Πώς να καταλάβεις αν έχεις αργό ή γρήγορο μεταβολισμό

Όταν έχεις έναν γρήγορο μεταβολισμό, τότε διατηρείς ένα υγιές βάρος, καις λίπος κα νιώθεις αυτοπεποίθηση με το σώμα σου.

μεταβολισμος_συμπτωματα Istock

O αργός μεταβολισμός είναι ένα από τα πιο βασικά εμπόδια που συναντάει κανείς στην προσπάθειά του για απώλεια βάρους. Είναι, ίσως, τότε που καταλαβαίνουν οι περισσότεροι άνθρωποι την σημαντικότητα του μεταβολισμού και αναγνωρίζουν την αξία που έχει η ενίσχυσή του.

Ουσιαστικά, ο μεταβολισμός είναι αυτή η διαδικασία του οργανισμού, η οποία διασπάει την τροφή και την μετατρέπει σε ενέργεια που χρειαζόμαστε για να ζήσουμε. Καταλαβαίνεις, λοιπόν, κανείς εύκολα, ότι ένας αργός ή ένας γρήγορος μεταβολισμός καθορίζει και επηρεάζει ουσιαστικά την φυσική κατάσταση του σώματος. 

Ποια είναι, όμως, τα συμπτώματα που μπορεί να σου δείξουν ότι ο μεταβολισμός σου είναι αργός; Δεν είναι τόσο εύκολο όσο φαντάζεσαι, καθώς πολλά από αυτά σε παραπέμπουν σε άλλα προβλήματα. Εάν, όμως, κάνεις τσεκ στην παρακάτω λίστα με τις 4 ενδείξεις ενός αργού μεταβολισμού, τότε ήρθε η ώρα να του δώσεις ένα καλό wake up call.

Διάβασε επίσης: 5 τρόποι να βελτιώσεις τον μεταβολισμό σου - σε κάθε ηλικία

Πώς να καταλάβεις αν έχεις αργό ή γρήγορο μεταβολισμό

μεταβολισμος_συμπτωματα
Istock

Έχεις κιλά που δεν υποχωρούν

Όταν έχεις αργό μεταβολισμό, τότε είναι πιθανόν να δυσκολεύεσαι να χάσεις κιλά. Ακόμη και αν γυμνάζεσαι ή ακολουθείς διατροφή από ειδικό, δεν βλέπεις το νούμερο της ζυγαριάς να "πέφτει". Δεν ευθύνεσαι ούτε εσύ ούτε η κακή σου μοίρα, είναι ο μεταβολισμός σου που έχει κοιμηθεί και χρειάζεται άμεσα ενίσχυση.

Αέρια και φούσκωμα

Μετά από κάθε γεύμα αντιμετωπίζεις αέρια και έντονα φούσκωμα σε τέτοιο βαθμό που σου προκαλεί αμηχανία; Μην ανησυχείς, δεν είσαι η μόνη. Το φούσκωμα μετά την κατανάλωση ενός γεύματος είναι σημάδι ότι ο οργανισμός σου δυσκολεύεται να κάνει τη διαδικασία της πέψης.

Ορμονικές ανισορροπίες

Όταν ο μεταβολισμός σου είναι αργός, τότε πιθανόν να βιώνεις και ορμονικές ανισορροπίες. Αν παρατηρείς απώλεια μαλλιών, αραίωση φρυδιών ή οι τρίχες των μαλλιών είναι εξαιρετικά λεπτές, τότε είναι σημάδι ότι κάτι συμβαίνει με τις ορμόνες και, πιθανότατα, με τον μεταβολισμό σου. Επίσης, οι ορμονικές ανισορροπίες καθιστούν αδύνατο να έχεις ζεστά άκρα, και αυτό είναι ένα ακόμη sign ότι ο μεταβολισμός σου χρειάζεται ενίσχυση.

Ανισορροπία σακχάρου στο αίμα

Ένα από τα σημάδια ότι τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα σου έχουν αστάθειες είναι η απότομη και έντονη επιθυμία για υδατάνθρακες και σνακ αν μερικές ώρες. Σε περίπτωση που δεν το κάνεις σε κυριαρχεί το αίσθημα της πείνας και καταναλώνεις ό,τι βρεις μπροστά σου. Αφού πέσουν τα επίπεδα του σακχάρου - μετά την απότομη αύξηση- βιώνεις κόπωση, θολούρα και χρειάζεσαι λίγη ώρα ύπνου.

Διάβασε επίσης: Πώς να ενεργοποιήσω τον μεταβολισμό; 5 τροφές που ενισχύουν τις καύσεις

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i