Μακροζωία: 10 επιπλέον λεπτά άσκησης καθημερινά μπορούν να κάνουν τη διαφορά;

Το έδειξε αμερικανική έρευνα.

workout iStock

Το ήξερες ότι δέκα επιπλέον λεπτά γυμναστικής θα μπορούσαν να αποδειχτούν σωτήρια για την υγεία σου αλλά και να μειώσουν σημαντικά τους κινδύνους πρόωρης θνησιμότητας; Κι όμως, αυτό απέδειξε νέα έρευνα που πραγματοποιήθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, εξηγώντας πόσο ωφέλιμο είναι να γυμνάζονται λίγα μόλις λεπτά παραπάνω οι περισσότεροι ενήλικες άνω των 40 ετών.

Συγκεκριμένα, μελέτη που δημοσιεύτηκε στο ακαδημαϊκό περιοδικό "JAMA Internal Medicine" επισήμανε πως θα μπορούσαν να είχαν προληφθεί περισσότεροι από 110.000 θάνατοι στις ΗΠΑ, εάν ενήλικες άνω των 40 ετών πρόσθεταν στην καθημερινή ρουτίνα γυμναστικής τους μόλις 10 λεπτά παραπάνω άσκησης. Μάλιστα, εάν τα λεπτά αυξάνονταν σε 20 ακόμα και 30 είναι πολύ πιθανόν να σώζονταν ακόμα περισσότεροι άνθρωποι από τον πρόωρο θάνατο.

"Αυτή η μελέτη παρέχει πρόσθετες αποδείξεις για τα οφέλη της άσκησης σε επίπεδο πληθυσμού: εάν όλοι οι ενήλικες στις Ηνωμένες Πολιτείες (άνω των 40 ετών) ασκούνταν λίγο περισσότερο κάθε μέρα, ένας μεγάλος αριθμός θανάτων θα μπορούσε να προλαμβάνεται κάθε χρόνο", δήλωσε ο Pedro Saint-Maurice, συγγραφέας της μελέτης και επιδημιολόγος στο Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε μεταξύ 2003 και 2006 σε μια μερίδα ενήλικου πληθυσμού της τάξεως των 4.800 ατόμων (γυναικών και ανδρών) και κυρίως στο ηλικιακό γκρουπ 40 έως 85 ετών. Οι συμμετέχοντες έπρεπε να φορούν για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα μόνιτορ για την καταγραφή της δραστηριότητάς τους, με τους ερευνητές να εξετάζουν σχεδόν μια δεκαετία αργότερα τα στοιχεία αυτά, προκειμένου να διαπιστώσουν πόσοι πέθαναν έως το τέλος του 2015.

"Έχουμε αναφέρει στο παρελθόν ότι ακόμη και λίγη άσκηση μπορεί να έχει οφέλη για την υγεία. Αυτή η μελέτη όμως δεν εστιάζει στα οφέλη της άσκησης αλλά μάλλον στα επίπεδα του πληθυσμού. Μπορούμε να κάνουμε τους ανθρώπους πιο υγιείς ενθαρρύνοντας τους να προσθέτουν επιπλέον 10 λεπτά σωματικής δραστηριότητας κάθε μέρα" ανέφερε χαρακτηριστικά ο Peter Katzmarzyk, καθηγητής παιδιατρικής παχυσαρκίας και διευθυντής στο Κέντρο Βιοϊατρικής Έρευνας Pennington του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Λουιζιάνα.

Τα δεδομένα μιλούν από μόνα τους καθώς σύμφωνα με τα αποτελέσματα των ερευνητών, επιπλέον δέκα λεπτά άσκησης την ημέρα μείωναν τον κίνδυνο θνησιμότητας κατά 7%, 20 επιπλέον λεπτά κατά 13% και επιπλέον μισή ώρα μέτριας έως έντονης δραστηριότητας κατά 17%.

 

Ποιες ασκήσεις βοηθούν στην πρόληψη της οστεοπόρωσης;

4 ασκήσεις που καλό είναι να αποφύγεις μετά τα 50

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Fitness

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i