Τα τρία είδη αγάπης | Σε ποιο είδος ανήκεις εσύ;

Μάθε ποια είναι τα τρία είδη της αγάπης, τι σημαίνει το καθένα από και ποια μαθήματα προσφέρει.

ζευγάρι που βρίσκει την αγάπη istock

Υπάρχει μια θεωρία ότι σε όλη τη διάρκεια της ζωής μας, θα ερωτευτούμε τρεις φορές, σε τρία διαφορετικά στάδια της ζωής μας. Κάθε αγάπη είναι εντελώς μοναδική από την άλλη και μας διδάσκει κάτι διαφορετικό που διαμορφώνει το άτομο που γινόμαστε. Τα τρία είδη αγάπης είναι η πρώτη αγάπη, η έντονη αγάπη και η άνευ όρων αγάπη.

Τι είναι αυτό που το λέμε αγάπη, σύμφωνα με την επιστήμη

1. Η Πρώτη Αγάπη

Αυτή η αγάπη μοιάζει με παραμύθι. Είναι η στιγμή που πιστεύεις ότι θα διαρκέσει για πάντα. Συχνά βιώνουμε την πρώτη μας αγάπη στο γυμνάσιο και συνήθως τελειώνει επειδή οι δύο άνθρωποι  χωρίζουν λόγω κάποιου ασήμαντου επιχειρήματος αλλά η σχέση απλά δεν είναι αρκετά δυνατή για να αντέξει.

Αυτή η αγάπη είναι συνήθως πιο επιφανειακή, με μεγαλύτερη σημασία στο πώς μπορεί να φαίνεται η σχέση στους άλλους. Αν και σίγουρα τη βιώνεις σαν αληθινή αγάπη εκείνην τη στιγμή, δεν είναι συνήθως η βαθιά, ώριμη αγάπη που θα βιώσεις αργότερα. Όταν χωρίζεις από την πρώτη σου αγάπη μπορεί να νιώθεις αρχικά πολύ πληγωμένη, αλλά συνήθως αναρρώνεις γρήγορα από αυτό.

Τι μαθαίνεις: Ότι το να ερωτεύεσαι είναι το πιο απίστευτο συναίσθημα στον κόσμο, αλλά ότι δεν διαρκούν όλες οι σχέσεις για πάντα και σίγουρα δεν είναι όπως φαίνονται στις ταινίες.

2. Η Έντονη Αγάπη

Αυτή είναι η δεύτερη αγάπη, και συνήθως είναι αυτή που ανατρέπει τον κόσμο μας. Καθώς πέφτουμε σε αυτή την έντονη ιστορία αγάπης, η σχέση γίνεται καθρέφτης στην ψυχή μας: βλέπουμε όλες τις ανασφάλειές μας, τις ανάγκες μας και τις επιθυμίες μας. Σε αυτήν τη σχέση, μπορεί να βιώσουμε ζήλια, φόβο και αμφιβολία για τον εαυτό μας που δεν είχαμε νιώσει ποτέ πριν.

Συχνά προσπαθούμε να αλλάξουμε, προσαρμόσουμε, διαμορφώσουμε το άλλο μισό στον τέλειο σύντροφό μας και το ίδιο κάνουμε και τον εαυτό μας. Αυτή είναι η αγάπη που μας ανεβοκατεβάζει και μας κάνει να νιώθουμε φόβο και δυσπιστία.

Ο χωρισμός από αυτή τη σχέση μπορεί να είναι απερίγραπτα οδυνηρός, αλλά μέσα από αυτό τον σπαραγμό πραγματικά μεγαλώνουμε, αλλάζουμε και εξελισσόμαστε ενώ βρίσκουμε την εσωτερική δύναμη και την ανθεκτικότητα που δεν γνωρίζαμε ότι είχαμε.

Τι μαθαίνεις: Τι θέλεις από την αγάπη και τι όχι.

Διάβασε σε 1' τους 10 τρόπους για να δείξεις την αγάπη σου

3. Η άνευ όρων αγάπη

Αφού συνέλθουμε από τον χωρισμό της έντονης αγάπης, θεραπευτούμε από τη μεγάλη πληγή και καλλιεργήσουμε την αγάπη για τον εαυτό μας, τότε έρχεται η απροσδόκητη αγάπη. Αυτός που έρχεται από το πουθενά και νιώθεις ότι είναι ο απόλυτα σωστός. Δεν υπάρχουν παιχνίδια και όταν είσαι μαζί του νιώθεις απλά σαν να είσαι στο σπίτι σου. Αποδέχεσαι όλα αυτά που είναι, όλες τις ατέλειές του και όλες τις αποχρώσεις του.

Νιώθεις περισσότερο ο εαυτός σου μαζί του και εμπνέετε συνεχώς ο ένας τον άλλον ενώ είστε οι καλύτερες εκδοχές του εαυτού σας. Όταν αντιμετωπίζετε ένα εμπόδιο ή μια πρόκληση στη σχέση, συνεργάζεστε για να το ξεπεράσετε επειδή είστε και οι δύο αφοσιωμένοι στο μέλλον σας. Αυτή είναι η άνευ όρων αγάπη που σηματοδοτεί την αρχή του για πάντα, και να ευχαριστείς το σύμπαν κάθε μέρα που τον έφερε στο διάβα σου.  

Τι μαθαίνεις: Ότι η αληθινή αγάπη υπάρχει και ότι είναι δυνατό να νιώσεις απόλυτα ασφαλής, προστατευμένη και λατρεμένη από έναν άλλο άνθρωπο.

Τι δεν μας λένε οι επιστήμονες για την αγάπη;

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i