Ψευδάργυρος: Γιατί είναι τόσο απαιραίτητος για την υγεία της επιδερμίδας;

Το υγιές δέρμα ξεκινά από τις διατροφικές σου επιλογές και το μέταλλο αυτό αναδεικνύεται ζωτικής σημασίας.

Ψευδάργυρος pexels

Υπάρχουν βιταμίνες και μέταλλα που ενισχύουν την υγεία της επιδερμίδας σου, η οποία ταλαιπωρείται από την έκθεσή της στον ήλιο και στα στοιχεία της φύσης αλλά και από την ατμόσφαιρα των εσωτερικών χώρων όλο τον χρόνο. Ένα πρόβλημα που έχουν επισημάνει δερματολόγοι είναι ότι τα ποσοστά εμφάνισης ακμής στους ενήλικες σημείωσαν αύξηση κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Όμως, η κατανάλωση τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε ψευδάργυρο μπορεί να είναι ένας φυσικός αποτελεσματικός τρόπος για την καταπολέμησή της.

Ψευδάργυρος ο υποτιμημένος

Σύμφωνα με τη δρα Melissa Kanchanapoomi Levin, δερματολόγο, βοηθό καθηγήτρια Κλινικής Ιατρικής στο Νοσοκομείο "Όρος Σινά", το μέταλλο έχει επουλωτική δράση για τις πληγές καθώς και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. "Δεν καταλαβαίνουμε πλήρως πώς λειτουργεί, αλλά σε ασθενείς με μέτρια έως σοβαρή ακμή ο ψευδάργυρος μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή" τονίζει. Σε ανασκόπηση μελετών του 2018, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Dermatologic Therapy, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η αποτελεσματικότητα και οι ελάχιστες παρενέργειες μπορεί να κάνουν τον ψευδάργυρο μια καλύτερη εναλλακτική λύση σε σχέση με άλλες πιο "σκληρές" θεραπείες ακμής.

Ο ψευδάργυρος βοηθά, επίσης, το ανοσοποιητικό σύστημα ώστε να είναι αρκετά ισχυρό για να καταπολεμά παθογόνους μικροοργανισμούς. "Η έλλειψή του προκαλεί εξασθενημένη ανοσολογική απόκριση σε ορισμένα κύτταρα, καθιστώντας δυσκολότερη την καταπολέμηση των λοιμώξεων και υπερδραστηριοποίηση άλλων κυττάρων, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε φλεγμονή και πιθανές κυτταρικές βλάβες" αναφέρει η Emily Ho, PhD, ερευνήτρια από το Πανεπιστήμιο του Όρεγκον σε μελέτη της για την επίδραση του ψευδαργύρου στο ανοσοποιητικό.

Όσπρια, ξηροί καρποί και δημητριακά ολικής αλέσεως είναι καλές φυτικές πηγές του.

 

Πώς απορροφώνται καλύτερα τα μέταλλα; Με αυτούς τους συνδυασμούς τροφών

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i