Οι ξηροί καρποί που διατηρούν τις αρτηρίες σου καθαρές

Εάν ανησυχείς για τις αρτηρίες σου υπάρχει ένα είδος ξηρών καρπών που προλαμβάνει την απόφραξή τους. Μάθε ποιοι είναι αυτοί.

Macadamia Nuts istock

Οι αρτηρίες δεν παραμένουν για πάντα... καθαρές. Πολλές φράζουν για διάφορους λόγους, κάτι που οδηγεί σε καρδιολογικά προβλήματα. Ωστόσο η διατροφή και κάποιοι ξηροί καρποί μπορούν να βοηθήσουν.

Γιατί φράζουν οι αρτηρίες;

Οι στεφανιαίες αρτηρίες είναι υπεύθυνες για την παροχή οξυγόνου και θρεπτικών συστατικών στον καρδιακό μυ. Εάν υπάρξει στένωση στις αρτηρίες, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακή προσβολή. Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που μπορούν να φράξουν τις αρτηρίες σου

Ποιοι ξηροί καρποί διατηρούν καθαρές τις αρτηρίες;

Οι ξηροί καρποί μακαντάμια (macadamia) περιέχουν ορισμένες σημαντικές απαραίτητες βιταμίνες και μέταλλα, όπως μαγγάνιο, σίδηρο και βιταμίνες Β, καθώς και πρωτεΐνες, καλά λιπαρά και αντιοξειδωτικά. Αυτοί οι ξηροί καρποί έχουν αποδειχθεί ότι βοηθούν στην πρόληψη των καρδιακών παθήσεων, εξουδετερώνουν τις επιβλαβείς ελεύθερες ρίζες, βοηθούν στην απώλεια βάρους και στην υγεία του εντέρου, ενισχύουν τα οστά, διατηρούν ακμαία τη λειτουργία του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος, μειώνουν τη χρόνια φλεγμονή και θεραπεύουν την αρθρίτιδα.

Πώς οι ξηροί καρποί μακαντάμια διατηρούν την υγεία της καρδιάς

Οι ξηροί καρποί μακαντάμια περιέχουν καλά λιπαρά που διατηρούν τις αρτηρίες σε καλή κατάσταση. Επειδή είναι πλούσια σε μονοακόρεστα λιπαρά, μπορούν επίσης να μειώσουν τα επίπεδα χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων, τα οποία και τα δύο αποτελούν παράγοντες κινδύνου για στεφανιαία νόσο.

Σε μελέτη που διεξήχθη από το Τμήμα Διατροφικών Επιστημών του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια, οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν μια μερίδα ξηρών καρπών μακαντάμια την ημέρα, συγκρίθηκαν με την ομάδα ελέγχου. Κατά τη διάρκεια της μελέτης, όσοι κατανάλωναν αυτούς τους ξηρούς καρπούς παρουσίασαν μείωση στα επίπεδα χοληστερόλης και βελτίωση στους δείκτες για την υγεία της καρδιάς.

Σύμφωνα με την American Heart Association, η απόλαυση μερικών μερίδων μακαντάμια και άλλων ξηρών καρπών ως μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής μπορεί να είναι ευεργετική για την υγεία της καρδιάς.

Για να μεγιστοποιήσεις τα πιθανά οφέλη των ξηρών καρπών μακαντάμια, ωστόσο, είναι καλύτερο να επιμείνεις σε μία μερίδα ολόκληρων ξηρών καρπών κάθε φορά.

Πώς να τους αποθηκεύσεις

Φρόντισε να αποθηκεύεις τους μακαντάμια σε δροσερό μέρος, όπως το ψυγείο ή ένα ντουλάπι. Ωστόσο, είναι σημαντικό να μην περιέχει υγρασία το μέρος αποθήκευσης για να παρατείνεις τη διάρκεια ζωής τους. Ψήσε τους στο σπίτι ή πρόσθεσέ τους σε συνταγές όπως αρτοσκευάσματα, επιδόρπια, πρωινά γεύματα και άλλα.

6 super τροφές που χρειάζεται να τρως κάθε μέρα για την καλή υγεία της καρδιάς

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i