3 φυτά που καθαρίζουν τον αέρα του σπιτιού | Δεν θέλουν φροντίδα

Ανάπνευσε καθαρό αέρα μέσα στο σπίτι σου φυτεύοντας αυτά τα φυτά. Δεν χρειάζεται να είσαι expert στην κηπουρική, δεν θέλουν πολύ φροντίδα!

φυτά που καθαρίζουν τον αέρα istock

Υπάρχει επιστήμη πίσω από τα φυτά που καθαρίζουν τον αέρα; Η απάντηση είναι "ναι". Μια δημοφιλής μελέτη που διεξήχθη από τη NASA ανακάλυψε τα οφέλη του καθαρισμού του αέρα των φυτών. Αυτό το πείραμα δοκίμασε την απομάκρυνση του βενζολίου, του τριχλωροαιθυλενίου και της φορμαλδεΰδης από τον αέρα από φυτά εσωτερικού χώρου.

Από τότε που έγινε αυτό το πείραμα, υπήρξαν και άλλα. Η πιο πρόσφατη μελέτη δημοσιεύτηκε το 2020 στο Journal of Environmental Management. Διαπίστωσε ότι ένας πράσινος τοίχος γεμάτος με κατάλληλα είδη φυτών θα μπορούσε να βελτιώσει την ποιότητα του εσωτερικού αέρα.

Ποιο φυτό πρέπει να έχεις στο γραφείο σου και γιατί

3 φυτά που καθαρίζουν τον αέρα του σπιτιού σου

  1. Χρυσάνθεμα
  2. Αράχνη
  3. Φτέρη

1. Χρυσάνθεμα

χρυσάνθεμο και φυτά που καθαρίζουν τον αέρα
istock

Επιστημονική ονομασία: Chrysanthemum morifolium
Καλύτερο για: Σπίτια με κατοικίδια και παιδιά
Εξαλείφει: Αμμωνία, ξυλόλιο, φορμαλδεΰδη και βενζόλιο
Επίπεδο συντήρησης: Χαμηλό
Φροντίδα: Έλεγχε την υγρασία του εδάφους πριν το πότισμα και διατήρησέ το υγρό.

Τα χρυσάνθεμα βελτιώνουν την ποιότητα του εσωτερικού αέρα απομακρύνοντας τις τοξίνες, όπως η φορμαλδεΰδη. Υπάρχουν σε διάφορα σχήματα, χρώματα και μεγέθη. Είναι εύκολα στη φροντίδα τους και ευδοκιμούν σε διάφορες συνθήκες. Δεν θα χρειαστεί να ανησυχείς πολύ μήπως ξεχάσεις να τα ποτίσεις, καθώς είναι ανεκτικά στην ξηρασία και ανθεκτικά σε παράσιτα και ασθένειες.

Επιπλέον, τα χρυσάνθεμα είναι υπέροχα αν έχεις κατοικίδια ή/και παιδιά. Δεν είναι τοξικά για τα ζώα και τον άνθρωπο, σε αντίθεση με άλλα φυτά εσωτερικού χώρου. Μπορείς να βρεις χρυσάνθεμα στα περισσότερα ανθοπωλεία αφού είναι διαθέσιμα όλο το χρόνο.

2. Χλωρόφυτο 

φυτό που καθαρίζει τον αέρα
istock

Επιστημονική ονομασία: Chlorophytum comosum
Καλύτερο για: Αρχάριους
Εξαλείφει: Ξυλόλιο και φορμαλδεΰδη
Επίπεδο συντήρησης: Εύκολο
Φροντίδα: Πότισε το δύο με τρεις φορές την εβδομάδα

To xλωρόφυτο είναι το καλύτερο φυτό εσωτερικού χώρου για καθαρό αέρα στο σπίτι, εάν μάλιστα τώρα καταπιάνεσαι με την κηπουρική. Αυτό το φυτό είναι αειθαλές πολυετές που προέρχονται από τη νότια Αφρική και τις τροπικές περιοχές της Αφρικής. Κυκλοφορεί σε περισσότερες από 200 ποικιλίες. 

Αυξάνεται από 30 έως 60 cm και δείχνει καλύτερα όταν είναι σε ένα κρεμασμένο καλάθι. Βελτιώνει την ποιότητα του εσωτερικού αέρα και καθαρίζει από τη φορμαλδεΰδη.

3. Φτέρη 

φτέρη φυτό που καθαρίζει τον αέρα
istock

Επιστημονική ονομασία: Nephrolepis exaltata
Καλύτερο για: Αρχάριους
Εξαλείφει: Καπνό τσιγάρου, φορμαλδεΰδη, τολουόλιο, ξυλόλιο, βενζόλιο
Επίπεδο συντήρησης: Μεσαίο
Φροντίδα: Τοποθέτησέ το σε έντονο, έμμεσο ηλιακό φως, πότιζέ το συχνά και άφηνε το νερό να στραγγίσει καλά

Η φτέρη έχει 50 τροπικές ποικιλίες. Το Florida Ruffle είναι η πιο δημοφιλής ποικιλία, η οποία είναι μεσαίου μεγέθους με άκαμπτα κλαδιά.

Η NASA ονόμασε τις φτέρες, μεταξύ πολλών άλλων φυτών εσωτερικού χώρου, ως φυτά που καθαρίζουν τον αέρα στο σπίτι. Καθαρίζουν τα πάντα, από τον καπνό του τσιγάρου μέχρι το βενζόλιο. Επιπλέον, είναι μια εξαιρετική προσθήκη σε κάθε σπίτι με κατοικίδια. Σύμφωνα με την American Society for the Prevention of Cruelty to Animals, οι φτέρες είναι μη τοξικές για τις γάτες και τους σκύλους.

5 φυτά που εξουδετερώνουν τις τοξίνες στο σπίτι

 

 

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i