Έβγαλες σπυράκι; Oι 6 υγιεινές τροφές που θα το εξαφανίσουν

H διατροφή είναι το "κλειδί" για μία λαμπερή επιδερμίδα.

σπυράκι iStock

Όλοι έχουμε αντιμετωπίσει ένα ξαφνικό σπυράκι στο πιο ορατό σημείο του προσώπου μας, την ημέρα, μάλιστα, που έχουμε ένα σημαντικό ραντεβού. Μπορεί να έχεις εξοπλιστεί με τα καλύτερα προϊόντα της αγοράς και ακόμη να δίνεις μάχη με την ακμή σου. Τι συμβαίνει, τελικά, με την επιδερμίδα σου;

Για ένα λαμπερό, γεμάτο υγεία και ελαστικότητα δέρμα η διατροφή είναι ο νούμερο ένα σύμμαχός σου. Το ρητό "είμαστε αυτό που τρώμε" εφαρμόζει τέλεια και με την επιδερμίδα μας. Για παράδειγμα, η κατανάλωση ζάχαρης και επεξεργασμένων τροφών προκαλεί σημαντικά προβλήματα στο δέρμα σου, καθώς μειώνει το κολλαγόνο, με αποτέλεσμα την ξηρότητα και την έλλειψη ελαστικότητας. 

Το δέρμα είναι ένα αποτέλεσμα του τι συμβαίνει στον οργανισμό μας, και όπως μία τροφή μπορεί να προκαλέσει ζημιά ( βλ. ζάχαρη)., μία άλλη μπορεί να θεραπεύσει.

Διάβασε επίσης: Έσπασε(ς) σπυράκι στο πρόσωπο; Τα SOS βήματα που πρέπει να ακολουθήσεις

Έβγαλες σπυράκι; Oι 6 τροφές που θα το εξαφανίσουν

Πράσινο τσάι

To να ξεκινήσεις την ημέρα σου με μία κούπα πράσινο τσάι έχει πολλαπλά οφέλη για τον οργανισμό σου. Θα λαμβάνεις τη δόση καφεΐνης, ενώ καταναλώνεις πολυφαινόλες που μπορούν να λειτουργήσουν ως αντιοξειδωτικά, τα οποία προστατεύουν τα κύτταρα σου από τις επιβλαβείς ελεύθερες ρίζες που διαφορετικά και μειώνουν τη φλεγμονή.

Μούρα

Τα αντιοξειδωτικά που συναντάς στα μούρα λειτουργούν ως σύμμαχος ενάντια σε αυτά τα ενοχλητικά μαύρα στίγματα. Όταν καταναλώνεις βατόμουρα και φράουλες, γεμίζεις, επίσης, τον οργανισμό σου με βιταμίνη C και ανθοκυανίνη, αντιοξειδωτικά που λειτουργούν ως ισχυρό όπλο για το δέρμα που προάγει την επούλωση και μπορεί να βοηθήσουν το σώμα σου να δημιουργήσει περισσότερο κολλαγόνο.

Γλυκοπατάτα

Οι γλυκοπατάτες είναι πλούσιες σε βήτα-καροτίνη, οι οποίες μετατρέπονται στον οργανισμό σε ρετινόλη. Ένα παράγωγο βιταμίνης Α, η ρετινόλη, είναι εξαιρετική για τη θεραπεία της ακμής και την πρόληψη των ρυτίδων. Η ρετινόλη ενθαρρύνει επίσης την παραγωγή δερματικών κυττάρων, βοηθά στο ξεκλείδωμα των πόρων, απολεπίζει το δέρμα και ενισχύει την παραγωγή κολλαγόνου, το οποίο μπορεί να μειώσει την εμφάνιση λεπτών γραμμών και ρυτίδων και να αυξήσει την ελαστικότητα.

Λεμόνι

Οι φυσικές στυπτικές ιδιότητες του φρέσκου χυμού λεμονιού το καθιστούν ένα δημοφιλές φάρμακο για τη μείωση της εμφάνισης των κηλίδων και τη σύσφιξη του πεσμένου δέρματος. Λόγω της οξύτητάς του, ο χυμός λεμονιού, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής και του ελαίου που μπορεί να συμβάλει στον σχηματισμό ακμής. Επιπλέον, το κιτρικό οξύ, ένας τύπος άλφα υδροξυοξέος (AHA), μπορεί να βοηθήσει στη διάσπαση των νεκρών κυττάρων του δέρματος που οδηγούν σε μη φλεγμονώδεις μορφές ακμής, όπως τα μαύρα στίγματα.

Ωμέγα-3 Λιπαρά Οξέα

Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα μπορείς να τα βρεις στα λιπαρά ψάρια (σολομός και τόνος) και στους ξηρούς καρπούς και σπόρους ( καρύδια, λιναρόσποροι, σπόροι chia). Αυτές οι τροφές μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της λειτουργίας του φραγμού, στην αναστολή της φλεγμονής και στην προώθηση της επούλωσης του δέρματος. Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα βοηθούν επίσης στη μείωση της παραγωγής φλεγμονωδών ενώσεων που συμβάλλουν στη διαδικασία γήρανσης.

Προβιοτικά

Μία έρευνα του 2016 έδειξε ότι τα προβιοτικά μπορούν να αποκαταστήσουν το pH του δέρματος, να ανακουφίσουν το οξειδωτικό στρες, να μειώσουν την πρόωρη γήρανση του δέρματος που προκαλείται από την υπεριώδη ακτινοβολία, να βελτιώσουν τη λειτουργία φραγμού του δέρματος και να βελτιώσουν την ποιότητα των μαλλιών σου. Γέμισε, λοιπόν, το ψυγείο σου με κεφίρ, ξινολάχανο και άλλα τρόφιμα πλούσια σε προβιοτικά για να δεις την επιδερμίδα σου να λάμπει.

Διάβασε επίσης: Body Acne: 5 SOS tips που χρειάζεται να γνωρίζεις για να την αντιμετωπίσεις σωστά

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i