5 απίθανοι λόγοι για τους οποίους εμφανίζεις σπυράκια στο πρόσωπο

Οι δερματολόγοι εφιστούν την προσοχή μας σε αυτές τις συνήθειες.

skin iStock

Όσο κι αν η ακμή και τα σπυράκια είναι ένα skincare issue που απασχολεί, συνήθως, τους έφηβους, είναι γεγονός ότι μπορεί να αναστατώσει και την καθημερινότητα πολλών ενηλίκων. Όπως έχει παρατηρηθεί από πληθώρα ερευνών, ο τρόπος ζωής, οι περιβαλλοντικές συνθήκες καθώς και άλλοι εξωτερικοί παράγοντες μας επηρεάζουν τόσο πολύ στις μέρες μας, που η εμφάνιση μικρών εξανθημάτων είναι το λογικό επακόλουθο του lifestyle μας. Με λίγα λόγια, οι δερματολόγοι πλέον δεν θεωρούν τόσο παράξενη την εμφάνιση ακμής σε ενήλικες ακόμα και άνω των 35, προτείνουν ωστόσο διάφορες λύσεις για την καταπολέμησή της. 

Ενοχλητικά σπυράκια που επιμένουν; Το SOS συστατικό για να απαλλαγείς από αυτά

Υπάρχουν βέβαια μερικοί απίθανοι λόγοι για τους οποίους μπορεί να βγάζεις σπυράκια στο άκυρο, χωρίς κάποια προφανή αιτία. Φυσικά, υπάρχει αιτία και μάλλον θα είναι κάποια από τις παρακάτω:

#1. Τα μαλλιά σου

Τα μαλλιά που πέφτουν στο πρόσωπο, και πολύ περισσότερο, τα μαλλιά που μπλέκουν στο μαξιλάρι και ακουμπούν το δέρμα σου ενώ κοιμάσαι, αφήνουν επιπλέον έλαια στο δέρμα τα οποία μπορεί να φράξουν τους πόρους οδηγώντας σε εμφάνιση ακμής. Αν έχεις επιπλέον λιπαρότητα στην τρίχα, απλά επιδεινώνεις την κατάσταση. Καλό είναι να πιάνεις τα μαλλιά πριν κοιμηθείς με χαλαρό λαστιχάκι (ιδανικά scrunchie) που δεν θα δημιουργήσει τριβή στην τρίχα.

Αυτές είναι οι μοναδικές συμβουλές περιποίησης για λαμπερή επιδερμίδα

#2. Δεν αλλάζεις συχνά μαξιλαροθήκη / πετσέτα προσώπου

Εξυπακούεται ότι πρέπει να τα αλλάζεις τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα καθώς το ύφασμα συγκεντρώνει βακτήρια και ρύπους που μεταφέρονται στο δέρμα μας. Ειδικά σε ό,τι αφορά το πλύσιμο του προσώπου, προτίμησε να σκουπίζεσαι με χαρτί υγείας.

Tip: Βάλε στη ζωή σου τη μεταξωτή ή σατέν μαξιλαροθήκη που είναι πιο απαλή με την επιδερμίδα και δεν προκαλεί τριβή.

#3. Πειράζεις συχνά το πρόσωπό σου

Εννοείται ότι όταν βγάζουμε κάποιο σπυράκι ΔΕΝ το πειράζουμε, όσο και να μας προκαλεί η όψη του να το σπάσουμε. Αν το σπάσεις δεν θα το εξαφανίσεις αλλά αντιθέτως είναι πολύ πιθανό να δημιουργήσεις περαιτέρω μόλυνση, αφού θα βοηθήσεις τα βακτήρια να εισχωρήσουν πιο βαθιά στο δέρμα. Μάλιστα, είναι αρκετά πιθανό να μείνει και μόνιμο σημάδι. 

Η παραπάνω συμβουλή ισχύει και σε περίπτωση που δεν έχεις σπυράκια. ΔΕΝ ακουμπάμε για κανέναν λόγο τα χέρια μας στο πρόσωπο, γιατί σχεδόν σίγουρα θα μεταφέρουμε μικρόβια που ενδέχεται να οδηγήσουν στην εμφάνιση σπυριών και ατελειών.

Tip: Πλύνε οπωσδήποτε τα χέρια σου πριν απλώσεις το skincare, για τους παραπάνω λόγους

#4. Δεν φοράς αντηλιακό

Ναι, η έκθεση στον ήλιο μπορεί να προκαλέσει σπυράκια, γι' αυτό και οφείλεις να προστατεύεις το δέρμα σου με την εφαρμογή αντηλιακού καθημερινά, ακόμα και τον χειμώνα - πόσω μάλλον το καλοκαίρι όταν κάνεις ηλιοθεραπεία. 

Προσοχή ωστόσο: Το αντηλιακό σου πρέπει να είναι λεπτόρρευστο και oil free για να μην βαρύνει το δέρμα και φράξει τους πόρους.

#5. Η υπερβολική απολέπιση και τα λάθος προϊόντα

Όταν κάνεις καθημερινά scrubs μπορεί να ερεθίσεις την επιδερμίδα σου, προκαλώντας την εμφάνιση εξανθημάτων. Επίσης, αφαιρείς τα απαραίτητα λιπίδια που είναι χρήσιμα για να διατηρείται το φυσιολογικό pH και η υγρασία της επιδερμίδας - με αυτόν τον τρόπο ρυθμίζεται και η λιπαρότητα, που είναι αναγκαία για το δέρμα μας, όταν είναι σε φυσιολογικά επίπεδα.

Τα λάθος προϊόντα, δηλαδή οι κρέμες και οι οροί που δεν ταιριάζουν στις ανάγκες και τύπο επιδερμίδας σου ή είναι πολύ βαριά για το δέρμα σου, μπορούν επίσης να διαταράξουν τον επιδερμικό φραγμό με παρόμοια αποτελέσματα (σπυράκια και ερεθισμούς, αίσθηση καύσου ή τραβήγματος κλπ).

5 body scrubs που θα σε βοηθήσουν να αποκτήσεις βελούδινη επιδερμίδα

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i