Υπάρχουν στ' αλήθεια διαφορές ανάμεσα σε μια πανάκριβη και μια low-budget ενυδατική κρέμα;

Πόσο πιο αποτελεσματική (ή και όχι) είναι μια πολυτελής κρέμα τελικά;

κρεμες ματιων Istock Photo

Είναι γεγονός ότι κυριαρχεί μια γενικότερη θεώρηση διαχρονικά, που θέλει το (πολύ) ακριβό προϊόν να είναι και το πιο ποιοτικό - πράγμα που εκτείνεται σε όλες τις κατηγορίες προϊόντων (και υπηρεσιών) που υπάρχουν ή έχουν υπάρξει σε αυτόν τον πλανήτη. Ενδεχομένως να πρόκειται για μια άποψη που παγιώθηκε με τα χρόνια, και έχει τις βάσεις του σε παλιότερες δεκαετίες, που η πρόσβαση στην πληροφορία ήταν πολύ πιο περιορισμένη, σε όλους τους τομείς.

Έχοντας υπόψη τα παραπάνω λοιπόν, δεν είναι να απορείς που παρόμοιες γνώμες επικρατούν και στον χώρο της ομορφιάς και των καλλυντικών. Πόσες φορές δεν έχουμε ακούσει ότι οι καλύτερες κρέμες (πρέπει να) είναι και ακριβές, ειδάλλως δεν έχουν κάποια αξία; Μια άποψη που, όμως, έχει δεχθεί κριτική, ούσα αμφιλεγόμενη - σε κάθε περίπτωση πάντως, έχει δύο πλευρές.

Πραγματικά, μια μεγάλη μερίδα των γυναικών φαίνεται να πιστεύει (βάσει ερευνών) ότι οι ακριβές κρέμες είναι πιο αποτελεσματικές σε σχέση με τις πιο οικονομικές - εξού και τις εμπιστεύεται περισσότερο. Η πιο γνωστή, πανάκριβη κρέμα είναι η Crème de La Mer της ομώνυμης εταιρείας, τα 60 ml της οποίας κοστίζουν 380,00 ευρώ χωρίς έκπτωση. Υπάρχουν βέβαια ακόμα πιο ακριβές κρέμες από αυτή: η Skin Caviar Luxe Cream της La Prairie με χαβιάρι κοστίζει 640 ευρώ και ο αντίστοιχος ορός της ίδιας σειράς (Skin Caviar Harmony L'Extrait) "σκαρφαλώνει" στα 875 ευρώ - και το παράδοξο είναι ότι, το συγκεκριμένο skincare brand σπάνια βάζει εκπτώσεις. 

Ποιο είναι λοιπόν αυτό το στοιχείο που κάνει τις κρέμες να κοστολογούνται τόσο ακριβά; Η πρώτη αυθόρμητη απάντηση που θα έδινε κανείς αφορά τα συστατικά των συνθέσεων: τα δραστικά συστατικά (υαλουρονικό οξύ, ρετινόλη, οξέα φρούτων, υαλουρονικό οξύ) είναι και αυτά που δύνανται να επηρεάσουν σε ένα βαθμό την τιμή ενός προϊόντος. Παράλληλα, η επιστημονική έρευνα και οι καινοτομίες που "κρύβονται" πίσω από ένα προϊόν δικαιολογούν εξίσου μια πιο ανεβασμένη τιμή. Εξυπακούεται ότι το χαβιάρι που χαρακτηρίζει τη σειρά της La Prairie είναι ένα πολυτελές συστατικό που προφανώς και κάνει το προϊόν να είναι πιο ακριβό.

Τι συμβαίνει ωστόσο με την αποτελεσματικότητα μιας κρέμας; Συνηγορούν τα παραπάνω στο ότι ένα πολυτελές προϊόν είναι απαραιτήτως και πιο αποτελεσματικό / ποιοτικό; Η αλήθεια βρίσκεται κάπου στη μέση.

Αρχικά, υπάρχουν κάποια στοιχεία που είναι πιο "εύκολα" από άλλα, όπως το υαλουρονικό οξύ. Πρόκειται για ένα πολύ συνηθισμένο συστατικό που όλες ανεξαιρέτως οι εταιρείες εντάσσουν / μπορούν να εντάξουν στις συνθέσεις των προϊόντων τους, γιατί είναι αυτό που είναι: όλες οι εταιρείες το χρησιμοποιούν αυτούσιο, δεν υπάρχουν διαφορετικές μορφές του, παρά μόνο συγκεντρώσεις. Απεναντίας, το χαβιάρι είναι πράγματι πιο σπάνιο αλλά και πιο ακριβό συστατικό, ενώ η χρήση του σε κρέμα αποτελεί, επιπροσθέτως, μια καινοτομία της εταιρείας για την οποία έχει πληρώσει και πατέντα, γεγονός που εξίσου παίζει ρόλο στην τιμή. Συμπερασματικά, πράγματι υπάρχουν πολύ ακριβές κρέμες που είναι όντως πιο αποτελεσματικές χάρη στις πιο "ψαγμένες" και προσεγμένες συνθέσεις τους, γεγονός που όμως δεν ισχύει για όλες τις κρέμες πολυτελείας. 

Από την άλλη, ένας πολύ σημαντικός παράγοντας που παίζει ρόλο στην τιμή είναι το μάρκετινγκ σε όλες τις εκφάνσεις του. Και δεν εννοούμε μόνο το packaging αλλά ολόκληρη την καμπάνια επικοινωνίας που στήνεται από πίσω, μαζί με το lifestyle αλλά και την πολυτέλεια που πουλάει, εν τέλει, μια εταιρεία στις γυναίκες. Γιατί μια κρέμα προσώπου δεν είναι απλά ένα προϊόν ενυδάτωσης: προσφέρει μια μοναδική αίσθηση όταν το φοράς, σε κάνει "πιο σημαντική" επειδή το έχεις στο ντουλάπι σου, σε φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στην επιδερμίδα των ονείρων σου - και αυτή που ενδεχομένως διαθέτει το μοντέλο που το διαφημίζει στην τηλεόραση. Όντως λοιπόν, αγοράζεις ένα lifestyle, μια πολυτέλεια, και όχι μια κρέμα από μόνη της.

Παράλληλα, είναι εξίσου αλήθεια ότι όταν σου αρέσει το προϊόν στο οποίο έχεις επενδύσει, είτε αυτό είναι πανάκριβο είτε πιο low-budget, είναι πιο πιθανό και να το χρησιμοποιείς περισσότερο αλλά και να πιστέψεις στις ιδιότητές του. Σε αυτή την περίπτωση λοιπόν, η κρέμα δεν λειτουργεί μόνο σαν placebo, αλλά επιφέρει όντως αποτελέσματα από τη στιγμή που χρησιμοποιείται εντατικά. Γιατί ακόμα και η πιο οικονομική κρέμα μπορεί να φέρει την αλλαγή σε μια επιδερμίδα, όταν η κάτοχός της τη φροντίζει επισταμένα και με αγάπη.

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i