Γιατί το τελευταίο γεύμα πριν τον μαραθώνιο είναι τα μακαρόνια;

Pasta party! Αν είσαι μακαρονάς ετοιμάσου να τα απολαύσεις, χωρίς ενοχές, γιατί έχεις αγώνα αύριο!

pasta istock

Έχεις ακούσει για τα θρυλικά pasta party πριν τον μαραθώνιο και αναρωτιέσαι: γιατί τα μακαρόνια είναι το τελευταίο γεύμα πριν; Τι προσφέρουν στον οργανισμό σου;

Τι είναι τo pasta party;

Τα pasta party είναι μια δημοφιλής παράδοση σε πολλά μέρη του κόσμου, όπου διοργανώνονται από τους υπεύθυνους του μαραθωνίου, από τοπικά σωματεία ή από ομάδες δρομέων.

Το όνομα "pasta party" προέρχεται από το γεγονός ότι τα μακαρόνια είναι μια καλή πηγή υδατανθράκων, οι οποίοι είναι απαραίτητοι για την παροχή ενέργειας στους δρομείς πριν από τον αγώνα. Τα μακαρόνια είναι επίσης σχετικά εύκολο να χωνευτούν, γεγονός που είναι σημαντικό για την αποφυγή δυσάρεστων συμπτωμάτων κατά τη διάρκεια του αγώνα.

Τα pasta party προσφέρουν μια ευκαιρία στους δρομείς να χαλαρώσουν και να συζητήσουν για τον επερχόμενο αγώνα. Είναι επίσης μια ευκαιρία για τους δρομείς να γνωριστούν μεταξύ τους και να δημιουργήσουν μια κοινότητα. Συνήθως περιλαμβάνουν ένα μπουφέ με διάφορα είδη μακαρονιών, όπως σπαγγέτι, πένες, ραβιόλια και λαζάνια. Τα μακαρόνια συνοδεύονται συνήθως από διάφορες σάλτσες, όπως σάλτσα ντομάτας, σάλτσα πέστο και σάλτσα αλά κρεμ.

Γιατί να φας μακαρόνια πριν τον μαραθώνιο;

Το τελευταίο γεύμα πριν τον μαραθώνιο είναι τα μακαρόνια επειδή είναι μια καλή πηγή υδατανθράκων, οι οποίοι αποτελούν την κύρια πηγή ενέργειας για τον οργανισμό κατά τη διάρκεια της άσκησης. Οι υδατάνθρακες αποθηκεύονται στους μυς και στο συκώτι ως γλυκογόνο, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ενέργεια κατά τη διάρκεια της άσκησης.

Τα μακαρόνια είναι επίσης μια καλή πηγή πρωτεΐνης, η οποία είναι απαραίτητη για την αποκατάσταση των μυών μετά από άσκηση. Επιπλέον, τα μακαρόνια είναι σχετικά εύκολο να χωνευτούν, γεγονός που είναι σημαντικό για την αποφυγή δυσάρεστων συμπτωμάτων κατά τη διάρκεια του αγώνα.

Ειδικότερα, τα μακαρόνια προσφέρουν στον οργανισμό τα εξής:

  • Υδατάνθρακες: Είναι μια καλή πηγή σύνθετων υδατανθράκων, οι οποίοι διασπώνται αργά και σταθερά, παρέχοντας μια συνεχή ροή ενέργειας στον οργανισμό.
  • Πρωτεΐνη: Είναι μια καλή πηγή πρωτεΐνης, η οποία είναι απαραίτητη για την αποκατάσταση των μυών μετά από άσκηση.
  • Βιταμίνες και μέταλλα: Τα μακαρόνια περιέχουν βιταμίνη Β1, σίδηρο και μαγνήσιο, τα οποία είναι απαραίτητα για την καλή λειτουργία του οργανισμού.

Η ιδανική ποσότητα μακαρονιών που πρέπει να καταναλωθεί το βράδυ πριν από τον μαραθώνιο είναι περίπου 200-300 γραμμάρια. Είναι σημαντικό να καταναλωθούν τουλάχιστον 3 ώρες πριν από τον αγώνα, ώστε να υπάρχει αρκετός χρόνος για την πέψη τους.

Εκτός από τα μακαρόνια, υπάρχουν και άλλα τρόφιμα που είναι κατάλληλα για το τελευταίο γεύμα πριν από τον μαραθώνιο, όπως το ρύζι, οι πατάτες, η βρώμη και τα φρούτα.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i