Είναι η στέβια είναι το πιο συμβατό υποκατάστατο ζάχαρης με τον εγκέφαλο

Νέα μελέτη δείχνει πώς ναι, η στέβια εκτός από απολυστικό είναι και υγιεινό υποκατάστατο ζάχαρης

κούπα με τσάι και στέβια istock

Δεδομένων των γνωστών κινδύνων από την κατανάλωση υψηλών ποσοτήτων ζάχαρης, σήμερα πολλοί άνθρωποι αναζητούν εναλλακτικές γλυκαντικές ουσίες που παράγουν παρόμοια γεύση, όπως η στέβια, χωρίς να προκαλούν σημαντική αύξηση βάρους και άλλα προβλήματα υγείας.

Ενώ η έρευνα υποδηλώνει ότι ο εγκέφαλος μπορεί να διακρίνει τη διαφορά μεταξύ διαφορετικών γλυκών ουσιών, οι νευρικές διεργασίες στις οποίες βασίζεται αυτή η ικανότητα να ξεχωρίζει τα γλυκαντικά παραμένουν ελάχιστα κατανοητές.

Γλυκαντικά και διατροφή: όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις

Παχυσαρκία και γλυκαντικά

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Σαγκάη για την Επιστήμη και την Τεχνολογία, την Κινεζική Ακαδημία Επιστημών (CAS) και άλλα ινστιτούτα στην Κίνα διεξήγαγαν πρόσφατα μια μελέτη για να κατανοήσουν το τι συμβαίνει στον εγκέφαλο των ποντικών όταν τρέφονται με διαφορετικά είδη γλυκαντικών. Τα ευρήματά τους, που δημοσιεύθηκαν στο Neuroscience Research, υποδηλώνουν ότι η ανταπόκριση των νευρώνων στη σακχαρόζη και τη στέβια είναι παρόμοια, υποδηλώνοντας ότι η στέβια είναι ένα απολαυστικό αλλά και υγιεινό υποκατάστατο ζάχαρης.

"Η παχυσαρκία είναι ένα σημαντικό ζήτημα παγκοσμίως και η χρήση γλυκαντικών ως υποκατάστατο της σακχαρόζης είναι μια τρέχουσα τάση στη βιομηχανία τροφίμων", δήλωσε στο Medical Xpress ο Yingjie Zhu, συν-συγγραφέας της εργασίας. "Αν και όλα έχουν γλυκύτητα, πολλά υποκατάστατα ζάχαρης έχουν αξιοσημείωτες διαφορές σε σύγκριση με τη σακχαρόζη όταν καταναλώνονται. Επομένως, η αρχική μας ιδέα ήταν να διερευνήσουμε εάν θα υπήρχε μια συγκεκριμένη περιοχή του εγκεφάλου στο κεντρικό νευρικό σύστημα που θα μπορούσε να αντανακλά τις διαφορές μεταξύ αυτών των υποκατάστατων ζάχαρης".

Η στέβια είναι ένα ευρέως χρησιμοποιούμενο γλυκαντικό που προέρχεται από τη Νότια Αμερική. Πολλοί διαιτολόγοι συνιστούν τη στέβια ως υποκατάστατο ζάχαρης, καθώς είναι πολύ γλυκιά αλλά έχει λιγότερες θερμίδες και ελάχιστες επιπτώσεις στα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα. Ο βασικός στόχος της πρόσφατης εργασίας του Zhu και των συναδέλφων του ήταν να διερευνήσει πώς ανταποκρίθηκε ο εγκέφαλος των ποντικών αφού είχαν καταναλώσει στέβια, ζάχαρη ή ένα από τρία άλλα γλυκαντικά (ξυλιτόλη, γλυκυρριζίνη και μογροσίδη).

Τα ευρήματα της νέας μελέτης

Η ομάδα είχε στόχο να αποκαλύψει πώς οι νευρώνες στον εγκέφαλο του ποντικιού ανταποκρίθηκαν στη σταθερή κατανάλωση αυτών των διαφορετικών γλυκαντικών σε διάστημα έξι εβδομάδων. Επιπλέον, την ενδιέφερε να προσδιορίσει εάν κάποια από τις γλυκαντικές ουσίες με λίγες θερμίδες που εξέτασαν προκάλεσε παρόμοιες αντιδράσεις του εγκεφάλου με τη ζάχαρη.

Οι ερευνητές έδωσαν σε ποντίκια έξι διαφορετικές δίαιτες για μια περίοδο έξι εβδομάδων. Μια ομάδα ποντικών τράφηκε με τη λεγόμενη δίαιτα ελέγχου (με μείγμα γλυκαντικών), ενώ οι άλλες ομάδες έλαβαν δίαιτα με υψηλές ποσότητες ζάχαρης, στέβια, ξυλιτόλης, γλυκυρριζίνης ή μογροσίδης, αντίστοιχα.

Ο Zhu και οι συνεργάτες του κατέγραψαν τη δραστηριότητα των νευρώνων στον εγκέφαλο των ποντικών σε πραγματικό χρόνο, παρακολουθώντας τις αλλαγές στα επίπεδα ασβεστίου μέσα στα κύτταρα, κάτι που αποκαλύπτει τα μοτίβα δραστηριότητας αυτών των κυττάρων.

Είναι ενδιαφέρον ότι οι καταγραφές της ομάδας έδειξαν ότι σε σύγκριση με άλλα υποκατάστατα ζάχαρης που θεωρήθηκαν ως μέρος αυτής της μελέτης, η στέβια προκάλεσε δραστηριότητα στο PVT που έμοιαζε περισσότερο με αυτή που προκαλείται από την πρόσληψη ζάχαρης. Αυτό υποδηλώνει ότι η στέβια είναι η πιο "συμβατή με τον εγκέφαλο" από τις πιο ευρέως χρησιμοποιούμενες εναλλακτικές λύσεις ζάχαρης, αντικατοπτρίζοντας περισσότερο την αντιληπτή γεύση της ζάχαρης.

"Διαπιστώσαμε ότι, δεδομένης της αφθονίας των τροφίμων, σε σύγκριση με άλλα υποκατάστατα ζάχαρης, η δραστηριότητα στον παρακοιλιακό πυρήνα του θαλάμου του εγκεφάλου (PVT) που προκαλείται από τη στέβια ήταν πιο κοντά με αυτή που προκαλείται από τη σακχαρόζη", είπε ο Zhu. 

Στο μέλλον, αυτή η πρόσφατη μελέτη θα μπορούσε να ενθαρρύνει περισσότερους παραγωγούς τροφίμων και ποτών να ενσωματώσουν στέβια στα προϊόντα τους για να μειώσουν τον αριθμό των θερμίδων τους. Επιπλέον, θα μπορούσε να εμπνεύσει άλλους νευροεπιστήμονες να εξετάσουν περαιτέρω το νευρικό υπόβαθρο της κατανάλωσης στέβιας.

Με πόση στέβια αντικαθιστάς τη ζάχαρη στα γλυκά;

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i