρές πατάτας, το κουνουπίδι, οι πιπεριές κ.α.

Πικάντικα φαγητά

Όπως και με τα όξινα, έτσι και με τα πικάντικα τρόφιμα η επιλογή είναι μια: απέφυγε τα ώσπου να αισθανθείς και πάλι καλύτερα, αφού η όξινη και καυτερή τους γεύση μπορούν να ερεθίσουν περαιτέρω τη στοματοφαρυγγική κοιλότητα.

Τηγανιτά και παναρισμένα τρόφιμα

Τα τηγανιτά και παναρισμένα τρόφιμα δεν είναι η καλύτερη επιλογή διατροφής όταν είμαστε άρρωστοι καθώς περιέχουν ελάχιστα θρεπτικά συστατικά και μπόλικα κορεσμένα λίπη. Επιπλέον, η τραγανή υφή τους μπορεί να αποβεί μοιραία κατά την κατάποση ερεθίζοντας ακόμα περισσότερο τον πονεμένο λαιμό.

Διάβασε επίσης: Αποτοξίνωση: 3 χειμερινές τροφές που θα σε βοηθήσουν

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i