Γιατί οι άνθρωποι σε ευτυχισμένους γάμους θα πρέπει να συζητούν για το ενδεχόμενο ενός διαζυγίου

Το ζητά μια νέα εκστρατεία από από τους γονείς.

couple iStock

Για τη συντριπτική πλειονότητα από εμάς, το να μιλάμε για χωρισμό ή διαζύγιο είναι κάτι που θέλουμε πραγματικά να κάνουμε μόνο όταν είναι απολύτως αναπόφευκτο. Αλλά ακόμη και τότε, πολλοί από εμάς αποφεύγουμε να αντιμετωπίσουμε τέτοιου είδους σκληρά συναισθηματικά ζητήματα.

Εξάλλου, το να σκεφτεί κανείς τι θα μπορούσε να συμβεί αν η σχέση φτάσει στο τέλος της, φαίνεται να έρχεται σε αντίθεση με την απόλαυση ενός ευτυχισμένου δεσμού ή γάμου.

Ωστόσο, μια νέα εκστρατεία από την Positive Parenting Alliance ζητά από τους γονείς να κάνουν ακριβώς αυτό ως μέρος του project "The Parents Promise".

Διαβάστε Επίσης

Αυτή η νέα πρωτοβουλία προέρχεται από ευρήματα έρευνας που δείχνουν ότι σχεδόν εννέα στα δέκα ζευγάρια έχουν μιλήσει για το τι θα έκαναν εάν κέρδιζαν το λαχείο, ωστόσο μόλις το 5% έχει συζητήσει πιθανές ρυθμίσεις γονικής μέριμνας σε περίπτωση χωρισμού ή διαζυγίου.

Περίπου 280.000 παιδιά επηρεάζονται από τον χωρισμό των γονέων κάθε χρόνο, τόσο από σχέσεις συμβίωσης που καταρρέουν όσο και από γάμους που καταλήγουν σε διαζύγιο - με μία στις τρεις από αυτές τις υποθέσεις να καταλήγει στα δικαστήρια.

Έτσι, αντί να αναβάλλουμε τη συζήτηση για ρυθμίσεις μέχρι να έρθει η ώρα (αν και όλοι ελπίζουμε ότι δεν θα συμβεί), το άνοιγμα της συζήτησης τώρα σημαίνει ότι αν μια σχέση φτάσει ποτέ στο σημείο να λήξει, υπάρχει ένα πλάνο που δεν θα γίνει μέσα σε κλίμα εχθρότητας και αναστάτωσης.

Ποια είναι λοιπόν η υπόσχεση των γονέων στο "The Parents Promise";

"Είναι μια υπόσχεση που μπορούν να αναλάβουν οι γονείς σήμερα από κοινού, όσο είναι ακόμα μαζί, για το πώς θα έχουν πάντα την ευημερία των παιδιών τους ως προτεραιότητα, σε περίπτωση που η σχέση τους χαλάσει στο μέλλον. Δεν πρόκειται για την εγκατάλειψη της σχέσης, για το να μην εργάζεστε σε αυτήν ή να λέτε ότι ο χωρισμός είναι αναπόφευκτος, αλλά για να αναγνωρίσετε ότι ορισμένες σχέσεις δυστυχώς καταρρέουν και να συζητήσετε για το πώς σκεφτόσαστε τις ανάγκες των παιδιών εάν επέλθει ο χωρισμός", όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του λόγω project.

Διαβάστε Επίσης

Ο στόχος είναι να προωθηθεί η συζήτηση και να μετατοπιστεί η τρέχουσα κουλτούρα γύρω από το διαζύγιο και τον χωρισμό, έτσι ώστε το ζεύγος να είναι λιγότερο αντιμαχόμενο. Σκοπός είναι να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στην επικοινωνία μεταξύ των γονέων κάτι που σημαίνει ότι ο πόνος ελαχιστοποιείται εάν ποτέ η σχέση χαλάσει.

Ο άνδρας πίσω από την πρωτοβουλία, James Hayhurst, λέει:

"Δεν είναι περίεργο που τα περισσότερα ζευγάρια δεν έχουν συζητήσει ποτέ για το τι θα συνέβαινε αν χωρίσουν. Αλλά, για πολλούς, θα συμβεί. Το ερώτημα είναι απλό: ανοίξτε έναν διάλογο με τον σύντροφό σας όταν είστε ακόμα ερωτευμένοι -όχι στο σημείο διακοπής της σχέσης- και δεσμευτείτε να θέσετε το παιδί ως προτεραιότητα ό,τι κι αν συμβεί. (...)Με αυτόν τον τρόπο, ελπίζουμε να οδηγήσουμε σε θετική αλλαγή συμπεριφοράς, με την οποία χιλιάδες ζευγάρια και τα παιδιά τους, θα προστατεύονται από τις καταστροφικές επιπτώσεις μιας αντιπαλότητας που επιφέρει ένας χωρισμός".

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i