Εσύ γνωρίζεις τι τύπο δέρματος έχεις; Ένα εύκολο trick για να το ανακαλύψεις

Έχεις λιπαρή, μικτή, κανονική ή ξηρή επιδερμίδα;

skin iStock

Ακούμε συχνά τον όρο "τύπο επιδερμίδας", όμως γνωρίζουμε όλες σε ποιον ανήκουμε; Μπορεί να θεωρείται δεδομένο ότι ξέρουμε αν το δέρμα μας είναι κανονικό, μικτό ή λιπαρό όμως τελικά δεν είναι. Κι αυτό γιατί αφενός πολλές από εμάς δεν έχουμε ζητήσει τη γνώμη κάποιου δερματολόγου σχετικά - συνήθως όσες δεν έχει χρειαστεί να τον επισκεφτούν γιατί δεν έχουν αντιμετωπίσει κάποιο δερματικό θέμα -, αφετέρου επειδή είναι πιθανόν η επιδερμίδα και οι ανάγκες της να αλλάζουν σταδιακά όσο μεγαλώνουμε.

Δες επίσης: Setting Spray: Σύμφωνα με το TikTok το χρησιμοποιούμε όλες με λάθος τρόπο - Ποιος είναι ο σωστός;

Σε κάθε περίπτωση, δες ένα πολύ εύκολο τρικ για να καταλάβεις πού ανήκεις. Φυσικά, δεν σε αποθαρρύνουμε καθόλου από το να ζητήσεις και τη γνώμη του δερματολόγου σου, ο οποίος είναι και ο μόνος αρμόδιος για να βγάλει την... ετυμηγορία.

Το μικρό τρικ για να το βρεις;

Αρχικά, πλύνε το πρόσωπό σου και μην απλώσεις κανένα απολύτως προϊόν για 1-2 ώρες, παρατηρώντας πώς θα αντιδράσει. Εξυπακούεται ότι είναι καλύτερο να το δοκιμάσεις κάποια μέρα που δεν θα χρειαστεί να βγεις.

Στη συνέχεια, δες την όψη του: Εάν το νιώθεις να σε τραβάει, να είναι θαμπό και να διακρίνονται ευκολότερα τυχόν γραμμές και ρυτίδες, είσαι αφυδατωμένη. Αν πάλι το βλέπεις να ξεφλουδίζει έντονα, είσαι ξηρή. Αν ύστερα από λίγο παρατηρείς λιπαρότητα με την εμφάνιση έντονης γυαλάδας, είσαι λιπαρή, ενώ αν έχεις γυαλάδες μόνο στο σημείο Τ και ξηρότητα ή τράβηγμα στο υπόλοιπο πρόσωπο, το δέρμα σου είναι μικτό. Τέλος, αν το δέρμα σου δεν έχει καμία απολύτως αλλαγή σε αυτό το χρονικό διάστημα, είναι κανονικό.

Δες κι εδώ: Αυτό είναι το μόνο χρώμα με το οποίο θα θέλουμε να βάφουμε τα νύχια μας φέτος την άνοιξη

Επιπλεόν, αν παρατηρείς ότι η επιδερμίδα σου έχει τάση να κάνει εύκολα κοκκινίλες ή ερεθίζεται με τα περισσότερα προϊόντα που εφαρμόζεις, είναι ασφαλές να συμπεράνεις ότι έχεις ευαίσθητο δέρμα, ενώ αν εμφανίζεις μαύρα στίγματα και σπυράκια πάνω από 2 φορές τον μήνα, είναι πιθανό να έχεις δέρμα με τάσεις για ακμή.

Η φροντίδα

Όλοι ανεξαιρέτως, ανεξαρτήτως ηλικίας και τύπου δέρματος, πρέπει να ακολουθούμε τα πολύ βασικά στάδια μια σωστής skincare φροντίδας. Κι αυτά δεν είναι άλλα από τον καλό καθαρισμό καθημερινά, μέχρι και δύο φορές τη μέρα για τις λιπαρές επιδερμίδες, την απολέπιση μια με δυο φορές τη βδομάδα, την επαρκή ενυδάτωση και την προστασία από τον ήλιο με αντηλιακό, ακόμα και τον χειμώνα.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i