Γιατί η απιστία είναι τόσο συχνή στο χώρο εργασίας; Όλες οι επιπτώσεις

Η ψυχολογία πίσω από την απιστία στο χώρο εργασίας: Μάθε γιατί συμβαίνει και τι επιπτώσεις μπορεί να έχει για σένα.

sex istock

Γιατί συμβαίνουν συχνά στο χώρο εργασίας σχέσεις απιστίας; Ίσως έχει να κάνει με τον τεράστιο χρόνο που περνάμε με τους συναδέλφους μας ή να ανακαλύπτουμε ότι υπάρχει μια μοναδική χημεία με αυτούς. Όποιος κι αν είναι ο λόγος, η απιστία στον εργασιακό χώρο είναι μεν συνηθισμένη αλλά υπάρχουν και εξηγήσεις. Μάθε ποιες είναι αυτές.

1. Ο αντίκτυπος της εγγύτητας και των κοινών εμπειριών

Ένας λόγος για τον οποίο η απιστία είναι συχνή είναι η εγγύτητα και οι κοινές εμπειρίες που έχουν οι συνάδελφοι μεταξύ τους. Οι άνθρωποι τείνουν να έλκονται από εκείνους με τους οποίους περνούν πολύ χρόνο και μοιράζονται κοινά ενδιαφέροντα και εμπειρίες. Στο χώρο εργασίας, οι συνάδελφοι έχουν συχνά κοινούς στόχους και εμπειρίες που μπορούν να δημιουργήσουν μια αίσθηση συντροφικότητας και εγγύτητας.

Δες και αυτό: Γιατί απιστούμε;

2. Η επαναλαμβανόμενη έκθεση

Στην ίδια πορεία της εγγύτητας και των κοινών εμπειριών είναι η επαναλαμβανόμενη έκθεση σε ένα άτομο. Εάν υπάρχει ήδη μια μικρή "σπίθα" με κάποιον, η επαναλαμβανόμενη έκθεση σε αυτό το άτομο θα την... ανάψει.

Σύμφωνα με το περιοδικό Time, οι πρώτες εντυπώσεις είναι σημαντικές γιατί δημιουργούν ένα "φαινόμενο χιονοστιβάδας", το οποίο προκαλείται από την επανειλημμένη έκθεση. Ξεκινάς με μια υπέροχη εντύπωση και μετά βλέπεις αυτό το άτομο ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ για πολύ καιρό; Μπορεί να δημιουργήσει μια έλξη.

3. Η γοητεία του απαγορευμένου φρούτου

Ένας άλλος λόγος είναι η γοητεία του απαγορευμένου. Ο χώρος εργασίας είναι συχνά ένα μέρος όπου οι άνθρωποι αναμένεται να είναι επαγγελματίες και να διατηρούν τα όρια.

Όταν ξεπεραστούν αυτά τα όρια, μπορεί να δημιουργήσει μια συναρπαστική εμπειρία για μερικούς ανθρώπους (αλλά όχι για όλους, φυσικά). Ο κίνδυνος και η συγκίνηση της απιστίας μπορεί να είναι δελεαστικός για όσους έχουν σχέσεις που είναι ήδη τελματωμένες.

4. Η ευκολία

Αν κάποιος/α είναι ήδη κατά συρροή άπιστος/η, μπορεί απλώς να αναζητήσει τον επόμενο εραστή του στο χώρο εργασίας γιατί είναι εύκολο. Βλέπεις αυτούς τους ανθρώπους σχεδόν κάθε μέρα. Έχετε κοινούς στόχους και περνάτε αναμφισβήτητα περισσότερο χρόνο μαζί τους από τον σύντροφό σου ή τον σύζυγό σου. Αν θέλεις να απατήσεις, το πεδίο είναι ελεύθερο (και δεν θα το καταλάβει κανείς).

5. Τα προσωπικά ζητήματα

Η κακή αυτοεκτίμηση και η ανασφάλεια μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο της απιστίας ως τρόπο απόδειξης της αξίας σου. Επίσης, το ρητό "μια φορά άπιστος, πάντα άπιστος" τελικά ισχύει. Μια μελέτη του 2017 ήταν η πρώτη που αξιολόγησε την αξιοπιστία αυτού του ρητού και έδειξε ότι όσοι εμπλέκονταν σε εξωσυζυγική σχέση είχαν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να επαναλάβουν τη συμπεριφορά στην επόμενη σχέση τους.

Ποιες είναι οι συνέπειες;

Τώρα που καταλαβαίνεις το "γιατί", μάθε και τις συνέπειες που έχει μια σχέση απιστίας στο γραφείο.

Επαγγελματικές επιπτώσεις

Οι σχέσεις στο χώρο εργασίας μπορεί να έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην επαγγελματική σου σταδιοδρομία. Μπορούν να δημιουργήσουν συγκρούσεις συμφερόντων, να οδηγήσουν σε μεροληπτική λήψη αποφάσεων και να οδηγήσουν σε κατηγορίες για ευνοιοκρατία. Σε ορισμένες περιπτώσεις, αυτές οι σχέσεις μπορεί να οδηγήσουν σε νομικές ενέργειες και ακόμη και σε τερματισμό της εργασίας. Εδώ είναι όλοι οι διαφορετικοί τρόποι με τους οποίους μπορεί να βιώσεις τις επαγγελματικές επιπτώσεις από μια σχέση απιστίας στο χώρο εργασίας:

  • Οι συνάδελφοί σου μπορεί να κουτσομπολεύουν και να διαδίδουν φήμες για τη σχέση.
  • Οι συνάδελφοί σου μπορεί να νιώθουν δυσαρέσκεια προς το ένα ή και τα δύο μέρη της σχέσης.
  • Η σχέση μπορεί να δημιουργήσει ένταση μεταξύ των συναδέλφων για διάφορους λόγους (άβολα συναισθήματα, αγανάκτηση κ.λπ.)
  • Μπορεί να απολυθείς, εσύ και ο άλλος ή και οι δυο, εάν αυτό είναι αντίθετο με την πολιτική της εταιρείας ή εάν δημιουργεί υπερβολικό πρόβλημα στο γραφείο.
  • Μπορεί να προκύψουν κατηγορίες για σεξουαλική παρενόχληση.
  • Ενδέχεται να υπάρξει απώλεια εμπιστοσύνης από τους συναδέλφους σου και τους προϊσταμένους σου (γιατί ενδέχεται να αισθάνονται ότι δεν μπορούν να εμπιστευτούν κάποιον που είναι άπιστος).

Προσωπικές συνέπειες

Οι προσωπικές συνέπειες των σχέσεων στο χώρο εργασίας μπορεί επίσης να είναι εξίσου σοβαρές, αν όχι χειρότερες. Μπορούν να οδηγήσουν σε πληγωμένα συναισθήματα, κατεστραμμένες σχέσεις και χαμένη εμπιστοσύνη μεταξύ του αρχικού ζευγαριού. Εδώ είναι όλοι οι διαφορετικοί τρόποι με τους οποίους μπορεί να βιώσεις τις προσωπικές συνέπειες μιας σχέσης απιστίας στο χώρο εργασίας:

  • Απώλεια εμπιστοσύνης στη σχέση σου
  • Απώλεια εμπιστοσύνης από άλλα άτομα στη ζωή σου (οικογένεια και φίλοι)
  • Χωρισμός από την πρώτη σου σχέση, πιθανός χωρισμός και από τη σχέση απιστίας, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε άβολα συναισθήματα, θυμό κ.λπ. ειδικά εάν πρέπει το άτομο αυτό να το βλέπεις καθημερινά στη δουλειά.
  • Αισθήματα ντροπής, ενοχής, ακόμη και κατάθλιψης.

Διάβασε αυτό: Πώς να διαχειριστώ την απιστία; Ιδού τι λέει η ψυχολόγος

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i