Στήθος και φυσική δραστηριότητα: Τι ρόλο παίζει το μέγεθός του;

Η χειρουργική επέμβαση μείωσης στήθους μπορεί να βοηθήσει ορισμένες γυναίκες να ζήσουν πιο δραστήρια ζωή

ασκηση_στηθος Istock

Νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Reconstructive Surgery εξέτασε κατά πόσο επηρεάζει το μέγεθος του στήθους την σωματική άθληση. Οι συμμετέχοντες ήταν γυναίκες aπό το αθλητικό community "Parkrun" με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο προωθεί δωρεάν αγώνες τρεξίματος και πεζοπορίας 5 χιλιομέτρων σε 26 χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Καναδά.

Περισσότεροι από 1.987 συμμετέχοντες στη μελέτη συμμετείχαν, επίσης, σε προγράμματα Parkrun στην Αυστραλία, την Αγγλία και τη Νότια Αφρική, αλλά και γυναίκες από τον Καναδά και εννέα άλλες χώρες συμμετείχαν επίσης στη μελέτη. Οι γυναίκες, που ήταν όλες άνω των 18 ετών και δεν είχαν ιστορικό καρκίνου του μαστού, κατηγοριοποιήθηκαν ανά μέγεθος σουτιέν, από το μικρότερο προς το μεγαλύτερο.

Οι ερευνητές εστίασαν στις συνήθειες άσκησης και τη στάση των συμμετεχόντων απέναντι στη σωματική δραστηριότητα, ενώ παράλληλα χρησιμοποίησαν διαθέσιμα δεδομένα της εταιρείας, ώστε να συγκρίνουν τους χρόνους τερματισμού.

Διάβασε επίσης: Πρόγραμμα ασκήσεων: 3 προτάσεις για τις προπονήσεις σου από 3 trainers

Οι γυναίκες με μεγάλο στήθος είναι λιγότερο πιθανό να συμμετέχουν σε υψηλής έντασης ασκήσεις σύμφωνα με έρευνες

ασκηση_στηθος
Istock

Η έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Journal of Reconstructive Surgery κατέληξε ότι οι γυναίκες με μεγαλύτερο στήθος τείνουν να ασκούνται λιγότερο συχνά και να αποφεύγουν την άσκηση υψηλής έντασης. Λαμβάνοντας υπόψιν το επιπλέον βάρος που προσθέτει το στήθος στο σώμα, είναι λογικό να προκαλείται δυσκολία/ δυσφορία κατά την διάρκεια της άσκησης.

Επιπλέον, φάνηκε από τα αποτελέσματα ότι η χειρουργική επέμβαση μείωσης στήθους για ορισμένες γυναίκες μπορεί να οδηγήσει σε βελτιωμένη συμμετοχή στο τρέξιμο και σε άλλες ψυχαγωγικές ομαδικές δραστηριότητες φυσικής κατάστασης. Οι συμμετέχουσες στην έρευνα δήλωσαν ότι η μείωση του στήθους θα βελτίωνε την απόδοσή τους, ενώ οι 56 συμμετέχουσες που είχαν υποβληθεί ήδη σε χειρουργική επέμβαση μείωσης στήθους ανέφεραν ότι ακολουθούσαν πιο υγιεινό και δραστήριο τρόπο ζωής.

"Οι γυναίκες που είχαν υποβληθεί σε μείωση στήθους ανέφεραν αυξημένη συνολική συχνότητα, απόλαυση και προθυμία για άσκηση σε μια ομάδα", λέει η επικεφαλής συγγραφέας Δρ. Κλερ Μπάξτερ του Ιατρικού Κέντρου Flinders στη Νότια Αυστραλία. "Η μελέτη μας διαπίστωσε ότι το μέγεθος του στήθους επηρεάζει τις συνήθειες άσκησης και ότι η χειρουργική επέμβαση μείωσης στήθους αλλάζει την προθυμία τους για άσκηση".

Η έρευνα διαπίστωσε, επίσης, ότι οι γυναίκες με μικρότερο μέγεθος στήθους κατόρθωναν καλύτερους χρόνους σε σύγκριση με όσες είχαν μεγαλύτερο.

Επιπλέον, η ικανοποίηση από τη ζωή και η ευτυχία σχετίζονταν σημαντικά με το μέγεθος του σουτιέν τους. Τέλος, η συγγραφέας και γιατρός της έρευνας δήλωσε ότι "τα οφέλη της χειρουργικής μείωσης του μαστού χρειάζονται περισσότερη ευαισθητοποίηση και ακαδημαϊκή υποστήριξη".

Διάβασε επίσης: Έντονο πιάσιμο στα σημεία - κλειδιά του σώματος; 4 ασκήσεις για πιο εύκαμπτες αρθρώσεις

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Fitness

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i