Αυτό το βότανο μειώνει το στρες φυσικά

Όλοι μας έχουμε βιώσει ή θα βιώσουμε στρες. Αυτό το βότανο είναι φυσικό αγχολυτικό και θα σε βοηθήσει να μειώσεις την ένταση φυσικά.

relax istock

Έχεις δοκιμάσει τα πάντα, από yoga μέχρι διαλογισμό, από mindfull, χαλαρωτικά αφρόλουτρα με αιθέρια έλαια, αλλά το στρες επιμένει. Δεν είσαι η μόνη, όλοι λίγο πολύ βιώνουμε στρες στις μέρες μας. Υπάρχει ωστόσο μια φυσική λύση που μπορεί να κατευνάσει το στρες.

Το προσαρμογόνο βότανο Ashwagandha είναι ένα από τα πιο σημαντικά βότανα στην Αγιουρβέδα, η οποία είναι μια παραδοσιακή μορφή ινδικής εναλλακτικής ιατρικής.

Οι άνθρωποι χρησιμοποιούν το ashwagandha για χιλιάδες χρόνια για να ανακουφίσουν το άγχος, να αυξήσουν τα επίπεδα ενέργειας και να βελτιώσουν τη συγκέντρωσή τους.

Τι είναι το ashwagandha

Ashwagandha στα σανσκριτικά σημαίνει "μυρωδιά του αλόγου", και αναφέρεται τόσο στο άρωμα του βοτάνου όσο και στην πιθανή του ικανότητα να αυξάνει τη δύναμη. Το βοτανικό του όνομα είναι Withania somnifera και είναι επίσης γνωστό με πολλά άλλα ονόματα, όπως "ινδικό ginseng" και "winter cherry".

Το βότανο ashwagandha είναι ένας μικρός θάμνος με κίτρινα άνθη, με προέλευση από την Ινδία και τη Νοτιοανατολική Ασία. Χρησιμοποιούνται εκχυλίσματα ή σκόνη από τη ρίζα ή τα φύλλα του φυτού για τη μείωση του στρες και την ενίσχυση της γονιμότητας.

Το Ashwagandha μπορεί να ελέγξει τους μεσολαβητές του στρες, συμπεριλαμβανομένων των πρωτεϊνών θερμικού σοκ (Hsp70) (Σ.Σ.: Η πρωτεΐνη θερμικού σοκ Hsp70 είναι η καλύτερα μελετημένη πρωτεΐνη στην οικογένεια A των Hsp70s. Πρόκειται για μια πρωτεΐνη επιβίωσης και πρωτεΐνη αντι-αποπτωτική, που σχετίζεται με πολλές ασθένειες στον άνθρωπο. Μεταξύ αυτών, ο καρκίνος, τα καρκινικά κύτταρα του οποίου συνήθως την εκφράζουν σε υψηλές ποσότητες), της κορτιζόλης και της ενεργοποιημένης από το στρες πρωτεϊνική κινάσης.

Τι έδειξαν οι μελέτες για το ashwagandha

Οι έρευνες δείχνει ότι το βότανο ashwagandha μπορεί να είναι ένα χρήσιμο συμπλήρωμα για το στρες. Πιο συγκεκριμένα:

Μειώνει το στρες και βελτιώνει τον ύπνο

Μειώνει επίσης τη δραστηριότητα του άξονα υποθαλάμου-υπόφυσης-επινεφριδίων, ενός συστήματος στο σώμα σου που ρυθμίζει την απόκριση στο στρες. Σε μια μικρή μελέτη με 58 συμμετέχοντες, όσοι έλαβαν 250 ή 600 mg εκχυλίσματος ashwagandha για 8 εβδομάδες είχαν σημαντικά μειωμένο στρες και τα επίπεδα της ορμόνης του στρες κορτιζόλης σε σύγκριση με όσους έλαβαν εικονικό φάρμακο. Όσοι έλαβαν τα συμπληρώματα ashwagandha είδαν επίσης βελτίωση στον ύπνο τους σε σύγκριση με την ομάδα του εικονικού φαρμάκου.

Έχει κατευναστική επίδραση στα συμπτώματα του στρες

Το Ashwagandha έχει πρόσφατα προωθηθεί για τη θετική του επίδραση στους υποδοχείς σεροτονίνης, βοηθώντας έτσι στην καταστολή των επαγόμενων από το στρες αυξήσεων των υποδοχέων ντοπαμίνης στον εγκέφαλο και στη μείωση των επιπέδων κορτιζόλης. Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Psychopharmacology για 12 εβδομάδες, οι εθελοντές ηλικίας 40 έως 75 ετών πήραν συμπλήρωμα 200 mg εκχυλίσματος ρίζας ashwagandha ή εικονικό φάρμακο δύο φορές την ημέρα. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το ashwagandha συσχετίστηκε με σημαντική μείωση των επιπέδων στρες. 

Σε μελέτη που έγινε το 2019, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η λήψη μιας ημερήσιας δόσης 240 mg (mg) ashwagandha μείωσε σημαντικά τα επίπεδα άγχους σε σύγκριση με ένα εικονικό φάρμακο. Αυτό περιλάμβανε μειωμένα επίπεδα κορτιζόλης, η οποία είναι μια ορμόνη του στρες.

Σε μια άλλη μελέτη το ίδιο έτος 2019, η λήψη 250 mg ή 600 mg ashwagandha την ημέρα είχε ως αποτέλεσμα μειωμένα επίπεδα στρες και χαμηλότερα επίπεδα κορτιζόλης.

Πού μπορείς να το βρεις

medmelon

Το Stressveda® της Flora είναι ένα συμπλήρωμα διατροφής για τη διαχείριση του άγχους, που βοηθά με φυσικό τρόπο στην αποκατάσταση της ισορροπίας όταν η καθημερινότητα σου περιλαμβάνει καταστάσεις που δημιουργούν, συντηρούν ή επιτείνουν το στρες με αρνητικές συνέπειες στην υγεία συνολικά.

Τα συστατικά του επιλέχθηκαν σύμφωνα με την αποτελεσματικότητα, τη βιβλιογραφία και την επιστημονική έρευνα. Περιέχει το πατενταρισμένο βοτανικό εκχύλισμα Ashwagandha KSM-66® , βιταμίνες Β1, Β2, Β3, Β5, Β6, Β7, Β9 από οργανικές φυτικές πηγές και φυτικής προέλευσης βιταμίνες C, D, E, K.

  • Βοηθά στη διαχείριση των συμπτωμάτων του άγχους, της νευρικότητας και της ψυχικής κόπωσης
  • Συμβάλλει στη βελτίωση της πνευματικής απόδοσης και τη φυσιολογική λειτουργία του νευρικού συστήματος
  • Προστατεύει τα κύτταρα από την οξειδωτική δράση των ελεύθερων ριζών
  • Υποστηρίζει τη σεξουαλική υγεία, τη λίμπιντο και τη γονιμότητα
  • 100% οργανική φόρμουλα πιστοποιημένη από το USDA.
  • Με εγκεκριμένους ισχυρισμούς υγείας από την Health Canada: για τη διαχείριση του άγχους και της ανησυχίας, την υποστήριξη αθλητικής δραστηριότητας και την φυσιολογική παραγωγή τεστοστερόνης

medmelon

Περισσότερα: medmelon.gr

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i