Πώς η σωματική δραστηριότητα συνδέεται με την μακροζωία;

Όλα όσα αποκαλύπτει νέα έρευνα.

γυμναστικη iStock

Δεν είναι λίγοι όσοι αναζητούν το μυστικό της μακροζωίας, ξεκινώντας τις διάφορες αλλαγές στον τρόπο ζωής τους. Η σωματική δραστηριότητα αλλά και η διατροφή είναι από τις πρώτες συνήθειες που μας έρχονται στο μυαλό καθώς σκεφτόμαστε τους πιθανούς τρόπους που θα μας εξασφαλίσουν μια μακρά και υγιή ζωή. Ωστόσο, ανάμεσα σε αυτούς βρίσκονται και άλλοι παράγοντες που παίζουν εξίσου σημαντικό ρόλο στην αύξηση του προσδόκιμου ζωής, μεταξύ των οποίων είναι η γενετική σύνθεση του κάθε ανθρώπου ή ακόμα και η ποιότητα του ύπνου. Αν και οι περισσότεροι υποστηρίζουν πως τα "καλά γονίδια" είναι αυτά που έχουν το μεγαλύτερο βάρος στην υπόθεση της μακροζωίας, νέα έρευνα αποκαλύπτει πως δεν αληθεύει και τόσο η παραπάνω παραδοχή.

Συγκεκριμένα, μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό "Journal of Aging and Physical Activity" κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα άτομα που έχουν γενετική προδιάθεση να ζήσουν περισσότερο, εξακολουθούν να βρίσκονται υπό τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου λόγω της καθιστικής ζωής. Αντιθέτως, όσοι δεν είχαν την προδιάθεση αυτή μπορούσαν να εξασφαλίσουν μεγαλύτερο χρόνο ζωής λόγω της τακτικής σωματικής δραστηριότητας που ακολουθούν. Οι ερευνητές βασιζόμενοι σε δεδομένα παλαιότερων μελετών αναφορικά με την συσχέτιση γενετικής, άσκησης και μακροζωίας, ξεκίνησαν το 2012 μια εκτεταμένη έρευνα 5.446 συμμετεχόντων (το δείγμα της έρευνας αποτελούνταν κυρίως από γυναίκες 63 ετών και άνω), εξετάζοντας τόσο τα γενετικά δεδομένα τους, όσο και την απόδοση της σωματικής δραστηριότητας τους.

Συνεχίζοντας τη μελέτη μέχρι και το 2020, παρατηρούσαν την κατάσταση της υγείας τους χρησιμοποιώντας ένα επιταχυνσιόμετρο, το οποίο μετρούσε τον χρόνο που ξόδευαν στη σωματική δραστηριότητα και την ένταση αυτής, αλλά τον χρόνο που αφιέρωναν στην ξεκούραση τους. Από τα αποτελέσματα της έρευνας κατέληξαν στον συμπέρασμα ότι εκείνοι που ασκούνταν συστηματικά (είτε μέτρια, είτε σε πιο έντονη δραστηριότητα) βελτιώσαν σημαντικά την υγεία τους και άρα τις πιθανότητες να ζήσουν περισσότερο. Και πράγματι τα κατάφεραν.

Όπως επισημαίνει η καρδιολογική εταιρεία, η ήπια έως μέτρια άσκηση μπορεί να έχει θαυματουργά οφέλη για την υγεία, προσφέροντας ενδυνάμωση και προστασία ενάντια σε απρόβλεπτα προβλήματα υγείας. Μόλις 20 λεπτά περπάτημα την ημέρα μπορεί να εξασφαλίσει μια υγιή και μακρά ζωή, εφόσον φυσικά ληφθούν υπόψη και άλλοι παράγοντες όπως η διατροφή.

Διάβασε επίσης: Πώς να αποφύγεις τους χρόνιους μυοσκελετικούς πόνους όσο μεγαλώνεις

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Fitness

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i