Τι είναι το Σύνδρομο των Νεκρών Γλουτών και 4 ασκήσεις για να το αντιμετωπίσεις

Η πολύωρη καθιστική καθημερινότητα αποδεικνύεται μοιραία για τους γλουτούς και μηρούς.

γλουτοί iStock

Όταν στέκεσαι καθιστή για πολλές ώρες μέσα στην μέρα, η περιοχή των γλουτών και μηρών παραμένει αδρανής. Η συνήθεια αυτή μπορεί να οδηγήσει στο "σύνδρομο νεκρών γλουτών", το οποίο αναφέρεται στην αποδυνάμωση και εξασθένηση του μέσου γλουτιαίου μυ. Στην ιατρική ορολογία, το Dead Butt Syndrome, περιγράφεται ως "γλουτιαία αμνησία" και σύμφωνα με τις υποδείξεις των ειδικών, η εξασθένηση των γλουτών μπορεί να επηρεάσει την κίνηση του ισχίου αλλά και των γονάτων, όπως επίσης και την στάση του σώματος.

Αν και τα συμπτώματα συνήθως δεν είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά πέρα από στιγμιαίους πόνους στην περιοχή ή στην μέση και ελαφρύ μούδιασμα όταν σηκώνεσαι από το κάθισμα, οι επιπτώσεις είναι σίγουρα σημαντικές καθώς οι ενοχλήσεις ενδέχεται να οξυνθούν μελλοντικά, περιορίζοντας μάλιστα το εύρος της κίνησης του ισχίου. Τα καλά νέα, ωστόσο, είναι ότι μπορείς να ενεργοποιήσεις και πάλι τους γλουτούς σου, προσθέτοντας μερικές βασικές ασκήσεις στις προπονήσεις σου. Το περπάτημα αλλά και τα τακτικά διαλλείματα από την πολύωρη καθιστική εργασία πρέπει να γίνουν μέρος των καθημερινών συνηθειών σου.

Οι ασκήσεις που ενεργοποιούν και ενδυναμώνουν τους γλουτούς:

Γέφυρα γλουτών

Ξάπλωσε στο πάτωμα με την πλάτη στο έδαφος και τα χέρια στα πλάγια. Λύγισε τα γόνατά με τα πέλματα να ακουμπούν στο έδαφος. Διατηρώντας σφιχτούς τους γλουτούς, σήκωσε τους από το πάτωμα μαζί με τη μέση. Βεβαιώσου ότι χρησιμοποιείς κυρίως του μύες των γλουτών για να σηκώσεις το βάρος του σώματος σου και δεν ασκήσεις πίεση με τα πόδια.

Περπάτημα του κάβουρα

Για την άσκηση αυτή ίσως χρειαστείς μια ζώνη αντίστασης, όμως μπορείς να την εκτελέσεις και χωρίς αυτή. Ξεκίνα σε όρια στάση, με τα πόδια ανοιχτά στο πλάτος των γοφών, με τη ζώνη στους αστραγάλους. Κάνε ένα βήμα προς τα δεξιά ώστε τα πόδια να είναι πιο φαρδιά από τους γοφούς. Φέρε δίπλα και το αριστερό πόδι. Τώρα περπάτησε πίσω προς τα αριστερά, κρατώντας σφιχτούς τους γλουτούς σε κάθε βήμα.

Άσκηση κοχύλι

Η άσκηση αυτή, που μοιάζει με την κίνηση που πραγματοποιεί το κοχύλι στοχεύει απευθείας στον μέσο γλουτιαίο μυ, βοηθώντας στη σταθεροποίηση του ισχίου αλλά και στο εύρος της κίνησης. Ξάπλωσε στην αριστερή πλευρά με τον αριστερό βραχίονα να στηρίζεται στο πάτωμα. Λύγισε και τα δύο γόνατα μπροστά σου. Με τα πόδια κολλημένα μεταξύ τους, κράτησε το ένα πόδι στο πάτωμα ενώ το άλλο σηκώνεται στον αέρα, ανοίγοντας τους γοφούς. Μετά από δέκα επαναλήψεις, δοκίμασε από την άλλη πλευρά.

Fire Hydrant

Γονάτισε και ακούμπα τις παλάμες σου στο πάτωμα. Ξεκινάς με λυγισμένο γόνατο και ανασηκώνεις το αριστερό σου πόδι προς το πλάι. Σφίξε γλουτό, κοιλιακούς και έλα στην αρχική θέση με το γόνατο να μην ακουμπάει στο πάτωμα. Ολοκληρώνεις το σετ και αλλάζεις πόδι.

Η κορυφαία άσκηση για τέλειους γλουτούς από την Χριστίνα Μαυρίδου

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Fitness

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i