Πώς θα εξαφανίσεις τις ραγάδες φυσικά, μέσω της διατροφής

Τι να προσθέσεις στη διατροφή σου που θα σε βοηθήσει;

ραγάδες iStock

Οι ραγάδες είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα αισθητικά προβλήματα που μπορεί να εμφανίζονται λόγω παραγόντων όπως οι γρήγορη αλλαγή βάρους, η εγκυμοσύνη και η ανάπτυξη. Ενώ οι ραγάδες είναι ένα φυσικό μέρος της αντίδρασης του δέρματος στο τέντωμα, ορισμένα θρεπτικά συστατικά στη διατροφή βοηθούν στην αποκατάσταση του δέρματος και στην εξασθένιση των ραγάδων.

Ο ρόλος των αντιοξειδωτικών:

Βιταμίνη Ε: Ένα αντιοξειδωτικό που προστατεύει τα κύτταρα από την οξειδωτική βλάβη. Μπορεί να βοηθήσει στην αποκατάσταση των κατεστραμμένων κυττάρων του δέρματος και να συμβάλει σε έναν πιο ομοιόμορφο τόνο του δέρματος, ενδεχομένως μειώνοντας την εμφάνιση των ραγάδων.

Βιταμίνη C: Απαραίτητη για τη σύνθεση κολλαγόνου, το οποίο είναι ζωτικής σημασίας για την ελαστικότητα και την επισκευή του δέρματος. Η επαρκής παραγωγή κολλαγόνου μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της υφής του δέρματος και μπορεί να ελαχιστοποιήσει την εμφάνιση των ραγάδων.

Σελήνιο: Λειτουργεί παράλληλα με άλλα αντιοξειδωτικά για να προστατεύει τα κύτταρα του δέρματος από βλάβες. Παίζει ρόλο στη διατήρηση της υγείας και της εμφάνισης του δέρματος.

Κεφάλαιο ραγάδες: Τι είναι, πώς μπορείς να τις προλάβεις ή/και να τις αντιμετωπίσεις

Βιταμίνες για την υγεία του δέρματος:

Βιταμίνη Α: Υποστηρίζει την ανανέωση και την αναγέννηση των κυττάρων του δέρματος. Τα τοπικά ρετινοειδή που προέρχονται από τη βιταμίνη Α χρησιμοποιούνται μερικές φορές για τη βελτίωση της εμφάνισης των ραγάδων, αν και η διατροφική βιταμίνη Α μπορεί να έχει μια πιο λεπτή επίδραση στην υγεία του δέρματος.

Βιταμίνη Κ: Μπορεί να βοηθήσει στην επούλωση του δέρματος και στη μείωση της εμφάνισης ουλών, συμπεριλαμβανομένων των ραγάδων.

Οι καλύτερες πηγές για κάθε βιταμίνη

Μέταλλα για την αποκατάσταση του δέρματος:

Ψευδάργυρος: Ένα μέταλλο απαραίτητο για την επούλωση πληγών και την επιδιόρθωση των ιστών. Μπορεί να συμβάλλει στην ικανότητα του σώματος να επιδιορθώνει το κατεστραμμένο δέρμα, συμπεριλαμβανομένων των ραγάδων.

Χαλκός: Λειτουργεί με ένζυμα που εμπλέκονται στη σύνθεση κολλαγόνου. Τα επαρκή επίπεδα χαλκού θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη διατήρηση της ελαστικότητας του δέρματος.

Ενυδάτωση και ελαστικότητα του δέρματος:

Νερό: Η σωστή ενυδάτωση είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της ελαστικότητας και της συνολικής υγείας του δέρματος. Το καλά ενυδατωμένο δέρμα φαίνεται πιο σφριγηλό και ελαστικό, ελαχιστοποιώντας την εμφάνιση των ραγάδων.

Απαραίτητα λιπαρά για το δέρμα:

Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα: Αυτά τα καλά λιπαρά έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που μπορούν να υποστηρίξουν τη συνολική υγεία του δέρματος. Αν και δεν αποτελούν άμεση θεραπεία για τις ραγάδες, μπορεί να συμβάλλουν στη βελτίωση της υφής και της εμφάνισης του δέρματος.

Πρωτεΐνες και αμινοξέα:

Σχηματισμός κολλαγόνου: Η πρόσληψη πρωτεΐνης παρέχει αμινοξέα που είναι δομικά στοιχεία του κολλαγόνου, της πρωτεΐνης που δίνει τη δομή του δέρματος. Η επαρκής κατανάλωση πρωτεΐνης θα μπορούσε να βοηθήσει στην αποκατάσταση του δέρματος και να υποστηρίξει τη μείωση των ραγάδων.

Ενώ συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά παίζουν ρόλο στην υγεία και την αποκατάσταση του δέρματος, καμία διατροφή δεν μπορεί να εξαλείψει εντελώς τις υπάρχουσες ραγάδες. Ωστόσο, η υιοθέτηση μιας ισορροπημένης διατροφής πλούσιας σε αντιοξειδωτικά, βιταμίνες, μέταλλα, απαραίτητα λιπαρά οξέα και πρωτεΐνες μπορεί να συμβάλει στη συνολική υγεία του δέρματος και ενδεχομένως να βοηθήσει στην εξασθένιση της εμφάνισης των ραγάδων με την πάροδο του χρόνου.

Φυσική κρέμα για να σβήσεις τις ραγάδες

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i