Job crafting: Πώς θα βρούμε τη δουλειά των ονείρων μας χωρίς παραίτηση, ούτε αλλαγή δουλειάς

Τι είναι το job crafting και πώς θα κάνουμε τη δουλειά που πάντα θέλαμε.

shutterstock_658325656 By Dean Drobot

Αναζητάς τρόπους για να βρεις περισσότερο ενδιαφέρον και νόημα στη δουλειά σου; Ίσως η λύση είναι να προσθέσεις περισσότερες υποχρεώσεις στην καθημερινότητά σου και να αλλάξεις το πρακτικό και ψυχολογικό πλαίσιο των καθημερινών σου αρμοδιοτήτων. Αυτό επισημαίνει στην έρευνά της η δρ Amy Wrzesniewski, καθηγήτρια Οργανωτικής συμπεριφοράς στη Σχολή Management του Γέιλ.

Σύμφωνα με την ίδια, οι αρμοδιότητες, τα καθημερινά καθήκοντα και οι κοινωνικές σχέσεις που συνιστούν τη δουλειά μας αποτελούν τις πρώτες ύλες από τις οποίες κάθε εργαζόμενος μπορεί να αλλάξει τον τρόπο που βλέπει και κάνει τη δουλειά του, ώστε να ταιριάζει περισσότερο στις δεξιότητες και στα ενδιαφέροντά του αυξάνοντας έτσι τη συνολική ικανοποίηση από την εργασία του. Όλη αυτή η προσέγγιση ονομάζεται job crafting και έχει συνδεθεί με ψυχολογικά και επαγγελματικά οφέλη.

Τι είναι το job crafting

Ένας ορισμός του είναι το πώς ένας εργαζόμενος δημιουργεί ένα νέο πλαίσιο για τη δουλειά του, πρακτικά, κοινωνικά και διανοητικά. Πρόκειται για μια προσέγγιση για να σχεδιάσεις από την αρχή τη δουλειά σου με τρόπους που θα σου κεντρίζουν περισσότερο το ενδιαφέρον, θα αυξάνουν την ικανοποίηση, την ανθεκτικότητα και την επιτυχία σου σ’ αυτήν. Σου φαίνεται περίπλοκο; Στην εφαρμογή είναι πολύ πιο απλό.

Η δρ Wrzesniewski χρησιμοποιεί ως παράδειγμα έναν υπάλληλο που εργάζεται στο τμήμα πωλήσεων μιας εταιρείας παροχής υπηρεσιών Ιnternet και δοκιμάζει να εφαρμόσει το job crafting για να αλλάξει το πλαίσιο της εργασίας του. Αντί για πωλήσεις και στόχους, αποφασίζει πως το νόημα της δουλειάς του είναι να βοηθά ανθρώπους, που διαφορετικά θα έμεναν «ηλεκτρονικά αναλφάβητοι», να αποκτήσουν πρόσβαση στον κόσμο της πληροφορίας. Και ξαφνικά ανακαλύπτει ένα εντελώς διαφορετικό νόημα στην καθημερινή του δουλειά, στην ευχαρίστηση που του προσφέρει και στο πώς βλέπει τον εαυτό του ως εργαζόμενο.

How to

Αν νιώθεις πως έχεις βαλτώσει, πως η δουλειά σου δε σε ικανοποιεί πια, πως έχεις περισσότερα να προσφέρεις, τότε είσαι καλή υποψήφια για job crafting.

Ένας απλός τρόπος για να κάνεις το πρώτο βήμα είναι να αναγνωρίσεις τα συναισθήματα που νιώθεις κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Σημείωσε τις υποχρεώσεις που έχεις και τις εργασίες που ασκείς στο πλαίσιο της εργασίας σου και πώς νιώθεις γι’ αυτές. Πώς περνάει η μέρα σου; Πόση επικοινωνία και αλληλεπίδραση έχεις με τους συνεργάτες σου, τους πελάτες ή τους προϊσταμένους σου; Είναι αρκετά, πάρα πολλά ή πολύ λίγα;

Μετά σκέψου τι είναι αυτό που σε κινητοποιεί και σε παθιάζει. Ποια θεωρείς πως είναι τα δυνατά σου σημεία; Πιστεύεις ότι τα εκμεταλλεύεσαι στη δουλειά σου έτσι όπως την κάνεις σήμερα;

Αφού αναλύσεις τι κάνεις και πώς νιώθεις γι’ αυτά, άρχισε να σκέφτεσαι με ποιους τρόπους θα μπορούσες να βελτιώσεις τους τομείς όπου αυτή τη στιγμή νιώθεις ανικανοποίητη. Για παράδειγμα, αν νιώθεις συχνά απομονωμένη επειδή περνάς πολύ χρόνο διαβάζοντας/συμπληρώνοντας έγγραφα ή αναφορές, υπάρχει τρόπος για να κάνεις τη δουλειά σου σε άλλο χώρο, όπου θα υπάρχουν κι άλλοι άνθρωποι; Θα βοηθούσε αν άκουγες μουσική; Αν έσπαγες τη δραστηριότητα αυτή σε μικρότερα μέρη και εμβόλιμα ασχολιόσουν με άλλες επαγγελματικές υποχρεώσεις, πιο κοινωνικές, π.χ. τηλεφωνήματα ή επαφές με πελάτες;

Ο βασικός «κανόνας» είναι να εστιάσεις σε δύο τομείς στη δουλειά σου, να ανακαλύψεις ποια στοιχεία σε ενεργοποιούν περισσότερο και ποια σε «ρίχνουν» περισσότερο. Το επόμενο βήμα είναι να προσπαθήσεις να ενισχύσεις τα πρώτα και να κάνεις μικρές αλλαγές που θα διορθώσουν τα δεύτερα.

Προφανώς δεν υπάρχει σε όλες τις δουλειές το περιθώριο για αλλαγές, έστω και μικρές. Μπορείς όμως πάντα να αλλάξεις πράγματα που περνούν από το χέρι σου και θα επηρεάσουν τη διάθεσή σου συνολικά: Αντί να τρως το μεσημέρι μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή σου, βγες έξω να φας σε ένα παρκάκι κοντά στο γραφείο ή στην κοινόχρηστη κουζίνα, όπου μπορεί να συναντήσεις συναδέλφους σου. Ή κανόνισε κάθε Παρασκευή μετά τη δουλειά να βλέπεις μια φίλη για καφέ ή ένα γρήγορο ποτό.

Άλλωστε, ένα από τα έμμεσα μηνύματα του job crafting είναι πως, αν δε σου αρέσει κάτι, μην γκρινιάζεις απλά, κάνε κάτι για να το αλλάξεις. Είναι σίγουρο πως θα νιώσεις καλύτερα ακόμα και στην ιδέα!

Διάβασε επίσης: 5 επιτυχημένες γυναίκες αποκαλύπτουν τι κάνουν την πρώτη ώρα στη δουλειά

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i