7 φρούτα και λαχανικά full στα αντιοξειδωτικά

Η λίστα με τα λαχανικά και τα φρούτα που θα σου προσφέρουν αμέτρητα οφέλη για την υγεία σου.

φρούτα με αντιοξειδωτικά istock

Η λήψη αντιοξειδωτικών από τροφές και όχι από χάπια ή σκόνες είναι απαραίτητη για την υγεία σου.

Αυτό γιατί η επειδή η συνεργική αλληλεπίδραση των αντιοξειδωτικών στα τρόφιμα σε συνδυασμό με άλλα θρεπτικά συστατικά όπως οι φυτικές ίνες και οι απαραίτητες βιταμίνες προσφέρει πολλά οφέλη για την υγεία σε σύγκριση με τα συμπληρώματα.

Επομένως, η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών είναι ο καλύτερος τρόπος για να απολαύσεις τα οφέλη των αντιοξειδωτικών, καθώς αυτά τα τρόφιμα καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες.

7 λαχανικά και φρούτα full στα αντιοξειδωτικά

  1. Φράουλα
  2. Αγκινάρα
  3. Kale ή λαχανίδα
  4. Κράνμπερι
  5. Βύσσινο
  6. Μπρόκολο
  7. Αποξηραμένο βερίκοκο

Διαβάστε επίσης: 7 αντιοξειδωτικά συστατικά που θα σε κάνουν να λάμψεις!

φρουτα_λαχανικα
istock

1. Φράουλα

Οι φράουλες είναι μια εξαιρετική πηγή φλαβονοειδών αντιοξειδωτικών και βιταμίνης C. Είναι, επίσης, γεμάτες από φυτικές ίνες, κάλιο και φυλλικό οξύ, ενώ μια μελέτη που αναφέρθηκε στο Critical Reviews of Food Science and Nutrition ανέφερε ότι οι φράουλες είναι πηγή ελλαγικού οξέος, ανθοκυανινών, κερκετίνης και κατεχινών.

Καταλαβαίνεις, λοιπόν, ότι το γευστικό φρούτο με την χαρακτηριστική κόκκινη όψη έχει υψηλή αντιοξειδωτική ικανότητα. Επιπλέον, μελέτες δείχνουν ότι οι φράουλες είναι ευργετικές για την καρδιά, βοηθούν στη διαχείριση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και μειώνουν τη φλεγμονή.

2. Αγκινάρα

Μαζί με τα αντιοξειδωτικά, οι αγκινάρες παρέχουν επίσης μια ποικιλία βιοδραστικών ενώσεων όπως η κυναρίνη, το χλωρογενικό οξύ, το καφεϊκό οξύ και τα φλαβονοειδή. Οι αγκινάρες είναι κατάλληλες για τη βελτίωση της πέψης και της υγείας του ήπατος, καθώς και για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης και της χοληστερόλης.

3. Kale ή λαχανίδα

Τα σταυρανθή λαχανικά είναι γνωστό ότι είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά. Το κέιλ ή αλλιώς λαχανίδα παρέχει βιταμίνη C, καροτενοειδή, φυλλικό οξύ, ασβέστιο, κάλιο και φυτικές ίνες, καθιστώντας το μια πλούσια σε θρεπτικά συστατικά επιλογή.

Μελέτη αναφέρει ότι το αυτό το είδος λάχανου είναι επίσης πλούσιο σε πολυφαινολικές ενώσεις που αυξάνουν την αντιοξειδωτική του ικανότητα. Μπορεί να θέλεις να τα χρησιμοποιείς ωμά σε σαλάτες για να αποκομίσεις περισσότερα οφέλη, καθώς η έρευνα σημείωσε ότι το μαγείρεμα μείωσε την περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά αυτού του δημοφιλούς λαχανικού.

4. Κράνμπερι

Τα κράνμπερι μπορεί να είναι μικροσκοπικά, αλλά έχουν μεγάλη αντιοξειδωτική δράση, χάρη στις ανθοκυανίνες και τις πολυφαινόλες που παρέχει το φρούτο στον ανθρώπινο οργανισμό. Τα κράνμπερι και ο χυμός κράνμπερι είναι γνωστό ότι βοηθούν στην πρόληψη των λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος, ενώ μία έρευνα που περιγράφεται στο Journal of the Science of Food and Agriculture δείχνει ότι μπορούν επίσης να αναστέλλουν το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού στο στομάχι και να προστατεύουν από την εντερική φλεγμονή.

5. Βύσσινο

Η κατανάλωση 100% χυμού από βύσσινο είναι ένας καλός τρόπος για να λάβεις τα οφέλη που προσφέρουν. Το βύσσινο παρέχει τρεις ισχυρές αντιοξειδωτικές ενώσεις: ανθοκυανίνες, φλαβανόλες και χλωρογενικό οξύ. Έρευνα έχει δείξει ότι μπορούν να βοηθήσουν στην αρτηριακή πίεση, να μειώσουν τα μέτρια επίπεδα σακχάρου στο αίμα, να καταπολεμήσουν τη φλεγμονή και πολλά άλλα.

Ο χυμός από βύσσινο συνιστάται για την ανακούφιση του μυϊκού πόνου μετά την άσκηση, με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nutrients να τονίζει την αποτελεσματικότητά του στη μείωση της φλεγμονής, στην ενίσχυση των δεικτών επιδιόρθωσης του DNA και στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και των επιπέδων χοληστερόλης.

6. Μπρόκολο

Το φρέσκο ​​μπρόκολο θα παρέχει λιγότερα αντιοξειδωτικά ανά μερίδα (λόγω της περιεκτικότητάς του σε νερό), ενώ το μαγειρεμένο μπρόκολο είναι πιο πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά.

Το μπρόκολο παρέχει βιταμίνες Α, C και Κ. ασβέστιο, κάλιο, σίδηρο και αντιοξειδωτικά, με τη μορφή γλυκοσινολικών, σουλφοραφάνης και ινδολο-3-καρβινόλης.

Είναι γνωστό ότι παρέχει αμέτρητα οφέλη για την υγεία, όπως την υγεία της καρδιάς, των ματιών, τη διαχείριση βάρους, ενώ ενισχύει το ανοσοποιητικό και έχει αντικαρκινική δράση, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Antibiotics.

7. Αποξηραμένο βερίκοκο

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Foods ανέφερε ότι τα αποξηραμένα βερίκοκα είναι πλούσια σε φλαβονοειδή, καροτενοειδή και φαινολικά και έχουν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Τα βερίκοκα παρέχουν, επίσης, βιταμίνες Α, C και Ε. Βιταμίνες Β, κάλιο, μαγνήσιο και πολλά άλλα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά.

Διαβάστε επίσης: Τι σου προσφέρουν τα κεράσια; 6 οφέλη που έχουν για την υγεία μας

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i