Spetses Mini Marathon 2023 | Πελαγία Ζερβού ShapeTeam

Στο Spetses Mini Marathon 2023 μαζί με στιγμές απέραντης χαράς πήραμε ταυτόχρονα και σπουδαία μαθήματα ζωής από τα μέλη της ομάδας μας #ShapeTeam.

Spetses Mini Marathon 2023

Επαγγελματίας μοντέλο εδώ και 17 χρόνια, με αμέτρητα editorial μόδας, φωτογραφήσεις και καμπάνιες μεγάλων brands στο ενεργητικό της και μητέρα δύο παιδιών, η Πελαγία Ζερβού, plus size model, στέλνει το δικό της ηχηρό μήνυμα για το body positivity και τη συμπερίληψη του SMM.

Πελαγία, συμμετείχες στο SMM23 και στη #ShapeTeam, αν και, λόγω ενός έκτακτου οικογενειακού περιστατικού, δεν κατάφερες να τρέξεις στα 5 χλμ. Τι συναισθήματα και σκέψεις σού άφησε η εξαιρετική αυτή διοργάνωση;

Φέτος είχα τη μεγάλη χαρά να πάρω μέρος σε αυτή την όμορφη γιορτή του αθλητισμού, το Spetses Mini Marathon. Ο αρχικός σκοπός ήταν να τρέξω το 5άρι, αλλά, δυστυχώς, δεν κατάφερα να εκπληρώσω την επιθυμία μου, καθώς έπρεπε εσπευσμένα να επιστρέψω στην Αθήνα. Πρόλαβα, όμως, και έλαβα μέρος μαζί με τον μικρό μου γιο στο SMΜ και η εμπειρία ήταν ανεπανάληπτη.

Θέλω να ευχαριστήσω τη Μαρίνα Κουταρέλλη για την προσωπική της παρότρυνση να πάρω μέρος στη διοργάνωση. Δύο μήνες πριν ξεκίνησα τις προπονήσεις για τα 5 χλμ., και, αν και δεν μπορώ να χαρακτηρίσω τον εαυτό μου αθλητικό τύπο, αυτή η προετοιμασία μού έδωσε πολλή χαρά και δύναμη να αλλάξω πολλά πράγματα στην καθημερινότητά μου. Μόνο θετικό το πρόσημο από αυτό το σύντομο ταξίδι στις όμορφες Σπέτσες. Πραγματικά, ανυπομονώ για την επόμενη διοργάνωση!

Είμαστε πολύ χαρούμενοι που υπήρξες μέλος της #ShapeTeam και μια τρανή απόδειξη ότι ο αθλητισμός είναι ανοιχτός σε όλους, καταρρίπτει τα στερεότυπα και δεν υπολογίζει sizes. Το πιστεύεις κι εσύ αυτό ή θεωρείς ότι είναι απλώς μια ωραιοποιημένη θεωρία;

Όσο για τα στερεότυπα στον αθλητισμό, πιστεύω πραγματικά ότι στην εποχή μας έχουν αρχίσει να εξαλείφονται. Ο καθένας μας έχει δικαίωμα στην άθληση, ό,τι νούμερο και να είναι η αθλητική του φόρμα. Ο αθλητισμός έχει έναν και μοναδικό σκοπό, να μας βελτιώνει σωματικά και ψυχικά και όλοι οι άνθρωποι έχουν δικαίωμα σε αυτή την εξέλιξη.

Έχεις δηλώσει ότι έχεις υποστεί bullying λόγω των κιλών σου από μια σχέση σου. Αν είχες απέναντί σου μια κοπέλα που βιώνει την ίδια κατάσταση στη σχέση της, τι θα της έλεγες;

Αν είχα απέναντι μου αυτό το κορίτσι, θα της έλεγα να αγαπήσει περισσότερο τον εαυτό της και να τον αποδεχτεί όπως είναι. Επίσης, θα της πρότεινα, αν θέλει να βελτιώσει κάποια σημεία στο σώμα της, να το κάνει για εκείνη και για κανέναν άλλον. Όποιος δε σε σέβεται, σίγουρα δεν είναι καλός για σένα.

Πιστεύεις ότι στη χώρα μας υπάρχει ουσιαστική απoδοχή της ιδιότητας plus size model ή έχουμε ακόμα χιλιόμετρα να διανύσουμε;

Πιστεύω ότι στην εποχή μας τα plus size μοντέλα είναι πλήρως αποδεκτά στον χώρο της μόδας. Όλο και περισσότερες εταιρείες επεκτείνουν με μεγαλύτερα νούμερα τις συλλογές τους και ακόμα και μεγάλοι Έλληνες σχεδιαστές εντάσσουν στα ντεφιλέ και στις πασαρέλες τους plus size μοντέλα.

Είναι η σύσταση της κοινωνίας μας αυτή και ο κόσμος το έχει αποδεχτεί. Μια μεγάλη μερίδα του γυναικείου πληθυσμού στη χώρα μας φοράει μεγάλο νούμερο στα ρούχα και θέλει να τα βλέπει πάνω σε γυναίκες που το σώμα τους μοιάζει με το δικό τους για να ταυτιστεί και να τα αγοράσει!

Τα plus size μοντέλα είναι εδώ, λειτουργούν ως πρότυπα γι’ αυτές τις γυναίκες και διεκδικούν ένα μεγάλο κομμάτι της αγοράς. Ακόμη, βέβαια, δεν έχουμε λάβει τον χώρο που μας αρμόζει στη βιομηχανία της μόδας, η ποσόστωση plus size και regular size μοντέλων είναι ακόμα δυσανάλογη και δεν αντικατοπτρίζει την κοινωνία μας.

Έχουμε κάνει, λοιπόν, την παρουσία μας σήμερα αποδεκτή, αλλά χρειάζεται να διανύσουμε ακόμα αρκετά χιλιόμετρα για να επεκταθούμε στον χώρο της μόδας που αναλογικά μας ανήκει.

Ποιο μήνυμα θέλεις να στείλεις στα νέα κορίτσια σε σχέση με την αυτοαποδοχή και την αυτοεκτίμησή τους;

Στα νέα κορίτσια θα ήθελα να πω ότι είναι υπέροχες όπως ακριβώς τις έφτιαξε η φύση. Να αγαπούν τον εαυτό τους και συνεχώς να τον βελτιώνουν σωματικά και ψυχικά. Ο στόχος τους να είναι η προσωπική τους ευτυχία και όχι η αποδοχή από τους άλλους.

Και, φυσικά, να φιλτράρουν τα πολλά νοσηρά πρότυπα που στοχεύουν τη νέα γενιά. Να σκέφτονται έξω από το κουτί και να κοιτάζουν την πραγματική ουσία των πραγμάτων. Είναι υπέροχες και αρκετές για εκείνες και γι’ αυτούς που τις αγαπούν και αξίζει να είναι κοντά τους.

Από την Αλεξάνδρα Παπαδάκη και τη Ζωή Αθανασιάδου

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Fitness

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i