Μόλις έχασα τη δουλειά μου: Η σύμβουλος ψυχικής υγείας σου μιλά για την επόμενη μέρα

Η εργασία είναι ένα σημαντικό κομμάτι στη ζωή πολλών ανθρώπων και αντιπροσωπεύει κάτι πολύ περισσότερο από το να "βγάλουμε χρήματα".

δουλειά iStock

Από τη Νάνσυ Ψημενάτου, Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας, μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Ανθρωπιστικής & Συνθετικής Θεραπευτικής Συμβουλευτικής & Ψυχοθεραπείας (Advance Diploma in Counselling & Psychotherapy Central Awarding Body, Diploma στη Συμβουλευτική του Πένθους από το Stonebridge College

  Η δουλειά που κάνουμε επιδρά στο πως βλέπουμε τον εαυτό μας αλλά και πως μας βλέπουν οι άλλοι. Μας δίνει καθημερινή δομή στη μέρα αφού είμαστε υποχρεωμένοι να ακολουθούμε συγκεκριμένες ώρες ύπνου και αφύπνισης, φαγητού και διαλείμματος.

Μας δίνει νόημα και μας βοηθά να είμαστε ανεξάρτητοι οικονομικά και συναισθηματικά. Μας δίνει μια ταυτότητα. Αν χάσουμε τη δουλειά μας τότε ερχόμαστε αντιμέτωποι με μια από τις πιο δύσκολες εμπειρίες που θα βιώσουμε στη ζωή μας. Υπάρχουν διάφορες μορφές απώλειας που αφορούν τον χώρο της εργασίας. Μια από τις πιο κοινές είναι η απόλυση, η μείωση μισθού ή η μείωση ωρών. Τα συναισθήματα που θα συνοδεύσουν κάποιον που χάνει τη δουλειά του είναι πολλά και έντονα. Θυμός και θλίψη. Φόβος και άγχος. Ντροπή και ενοχές.

Ο θυμός μπορεί να απευθύνεται προς την εταιρεία ή τον εργοδότη. Το κράτος ή την οικονομική κρίση. Τον εαυτό σου ή και τους άλλους. Η αυτοκριτική πολλές φορές μπορεί να μετατραπεί σε εμμονή που πλημμυρίζει με σκέψεις το μυαλό : "Μα που έκανα λάθος;;" "Μήπως δεν έκανα τα πράγματα όπως θα έπρεπε;" "Μήπως θα έπρεπε να είχα καταλάβει τι θα γινόταν;" Όλη αυτή η κατάσταση κουράζει και εξαντλεί τον άνθρωπο που έχασε τη δουλειά του αλλά και τους οικείους του που δεν γνωρίζουν ούτε πώς να τον βοηθήσουν και να τον στηρίξουν αλλά ούτε και για ποιο λόγο ο άνθρωπός τους το έχει πάρει "τόσο βαριά".

Όταν κάποιος χάνει τη εργασία του χάνει κάτι πολύ περισσότερο από τα εισοδήματα που αυτή του απέφερε. Χάνει την επαγγελματική του ταυτότητα. Χάνει ένα κοινωνικό δίκτυο από φίλους και γνωστούς. Χάνει την ανεξαρτησία του και την ασφάλεια του. Χάνει ένα μεγάλο κομμάτι της αυτοεκτίμησης του. Χάνει την ευζωία του και το επίπεδο ζωής που είχε συνηθίσει. Οι αλλαγές που καλείται να κάνει ένας άνθρωπος όταν στερείται την δουλειά του είναι πολλές και τα συναισθήματα που γεννιούνται είναι δυνατά και επώδυνα. Δεν είναι λίγες οι φορές που αρκετοί άνθρωποι αφού χάσουν την δουλειά τους στρέφονται στο αλκοόλ και τα ναρκωτικά με σκοπό να ανακουφιστούν από αυτά τα συναισθήματα με ολέθρια φυσικά αποτελέσματα.

Καλό είναι να γνωρίζουμε ότι όταν βιώνουμε μια απώλεια ξυπνούν μνήμες και άλλες προηγούμενες απώλειες και αυτή η περίοδος θα διακατέχεται από έντονο άγχος.  

Τι να κάνεις

Όσο επώδυνη όμως και αν είναι η πραγματικότητα που βιώνεις δεν θα πρέπει να την αφήσεις να σε καταστρέψει. Θα χρειαστεί να μάθεις τρόπους να βγεις από αυτή την κρίσιμη φάση και να ανακαλύψεις νέες δεξιότητες για να επανασυνδεθείς με την επαγγελματική σου ταυτότητα. Δεν είναι λίγοι οι άνθρωποι που αναφέρουν ότι το καλύτερο πράγμα που τους έτυχε ήταν το ότι έχασαν τη δουλειά τους. Μέσα από μία τέτοια κατάσταση μπόρεσαν να βρουν τι πραγματικά ήθελαν να κάνουν και κυνήγησαν όνειρα ξεχασμένα.

Τι βοηθά σε αυτή τη μεταβατική περίοδο;

  • Να μιλάς σε ανθρώπους και να μοιράζεσαι ειλικρινά για το πώς νιώθεις
  • Να φροντίζεις τον εαυτό σου σε σωματικό επίπεδο. Καλό φαγητό, ύπνος, γυμναστική και ξεκούραση
  • Να ζητάς βοήθεια όταν τη χρειάζεσαι από συγγενείς και φίλους
  • Να περιορίσεις όσο το δυνατόν τη χρήση καφεΐνης, νικοτίνης και αλκοόλ
  • Να μην απομονώνεσαι
  • Να φροντίζεις τη σωματική σου υγεία και να μην αποφεύγεις να επισκεφτείς τον γιατρό σου αν χρειαστεί
  • Να ζητήσεις επαγγελματική βοήθεια αν κρίνεις ότι δυσκολεύεσαι να φέρεις εις πέρας την καθημερινότητα σου
  • Να κρατάς σταθερό το καθημερινό σου πρόγραμμα και διατηρήσεις σταθερές τις ώρες ύπνου και αφύπνισης
  • Να μιλάς με άλλους ανθρώπους που έχουν παρόμοιες εμπειρίες και διατηρούν μια αισιόδοξη στάση απέναντι στη ζωή

Όπως σε όλες τις αλλαγές που συμβαίνουν στη ζωή έτσι και σε αυτή , θα έρθει η ώρα όπου τα έντονα συναισθήματα θα υποχωρήσουν. Η σκέψη θα γίνει πιο διαυγής. Η ελπίδα (που η Πανδώρα πρόλαβε να κρατήσει μέσα στο κουτί) θα επιστρέψει μέσα σου και θα γίνει μια καύσιμη ύλη για να προχωρήσεις εκ νέου στη ζωή βρίσκοντας καινούριους τρόπους και μέσα. Είναι άλλωστε γραμμένο στα κύτταρα μας να επιβιώνουμε και να εξελισσόμαστε.

Τι να πω στα παιδιά;

Τα παιδιά μπορεί να επηρεαστούν από την απώλεια της εργασίας ή μια περίοδο ανεργίας του γονέα, όχι μόνο σε σχέση με το συμβάν αυτό καθ’αυτό αλλά με τον τρόπο που το διαχειρίζεται η οικογένεια. Όταν αντιμετωπίζουμε μια απώλεια εργασίας είναι σημαντικό τα παιδιά να γνωρίζουν την αλήθεια χωρίς όμως να τα φορτώνουμε με συναισθηματικές ή οικονομικές λεπτομέρειες. Ενθαρρύνουμε τα παιδιά να κάνουν ερωτήσεις γύρω από το θέμα και δίνουμε σύντομες και σαφείς απαντήσεις, κατάλληλες για την ηλικία τους. Τα διαβεβαιώνουμε ότι κανείς δεν ευθύνεται για αυτό που συνέβη καθώς τα παιδιά τείνουν να πιστεύουν ότι εκείνα φταίνε για τις απώλειες.

Μπορεί επίσης να αρχίζουν να βιώνουν άγχος γιατί πιστεύουν ότι επιβαρύνουν με την ύπαρξη τους την οικογένεια και τα οικονομικά της. Αυτές τις φαντασιώσεις χρειάζεται να τις διακόψουμε άμεσα παρέχοντας τις σωστές πληροφορίες ώστε να μην δημιουργηθούν περεταίρω προβλήματα. Ανάλογα με την ηλικία των παιδιών και τις δυνατότητες που έχουν είναι καλό να μην τους στερούμε τη δυνατότητα να βοηθήσουν αφού αυτό τονώνει την αυτοεκτίμηση τους.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Fitness

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i