Πώς η τηλεόραση μπορεί να έχει και θετική επίδραση σε ένα μικρό παιδί;

Πέρα από τις αρνητικές επιδράσεις της οθόνης, ίσως υπάρχουν και κάποιες θετικές εξελίξεις.

οικογένεια iStock

Ζούμε σε μία εποχή που διέπεται από την τεχνολογία, η οποία έχει εισβάλλει για τα καλά στις ζωές μας. Πλέον, τα παιδιά από πολύ μικρή ηλικία γνωρίζουν πώς να χρησιμοποιούν ψηφιακές συσκευές, οι οποίες είναι μέρος της καθημερινότητάς τους. Ειδικότερα, μεταξύ 1997 και 2014, ο χρόνος προβολής στην οθόνη διπλασιάστηκε μεταξύ των παιδιών ηλικίας 0 έως 2 ετών, πράγμα που λέει πολλά για την εποχή μας. 

Σύμφωνα με μία μελέτη, ωστόσο, που δημοσιεύθηκε στο Frontiers in Psychology, εν τέλει η χρήση της οθόνης μπορεί να έχει και θετική επίδραση σε ένα μικρό παιδί, όμως, με προϋποθέσεις. Πιο αναλυτικά, είναι γνωστό πως η έκθεση στην τηλεόραση από νωρίς μπορεί να είναι επιζήμια για το παιχνίδι, τη γλωσσική ανάπτυξη και την εκτελεστική λειτουργία, ιδίως για τα μικρά βρέφη. Όμως, σε εκείνο που κατέληξαν οι ερευνητές ήταν πως δεν είχε σχέση τόσο η ποσότητα της χρήσης της οθόνης, αλλά η ποιότητα που επηρεάζει τελικά το γνωστικό επίπεδο των παιδιών.

Όπως ανέφερε η δρ Eszter Somogyi από το Τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου του Πόρτσμουθ: "Έχουμε συνηθίσει να ακούμε ότι η έκθεση στην οθόνη είναι κακή για το παιδί και μπορεί να προκαλέσει σοβαρή ζημιά στην ανάπτυξή του, αν δεν περιοριστεί, ας πούμε, σε λιγότερο από μία ώρα την ημέρα. Παρόλο που μπορεί να είναι επιβλαβής, η μελέτη μας υποδεικνύει ότι η εστίαση θα πρέπει να είναι στην ποιότητα ή το πλαίσιο αυτού που παρακολουθεί ένα παιδί, όχι στην ποσότητα."

Στην ουσία, αυτό που προκαλεί τα αρνητικά αποτέλεσμα στην ανάπτυξη ενός παιδιού συνδέεται κυρίως με τααδύναμα ερεθίσματα που μπορεί να παίρνει από ένα τηλεοπτικό πρόγραμμα. "Η αδύναμη αφήγηση, το γρήγορο μοντάζ και τα πολύπλοκα ερεθίσματα μπορεί να δυσκολέψουν το παιδί να αντλήσει ή να γενικεύσει πληροφορίες. Όταν όμως το περιεχόμενο της οθόνης είναι κατάλληλο για την ηλικία του παιδιού, είναι πιθανό να έχει θετική επίδραση, ιδίως όταν είναι σχεδιασμένο να ενθαρρύνει την αλληλεπίδραση", εξήγησε η ειδικός.

Παράλληλα, μία άλλη σημαντική διαπίστωση της μελέτης ήταν πως είχε μεγάλη διαφορά το να παρακολουθεί το πρόγραμμα και ένας ενήλικας με το παιδί, καθώς θα του έδινε τη δυνατότητα να κάνει ερωτήσεις. Σύμφωνα με τους ειδικούς, "η παρακολούθηση τηλεόρασης μαζί με το παιδί σας και η επεξεργασία και ο σχολιασμός των όσων βλέπει, μπορεί να βοηθήσει στην καλύτερη κατανόηση του περιεχομένου, ενισχύοντας τη μάθησή του κατά τη διάρκεια των εκπαιδευτικών προγραμμάτων". Παράλληλα, οι συγγραφείς της μελέτης κάνουν λόγο και για συμβολή στην ανάπτυξη των δεξιοτήτων συνομιλίας τους, όπως και στην παροχή ενός προτύπου για την κατάλληλη τηλεοπτική συμπεριφορά.

Ωστόσο, σε καμία περίπτωση δεν ακυρώνουν την κοινωνικοποίηση και άλλες μαθησιακές δραστηριότητες, για χάρη της τηλεόρασης, καθώς οι γονείς ή οι υπεύθυνοι για την ανατροφή ενός παιδιού θα πρέπει να αντιμετωπίζουν τα τεχνολογικά μέσα ως δυνητικά εργαλεία, χωρίς να παρακάμπτουν τις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις. 

Διαβάστε Επίσης

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i