Τι συμβαίνει όταν τρως παγωτό κάθε μέρα;

Το καλοκαίρι έχει ταυτιστεί με μία μπάλα από την αγαπημένη μας γεύση παγωτού.

παγωτό Ιstock

Είναι εκπληκτικό πώς μία μπάλα παγωτό μπορεί να φέρει ένα τεράστιο χαμόγελο στα χείλη μας. Το καλοκαίρι έχει ταυτιστεί με μία μπάλα από την αγαπημένη μας γεύσης παγωτού και μερικές από τις ωραιότερες παιδικές αναμνήσεις μας. Είναι εύκολο να πούμε ότι αποτελεί την πιο δροσιστική και γλυκιά απόλαυση της θερινής σεζόν, και κανείς δεν μπορεί να αντισταθεί στη λαχταριστή του γεύση. Το παγωτό είναι, συνήθως, φτιαγμένο από κρέμα, ζάχαρη, αρωματικές ύλες και άλλα extra συστατικά και σερβίρεται πάντα παγωμένο μόνο του ή με κάποιο συνοδευτικό.

Αν είσαι λάτρης του παγωτού και αναρωτιέσαι τι συμβαίνει στον οργανισμό σου κάθε φορά που καταναλώνεις μία μπάλα - ή και δυο τρεις -  κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, σε αυτό το άρθρο θα βρεις ό,τι χρειάζεσαι. Το δροσιστικό επιδόρπιο έχει μερικά μειονεκτήματα που πρέπει να προσέξεις αν θέλεις να ελέγχεις τη γενική σου υγεία.

Διάβασε επίσης: 5 συνταγές για γρανίτες που προτείνει η διαιτολόγος

Τι συμβαίνει όταν τρως παγωτό καθημερινά

παγωτο_οφελη
Istock

Μπορεί να έχεις βελτιωμένη γονιμότητα

Το 2008, επιδημιολόγοι από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ μοιράστηκαν ορισμένους διατροφικούς παράγοντες που μπορεί να βοηθήσουν τους ανθρώπους που παλεύουν με την ωορρηξιακή υπογονιμότητα να έχουν καλύτερα αποτελέσματα γονιμότητας. Και είτε το πιστεύεις είτε όχι, ανακάλυψαν ότι η πρόσληψη γαλακτοκομικών με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά μπορεί να βοηθήσει στη στήριξη αυτού του πληθυσμού.

Οι ερευνητές μοιράστηκαν, επίσης, ρητά ότι μια μερίδα παγωτού μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως γαλακτοκομική επιλογή υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά.

Να εμφανίσεις προβλήματα στα δόντια

Η κατανάλωση ζάχαρης προάγει την εμφάνιση της τερηδόνας. Τα παγωτά, ειδικά του εμπορίου, είναι γεμάτα από προσθήκη ζάχαρης, συνεπώς δεν είναι η καλύτερη επιλογή για τη στοματική σου υγιεινή. Αν δε βουρτσίζεις τα δόντια σου μετά την κατανάλωση παγωτού, τότε η συνήθειά σου να τρως τακτικά παγωτά μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στα δόντια σου.

Δεν θα έχεις καλή ποιότητα ύπνου

Μια μελέτη στο Journal of Sleep Medicine έδειξε ότι η κατανάλωση τροφών με χαμηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και υψηλά κορεσμένα λιπαρά συνδέεται με ελαφρύτερο ύπνο και περισσότερες νυχτερινές αϋπνίες. Η κατανάλωση περισσότερης ζάχαρης, ειδικά τη νύχτα, μειώνει την ποιότητα και ποσότητα του ύπνου από τον οποίο μπορεί να επωφεληθεί το σώμα σου.

Πιθανόν να πάρεις βάρος

Ως γνωστόν τα παγωτά έχουν υψηλή θερμιδική αξία, οπότε η τακτική κατανάλωση δεν θα βοηθήσει στην προσπάθειά σου για απώλεια βάρους. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορείς να απολαύσεις το αγαπημένο σου καλοκαιρινό επιδόρπιο, αρκεί να επιλέξεις ένα no sugar ή σπιτικό.

Προβλήματα στο συκώτι

Μερικά παγωτά έχουν extra προσθήκη φρουκτόζης για να είναι ακόμη πιο γλυκά. Και έχει αποδειχθεί ότι η κατανάλωση τουλάχιστον μίας μερίδας τροφής με φρουκτόζη κάθε μέρα, συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης μη αλκοολικής λιπώδους νόσου του ήπατος και συσσώρευσης υπερβολικού λίπους στο συκώτι.

Πιθανά καρδιακά προβλήματα

Η κατανάλωση ζάχαρης επηρεάζει αρνητικά την υγεία της καρδιάς σου. Η Αμερικανική Ένωση Καρδιάς συνιστά τον περιορισμό των προστιθέμενων σακχάρων maximum στο 6% των καθημερινών θερμίδων.

Μπορεί να εμφανίσεις έντονο φούσκωμα

Αν έχεις δυσανεξία στη λακτόζη, η κατανάλωση παγωτού μπορεί να σου προκαλέσει πόνο στο στομάχι, διάρροια, φούσκωμα ή άλλα δυσάρεστα γαστρεντερικά συμπτώματα. Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν πολλές επιλογές παγωτού χωρίς λακτόζη που είναι διαθέσιμες αυτές τις μέρες, δίνοντας μια λύση για όσους δεν μπορούν να αντέξουν τα γαλακτοκομικά.

Διάβασε επίσης:  Υγιεινό παγωτό σοκολάτα μπανάνα χωρίς ζάχαρη και μάφιν σοκολάτας με σπανάκι για τα παιδιά και όχι μόνο!

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i