Κόψε αυτές τις 4 τροφές και μείωσε τον κίνδυνο για καρκίνο

Θέλεις να μειώσεις τις πιθανότητες εμφάνισης του καρκίνου και δεν ξέρεις πως; Σταμάτα να τρως τις παρακάτω τροφές.

junk_food iStock

Είναι γνωστό ότι το τι τρως επηρεάζει την υγεία σου, από τα επίπεδα ενέργειάς μέχρι τη διακύμανση του βάρους. Αμέτρητες μελέτες έχουν δείξει ότι η διατροφή σου έχει άμεσο αντίκτυπο στο πόσο καλά λειτουργεί το σώμα σου.  

Αλλά το να τροφοδοτεί το σώμα σου απαιτεί μια ποικίλη και διατροφικά πυκνή διατροφή κάτι που το καθιστά πιο δύσκολο από το να φας απλώς δυο φρούτα και πέντε λαχανικά μέσα στη μέρα.

Σύμφωνα με αρκετούς ειδικούς και πολυετείς έρευνες, δες τι πρέπει - και κυρίως τι δεν πρέπει - να βάζεις στο πιάτο σου αν θέλεις να προστατευτείς από τον καρκίνο. 

Οι 4 τροφές που οι ειδικοί θέλουν να αποφύγεις

  1. Αλλαντικά
  2. Αλκοόλ
  3. Κόκκινο κρέας
  4. Ζαχαρούχα ή τηγανητά τρόφιμα

1. Αλλαντικά

salami
iStock

Τα αλλαντικά με αρκετά πρόσθετα και διαδικασίες παρασκευής, όπως καπνιστά ή παστά, κάνουν κακό στην υγεία. Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Έρευνας για τον Καρκίνο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, έφτασε στο σημείο να χαρακτηρίσει τα επεξεργασμένα κρέατα ως "καρκινογόνα για τον άνθρωπο" το 2015, προσθέτοντας ότι υπάρχουν "επαρκείς ενδείξεις από επιδημιολογικές μελέτες ότι η κατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος προκαλεί καρκίνο του παχέος εντέρου"

2. Αλκοόλ

drinks
iStock

Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, η αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ συνδέεται άμεσα με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του οισοφάγου, του παχέος εντέρου και του ορθού, του ήπατος, του μαστού, του στόματος και του λαιμού. 

Και ενώ το κρασί με το δείπνο μπορεί να αποτελεί μια απόλαυση μετά από μια κουραστική μέρα, οι ειδικοί λένε ότι τα αντιληπτά "οφέλη" του αλκοόλ είναι καθαρά ψυχολογικά. 

"Όσον αφορά το αλκοόλ, δεν υπάρχουν οφέλη για την υγεία από την κατανάλωση", λέει ο διατροφολόγος Matthew Lambert, υπεύθυνος ενημέρωσης και προώθησης της υγείας στο Παγκόσμιο Ταμείο Έρευνας για τον Καρκίνο. 

"Καθώς ακόμη και μικρές ποσότητες αλκοόλ μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο καρκίνου, συνιστούμε να μην πίνετε καθόλου αλκοόλ. Για ορισμένους τύπους καρκίνου, το αλκοόλ είναι ιδιαίτερα επιβλαβές εάν καπνίζετε επίσης", προσθέτει.

Θεωρητικά, αν πρόκειται για συμπεριφορά που απαγορεύεται εντελώς κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης για χάρη της υγείας του αναπτυσσόμενου εμβρύου, μάλλον δεν κάνει καλό ούτε στους ενήλικες. 

Το Εθνικό Κέντρο για την Προαγωγή της Υγείας και την Πρόληψη των Ασθενειών (οργανισμός στην Αμερική) συνιστά στις γυναίκες να περιορίζουν την κατανάλωση αλκοόλ σε ένα ποτό την ημέρα και στους άνδρες το πολύ δύο.  

3. Κόκκινο κρέας

red_meat
iStock

Παράλληλα με τη σύσταση του 2015 να αποφεύγονται τα επεξεργασμένα κρέατα, ο Διεθνής Οργανισμός Έρευνας για τον Καρκίνο δήλωσε επίσης ότι το κόκκινο κρέας είναι επίσης πιθανότατα καρκινογόνο για τον άνθρωπο μακροπρόθεσμα. Σε αυτό περιλαμβάνεται το βόειο, το μοσχαρίσιο και το χοιρινό κρέας μέχρι το αρνί και το κατσίκι. 

"Τα ισχυρότερα, αλλά ακόμη περιορισμένα, στοιχεία για συσχέτιση με την κατανάλωση κόκκινου κρέατος είναι για τον καρκίνο του παχέος εντέρου. Υπάρχουν επίσης ενδείξεις σύνδεσης με τον καρκίνο του παγκρέατος και τον καρκίνο του προστάτη", μοιράστηκαν τότε οι ερευνητές της IARC. 

Ενώ το κόκκινο κρέας συνιστάται στη διατροφή σου, δεδομένης της ικανότητάς του να αποτελεί πλούσια πηγή σιδήρου, ο Lambert εξηγεί ότι, παράλληλα με τις ευεργετικές του ιδιότητες, το κόκκινο κρέας περιέχει επίσης αιμικό σίδηρο, μια ένωση που μπορεί ενδεχομένως να διευκολύνει την παραγωγή καρκινογόνων χημικών ουσιών.

"Η αίμη, η οποία περιέχει σίδηρο και δίνει στο κόκκινο κρέας το χρώμα του", λέει ο Lambert, "μπορεί να προκαλέσει το σχηματισμό καρκινογόνων ενώσεων, οι οποίες έχει αποδειχθεί ότι βλάπτουν το έντερο, γεγονός που μπορεί στη συνέχεια να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου του εντέρου".

Δεδομένου του σχετικού κινδύνου, οι ειδικοί συνιστούν να περιορίζεις την κατανάλωση κόκκινου κρέατος σε τρεις μερίδες την εβδομάδα, ή περίπου 350 έως 500 γραμμάρια.

4. Ζαχαρούχα ή τηγανητά τρόφιμα

sweets
iStock

Η παχυσαρκία - η χρόνια πάθηση της υγείας που συνδέεται περισσότερο με τη διατροφή με ζαχαρούχα και τηγανητά τρόφιμα - έχει συσχετιστεί με υψηλό κίνδυνο εμφάνισης 13 τύπων καρκίνου, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων

"Συμβουλεύουμε τους ανθρώπους να τρώνε λιγότερα υπερβολικά επεξεργασμένα, πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά, ζάχαρη και αλάτι τρόφιμα. Αυτό περιλαμβάνει τρόφιμα όπως κέικ, μπισκότα, αρτοσκευάσματα, ροφήματα με ζάχαρη και γρήγορο φαγητό όπως πίτσα και χάμπουγκερς", λέει ο Lambert.

"Αν και δεν υπάρχουν στοιχεία ότι τα γλυκά μπορούν να προκαλέσουν άμεσα καρκίνο, καθώς οι μικρές ποσότητες μπορεί να περιέχουν πολλές θερμίδες και είναι εύκολο να υπερκαταναλωθούν, μπορούν να οδηγήσουν σε αύξηση του βάρους με την πάροδο του χρόνου", προσθέτει.

Οι τροφές που πρέπει να καταναλώνεις

Εκτός από την αποφυγή των παραπάνω τεσσάρων τροφίμων, οι ειδικοί προωθούν την κατανάλωση δημητριακών ολικής αλέσεως, λαχανικών, φρούτων και φασολιών για να μειώσεις τον κίνδυνο καρκίνου. 

fruits_vegetables
iStock

"Οι άνθρωποι θα πρέπει να στοχεύουν στην κατανάλωση τροφίμων πιο πλούσιων σε θρεπτικά συστατικά, καταναλώνοντας τουλάχιστον πέντε μερίδες διαφορετικών φρούτων και λαχανικών κάθε μέρα, επιλέγοντας τις εκδοχές των τροφίμων με δημητριακά ολικής αλέσεως, (τα όσπρια) όπως τα φασόλια και οι φακές και τους ανάλατους ξηρούς καρπούς και σπόρους", λέει ο Lambert.

"Αυτοί οι τύποι τροφίμων είναι υψηλότεροι σε θρεπτικά συστατικά όπως βιταμίνες, μέταλλα και φυτικές ίνες - τα οποία, μεταξύ άλλων, είναι σημαντικά για τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του εντέρου", προσθέτει ο Lambert.

Τα δημητριακά ολικής άλεσης έχουν αποδειχθεί σε προηγούμενες μελέτες ότι είναι "σύμμαχοι" στην απώλεια βάρους.

Τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα που αυξάνουν τον κίνδυνο του πρόωρου θανάτου

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i