6 λόγοι να αφήσεις τη δουλειά σου, σύμφωνα με το Harvard

Μάθε όλα όσα φανερώνουν ότι κάθε ημέρα έρχεσαι και λίγο πιο κοντά στη μεγάλη παραίτηση από τη δουλειά σου.

γυναίκα παραιτείται και φεύγει από τη δουλειά της istock

Το να αφήσεις μια δουλειά είναι δύσκολη απόφαση, κυρίως τώρα που οι δουλειές είναι ελάχιστες. Χρειάζεται πολλή προσοχή και σκέψη η αλλαγή επαγγελματικής σελίδας. Το αν θα παραιτηθείς ή θα παραμείνεις στη θέση σου δεν είναι μία απόφαση που παίρνεται εν θερμώ. Απαιτεί σωστή προσέγγιση για να κάνεις τη σωστή επιλογή. 

Όμως, υπάρχει ένα σημείο που δεν μπορείς πια να αναβάλλεις την απόφασή σου να φύγεις από τη δουλειά σου και να αναζητήσεις κάτι νέο: όταν επηρεάζει σημαντικά την ψυχική σου υγεία και τη ζωή σου, ακόμη και εκτός του χώρου εργασίας (κάτι που, ας το παραδεχτούμε, συμβαίνει συχνά).

Ποια είναι τα πιο σημαντικά σημάδια για να αφήσεις τη δουλειά σου;

Τα παρακάτω σημάδια θα σου φανούν χρήσιμα να ανακαλύψεις τι συμβαίνει με την περίπτωσή σου. Υποδηλώνουν ότι κάτι δεν πάει καλά με τη δουλειά σου. Το Harvard Business Review συγκέντρωσε τους έξι λόγους που αποτελούν αιτία παραίτησης και η απόφαση είναι πλέον δική σου. 

Quiet Quitting, η νέα μεγάλη 'παραίτηση' της εποχής

1. Δεν υπάρχει πλέον ενθουσιασμός 

Υπάρχουν μειονεκτήματα σε κάθε δουλειά, αλλά αν διαπιστώνεις ότι όλες οι εργάσιμες ημέρες είναι ίδιες (και χειρότερες) ή οι προκλήσεις που αντιμετωπίζεις φαίνονται ακατανίκητες, ήρθε η ώρα να φύγεις.

Αυτή η έλλειψη κινήτρων είναι ένα σίγουρο σημάδι ότι η θέση σου δεν τροφοδοτεί την επαγγελματική σου σπίθα και ίσως είναι καιρός να αναζητήσεις ξανά κάτι που σε ενθουσιάζει και θα σε κάνει πιο δημιουργική, δίνοντάς σου νόημα στην εργασία.

2. Η ψυχική σου υγεία έχει επηρεαστεί

Φυσικά, η εργασία μπορεί να είναι αγχωτική, αλλά αν διαπιστώσεις ότι είναι η μόνη ή η κύρια αιτία των προβλημάτων ψυχικής υγείας, αυτή είναι μια σημαντική προειδοποίηση. Δεν χρειάζεται και δεν σου αξίζει να νιώθεις δυστυχισμένη στον χώρο εργασίας σου.

Εάν αντιμετωπίζεις χρόνια αισθήματα εξάντλησης και burn out που καθιστούν δύσκολο να χαλαρώσεις και να απολαύσεις την προσωπική σου ζωή, αυτό επηρεάζει την ψυχική σου υγεία. Άκου το σώμα σου και αναλογίσου τον αντίκτυπο που έχει η δουλειά σου στον ύπνο, την όρεξη και την ψυχραιμία σου.

3. Δεν υπάρχει τίποτα άλλο να μάθεις 

Αυτό είναι πολύ δύσκολο. Μπορεί να απολαμβάνεις τον επαγγελματικό σου ρόλο και να νιώθεις κατασταλαγμένη σε αυτόν, αλλά εάν γνωρίζεις βαθιά μέσα σου ότι έχεις ξεπεράσει τη δουλειά, έχεις μάθει ό,τι μπορείς και δεν υπάρχει χώρος για ανάπτυξη ή πρόοδο, τότε ήρθε η ώρα για το μεγάλο "αντίο".

Η παραμονή σου σε έναν στάσιμο ρόλο μπορεί να καταπνίξει την εξέλιξη της σταδιοδρομίας σου και αν δεν βλέπεις μπροστά σου πορεία, ίσως χρειαστεί να βγεις από τον αδιέξοδο δρόμο και να αναζητήσεις μια εναλλακτική διαδρομή.

"Θέλω να αλλάξω δουλειά!" Γίνεται, αν κάνεις αυτά

4. Νιώθεις τρόμο στη σκέψη της δουλειάς

Αν νιώθεις μια αίσθηση επικείμενου τρόμου όταν είναι να πας στη δουλειά, αυτό είναι μια ισχυρή ένδειξη ότι ήρθε η ώρα να την αφήσεις. Η μειωμένη ικανοποίηση από τη δουλειά σου, το να φοβάσαι τις εργασίες και τις επερχόμενες συναντήσεις και το να περνάς τη μέρα σου παρακολουθώντας το ρολόι απελπισμένη, ανυπομονώντας να τελειώσει η μέρα σου, είναι σημάδι ότι η δουλειά σου επηρεάζει αρνητικά την ευεξία σου.

5. Τα vibes είναι άσχημα

Υπάρχουν χώροι εργασίας που είναι γεμάτοι με συνεχή αρνητικότητα, κουτσομπολιά, ασέβεια, υποτίμηση και μη αναγνώριση. Αν αυτή είναι η τωρινή επαγγελματική σου ζωή, ήρθε η ώρα να αποχωρήσεις.

Αυτό το είδος επαγγελματικού περιβάλλοντος μπορεί να έχει τεράστιο αντίκτυπο στην ψυχική και συναισθηματική σου υγεία, να επηρεάσει την αυτοπεποίθησή σου και να σε κάνει να νιώσεις ότι δεν θα ξεφύγεις ποτέ.

Είτε πρόκειται για εκφοβισμό στο χώρο εργασίας, είτε για έλλειψη υποστήριξης και μη ρεαλιστικές προσδοκίες που το καθιστούν τοξικό, μπορεί να σου προκαλέσει έναν συνεχή κόμπο άγχους και στρες, επηρεάζοντας σε τόσο ψυχικά όσο και σωματικά.

6. Δεν υπάρχει ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής

Ακόμα κι αν αγαπάς αυτό που κάνεις ή το κάνεις για τα προς το ζην, η ζωή είναι κάτι περισσότερο από τη δουλειά που κάνουμε. Χρειαζόμαστε προσωπικό χρόνο για να επαναφορτιστούμε και να χαλαρώσουμε, αλλά αν η δουλειά σε εμποδίζει να έχεις μια ισορροπία, θα οδηγηθείς με μαθηματική ακρίβεια στην εξάντληση.

Αν ο φόρτος εργασίας ξεπερνά αυτό που μπορείς να κάνεις και πρέπει να εργάζεσαι μέχρι αργά και να είσαι πάντα σε επαφή με τον προϊστάμενο ή τον εργοδότη σου, σημαίνει ότι υπάρχει υποστελέχωση και δεν γίνεται σωστή διαχείριση των εργαζομένων. Πρόσθεσε ότι αυτό οδηγεί σε δυσαρέσκεια, στην αίσθηση ότι σε εκμεταλλεύονται, ειδικά αν οι πρόσθετες προσπάθειές σου δεν αναγνωρίζονται ή δεν αποζημιώνονται.

Θυμήσου, η σωματική και ψυχική σου ευεξία έρχεται πρώτη!

 

Job crafting: Πώς θα βρούμε τη δουλειά των ονείρων μας χωρίς παραίτηση, ούτε αλλαγή δουλειάς

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i