Βιταμίνη Α aka Ρετινόλη: Τι είναι, τι προσφέρει και πώς να την ενσωματώσεις στη ρουτίνα σου

Ο απόλυτος οδηγός της αρχάριας στη ρετινόλη.

Ρετινόλη iStock

Υπάρχει άλλο ενεργό συστατικό περισσότερο αγαπητό από τη βιταμίνη Α; Αμφιβάλλουμε. Τι ακριβώς όμως είναι και τι το κάνει να θεωρείται από πολλούς το gold standard στην αντιγήρανση; Όλα -κι όταν λέμε όλα, εννοούμε- που θέλεις να ξέρεις για αυτό το τόσο πολύτιμο ενεργό συστατικό, βρίσκονται παρακάτω:

Τι είναι η ρετινόλη και ποιες οι ευεργετικές της ιδιότητες;

Η ξακουστή ρετινόλη είναι η ενεργή µορφή της βιταµίνης Α. Αφού απορροφηθεί από τον οργανισµό, µετατρέπεται σε ρετινοϊκό οξύ, το οποίο επιταχύνει τους ρυθμούς του κυτταρικού μεταβολισμού, διεγείρει την παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης και κάνει ελαφριά απολέπιση. Με το πέρασμα του χρόνου λοιπόν οι ρυτίδες λειαίνονται, οι δυσχρωμίες μειώνονται και το δέρµα δείχνει πιο ενυδατωµένο και λαµπερό. Αυτοί είναι οι λόγοι που θεωρείται ένα από τα πιο δραστικά συστατικά κατά της γήρανσης της επιδερμίδας που διαθέτει η σύγχρονη κοσμετολογία. Η βιταμίνη Α όμως είναι πολλά παραπάνω από αυτό.

Πριν γίνει mainstream στην αντιγήρανση, η βιταμίνη Α ήταν -και εξακολουθεί βέβαια να είναι- μία από τις top επιλογές των δερματολόγων για την καταπολέμηση της ακμής. Ο λόγος είναι ότι η πανίσχυρη αυτή βιταμίνη μπορεί και επανορθώνει τις κυτταρικές δομές, περιορίζει την παραγωγή σμήγματος και μειώνει σημάδια και δυσχρωμίες. Εμποδίζει επίσης το πυκνό σμήγμα να εγκλωβιστεί στους πόρους με αποτέλεσμα τα βακτήρια να μην μπορούν να αναπτυχθούν και να προκαλέσουν σπυράκια.

Πώς να ενσωματώσεις τη βιταμίνη Α στη ρουτίνα σου;

Το πιο βασικό το οποίο θα πρέπει να ξέρεις είναι ότι η χρήση της απαγορεύεται κατά τη διάρκεια της εγκυµοσύνης και σε περιόδους θηλασµού. Τώρα αν δεν είσαι έγκυος και πάσχεις από βαριάς μορφής ακμή ή θέλεις να μειώσεις ή ακόμα και να προλάβεις τις ρυτίδες, τότε είσαι η τέλεια υποψήφια για χρήσης της ρετινόλης.

Δες τη συνέχεια στο missbloom.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i