Γιατί απιστούμε;

Η απιστία δεν είναι πάντα το αποτέλεσμα μιας κακής πρωταρχικής σχέσης. Η απιστία του συντρόφου είναι ένας τρόπος να εξερευνηθούν απωθημένα μέρη του εαυτού σου.

απιστία unsplash

Από την Αλεξάνδρα Παυλέτση - Στεφανή, BSc ψυχολόγο, MSc, CAT ψυχοθεραπεύτρια (alexandrapavletsi.com).

Στην πραγματικότητα, τις περισσότερες φορές τα άτομα που απιστούν δηλώνουν ότι αγαπούν τον σύντροφό τους, τον βρίσκουν ελκυστικό, εκτιμούν τη σχέση τους και δε θέλουν να βλάψουν τη ζωή που έχουν δημιουργήσει μαζί με τους άλλους. Η απιστία δημιουργεί ανασφάλεια και αμφισβήτηση και στο άτομο που απιστεί και στον άλλο σύντροφο. Το άτομο που δέχεται απιστία δεν εμπιστεύεται πλέον τίποτα από αυτά που λέει ή κάνει ο σύντροφος αλλά και, ακόμα χειρότερα, οτιδήποτε έχει πει ή κάνει στο παρελθόν. Ολόκληρη η σχέση είναι υπό αμφισβήτηση. Το ίδιο το άτομο που απιστεί επίσης αναρωτιέται για ποιον λόγο μπορεί να προχώρησε σε αυτή την επιλογή. Συχνά και τα δύο μέλη έχουν επενδύσει πολύ χρόνο και ενέργεια για να χτίσουν την καλύτερη δυνατή εκδοχή του "εμείς" και τώρα αυτό το όραμα έχει καταρρεύσει.

Και μαζί με αυτό, η αυτοεκτίμησή τους και η ικανότητά τους να αντιμετωπίζουν τη ζωή με τους όρους της ζωής μπορεί επίσης να κλονιστεί. Μερικές φορές αναρωτιούνται τι έκαναν λάθος, παρόλο που δεν είχαν καμία σχέση με την απόφαση του συντρόφου τους να απατήσει. Ομολογουμένως, μερικές φορές οι άνθρωποι επιλέγουν να απατήσουν επειδή είναι σε κακή σχέση και θέλουν να αποδράσουν με την αίσθηση ότι ο φόβος της μοναξιάς ηρεμεί. Στην ουσία, όμως, με αυτό τον τρόπο το περιβάλλον και το πώς βιώνουν τον εαυτό τους είναι ακόμα πιο ασταθές και πιο ανασφαλές.

Μερικές φορές αισθάνονται εγκλωβισμένοι λόγω οικονομικών ή κοινωνικών συνθηκών. Έτσι, προσπαθούν κρυφά να ικανοποιήσουν  τις ανάγκες τους για σύνδεση, οικειότητα και επικύρωση από κάποιον άλλο εκτός από τον σύζυγό τους.

Τι μας ωθεί στην απιστία

Γιατί οι άνθρωποι που αγαπούν τον σύντροφό τους εξακολουθούν να επιλέγουν την απιστία; Συνήθως το κάνουν για έναν ή περισσότερους από τους ακόλουθους λόγους:

• Για αυτοεξερεύνηση. Για κάποιους η απιστία είναι ένας τρόπος να εξερευνήσουν τα απωθημένα μέρη του εαυτού τους. Δε θέλουν στην πραγματικότητα να αλλάξουν τον πυρήνα αυτού που είναι, απλά θέλουν να ξεφύγουν από τους περιορισμούς αυτούς για λίγο. Δεν ψάχνουν για άλλο άτομο, ψάχνουν για κρυφές εκδοχές του εαυτού τους.

• Από ανασφάλεια. Μερικές φορές τα άτομα που απιστούν παλεύουν με την
αυτοεκτίμηση. Δεν αισθάνονται ελκυστικοί, ισχυροί, έξυπνοι, νέοι ή οτιδήποτε άλλο.Έτσι, αναζητούν την επικύρωση μέσω της απιστίας. Χρησιμοποιούν αυτή τη σπίθα ενδιαφέροντος για να νιώσουν επιθυμητοί και άξιοι. 

• Για την αίσθηση της παράβασης. Είναι σαν τα παιδιά που κλέβουν ένα
μπισκότο το οποίο λέει η μαμά τους ότι δεν μπορούν να έχουν. Η απαγορευμένη φύση του το καθιστά εξαιρετικά επιθυμητό. Η απιστία είναι το ίδιο. Επειδή τα άτομα που απιστούν δεν υποτίθεται ότι απατούν, η εξαπάτηση φαίνεται πολύ ιδιαίτερη και ιδιαίτερα επιθυμητή.

• Λόγω ενός άλυτου τραύματος στην πρώιμη ζωή. Μερικές φορές αναπαράγονται ή ανταποκρίνονται λανθασμένα σε ανεπίλυτα παιδικά τραύματα, όπως παραμέληση, συναισθηματική κακοποίηση, σωματική κακοποίηση, σεξουαλική κακοποίηση. Βασικά, οι παιδικές τους πληγές έχουν δημιουργήσει ελλείμματα προσκόλλησης που εκδηλώνονται μέσω της απιστίας.

• Εξαιτίας ενός απωθημένου. Εδώ είναι η ζωή που θα μπορούσε να έχει κάποιος, ο εραστής που έφυγε ή ο εραστής που δεν υπήρξε ποτέ που οδηγεί στην απιστία. Το άτομο δεν είναι απαραίτητα δυσαρεστημένο με την τρέχουσα ζωή του, αλλά είναι περίεργο για το πώς θα ήταν η ζωή του αν διάλεγε έναν διαφορετικό δρόμο.

• Διατηρούν μη ρεαλιστικές προσδοκίες. Μερικοί άνθρωποι απατούν επειδή
έχουν μη ρεαλιστικές προσδοκίες για το τι μπορεί (και πρέπει) να προσφέρει ο σύντροφός τους και η κύρια σχέση τους. Μπορεί να πιστεύουν ότι ο σύντροφός τους πρέπει να ικανοποιήσει κάθε ανάγκη και επιθυμία που έχουν, κάτι που είναι αδύνατο πρότυπο. Και αν δεν έχουν στενούς φίλους και οικογένεια που μπορούν να μπουν στο περιστασιακό κενό, μπορεί να κυνηγήσουν έναν σύντροφο.

• Νιώθουν την ανάγκη να βιώσουν έντονα συναισθήματα. Όταν οι πρωταρχικές σχέσεις εγκατασταθούν στη ζώνη άνεσης της μακροχρόνιας αγάπης, τα άτομα που απιστούν μπορεί να θέλουν να νιώσουν την ένταση μιας νεοσύστατης σχέσης (παρόλο που δεν υπάρχει απολύτως τίποτα κακό στην τρέχουσα σχέση).

Όποιοι και αν είναι οι λόγοι για την απιστία, δε σημαίνει αυτόματα το τέλος μιας σχέσης. Στην πραγματικότητα, αυτό απομακρύνεται αν το ζευγάρι επιλέξει να αντιμετωπίσει την προδοσία, να δημιουργήσει συγκεκριμένα όρια, να ξαναχτίσει την εμπιστοσύνη (μέσω αυστηρής ειλικρίνειας) και να ανοίξει τις γραμμές της συναισθηματικά οικείας επικοινωνίας με άνεση και ελευθερία. Η απιστία, λοιπόν, είναι ένα μήνυμα για την ποιότητα της παρούσας σχέσης και τη διερεύνηση των επιθυμιών και των αναγκών.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i