Πώς να αποφύγεις τους χρόνιους μυοσκελετικούς πόνους όσο μεγαλώνεις

Νέα έρευνα αποκαλύπτει το μυστικό για να αποφύγεις πόνους και ενοχλήσεις που σχετίζονται με την ηλικία.

χρόνιος πόνος iStock

Με το πέρασμα των χρόνων, η εμφάνιση μυοσκελετικών προβλημάτων γίνεται όλο και συχνότερη, με τους περισσότερους ανθρώπους να κάνουν λόγο για ενοχλήσεις και έντονους πόνους σε μύες και αρθρώσεις διάφορων τμημάτων του σώματος. Η πρόληψη του χρόνιου πόνου αποτελεί βασικό ερώτημα για πολλούς, για αυτό και μελετήθηκε εκτενέστερα από τους ειδικούς. Νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό "PLoS ONE", η άσκηση είναι αυτή που μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης πόνου που σχετίζεται με την ηλικία.

Η μελέτη

Οι ερευνητές εξέτασαν περισσότερα από 5.800 άτομα άνω των 50 ετών, οι οποίοι κλήθηκαν να συμμετέχουν σε μια μεγάλη, μακρόχρονη μελέτη για τη γήρανση. Οι συμμετέχοντες παρείχαν πληροφορίες για τα επίπεδα φυσικής τους δραστηριότητας, καθώς και για το εάν ενοχλήθηκαν από οποιονδήποτε τύπο χρόνιου πόνου σε μια περίοδο 10 ετών, με περίπου τους μισούς να αναφέρουν τέτοιου είδους προβλήματα σε αυτό το χρονικό πλαίσιο. Η δραστηριότητα που ακολουθούσαν ταξινομήθηκε στις εξής κατηγορίες:

- Καθιστική ζωή ή καθόλου άσκηση

- Ήπια, όπως οικιακές εργασίες

- Μέτρια, όπως περπάτημα, stretching, κηπουρική

- Δυναμική, όπως τρέξιμο, ποδηλασία, κολύμπι, τένις

Με τα δεδομένα που προέκυψαν από την μελέτη, αποδείχτηκε πως μόνο η δυναμική δραστηριότητα συνδέεται με την μειώση του κινδύνου εμφάνισης μυοσκελετικών πόνων και ενοχλήσεων. "Με αυτά τα αποτελέσματα, μπορούμε να δούμε ότι η πρόληψη και η ανακούφιση του πόνου μπορεί να προέλθει από την ενσωμάτωση της τακτικής σωματικής δραστηριότητας και να βεβαιωθούμε ότι τουλάχιστον ένα μέρος της είναι έντονη" δήλωσε η ο επικεφαλής συγγραφέας Nils Niederstrasser, PhD, ανώτερος λέκτορας στο τμήμα ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Πόρτσμουθ, στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου επικεντρώνεται η έρευνά του σχετικά με τον πόνο, τον τραυματισμό, την αποκατάσταση και την αδυναμία.

Η συνέπεια είναι το κλειδί

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον εντοπίζεται στο γεγονός ότι η μη συστηματική άσκηση (ακόμα και δυναμική) δεν προάγει κάποιο όφελος στην μείωση ή πρόληψη του πόνου. Η έντονη σωματική δραστηριότητα βελτιώνει συνολικά την υγεία, ρυθμίζει το βάρος, ενώ οδηγεί καλύτερη μυϊκή λειτουργία. Σχετίζεται με την αύξηση της οστικής πυκνότητα καθώς και την μείωση του κίνδυνου τραυματισμών. Τα επίπεδα άγχους εμφανίζονται χαμηλότερα ενώ προάγεται η γενικότερη ευεξία του οργανισμού. Για να εξασφαλιστούν όλα τα παραπάνω θα πρέπει να προσέξουμε μια σημαντική λεπτομέρεια: να ακολουθούμε την δυναμική δραστηριότητα με συνέπεια.

Διάβασε επίσης: Ποιες ασκήσεις βοηθούν στην πρόληψη της οστεοπόρωσης;

Μακροζωία: 10 επιπλέον λεπτά άσκησης καθημερινά μπορούν να κάνουν τη διαφορά;

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Fitness

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i