Πόσο απλό είναι να προστατέψεις την καρδιά σου;

Τόσο απλό όσο να παρακολουθείς με τακτικές προληπτικές εξετάσεις τις τιμές της χοληστερίνης και των τριγλυκεριδίων στο αίμα!

γυναίκα καρδιά istock

O Περικλής Γιόβας, ιατρικός διευθυντής της Amgen Hellas μας συμβουλεύει για την αντιμετώπιση της υψηλής χοληστερόλης.

Η χοληστερόλη είναι μια χρήσιμη ουσία που παράγεται κυρίως στο ήπαρ (συκώτι), ενώ σε μικρότερο βαθμό προέρχεται από τις τροφές. Κυκλοφορεί στο αίμα με πρωτεΐνες-"οχήματα": κυριότερες οι LDL ("χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνες") και HDL ("υψηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνες"). Σε υψηλές τιμές LDL εναποτίθεται χοληστερόλη στα τοιχώματα των αγγείων, προκαλώντας βλάβη ("αθηρωματική πλάκα") και στενώσεις, αυξάνοντας σημαντικά τον κίνδυνο για έμφραγμα ή εγκεφαλικό. Αντίθετα, η HDL παίζει ρόλο "οδοκαθαριστή" συμβάλλοντας στην αποκομιδή χοληστερόλης από τα αγγεία. Η χοληστερόλη αυξάνεται προοδευτικά από τη νεογνική στην ενήλικη ζωή.

"Γιατί έχω υψηλή χοληστερόλη;"

Συνήθως αιτία των αυξημένων τιμών της αποτελεί ένας συνδυασμός διατροφής, τρόπου ζωής και γενετικών παραγόντων. Υπάρχει μάλιστα μια κληρονομούμενη διαταραχή, η "οικογενής υπερχοληστερολαιμία" (περίπου σε ένα στα 250 παιδιά στην ετερόζυγη μορφή της), στην οποία η LDL χοληστερόλη είναι πολύ αυξημένη, κάτι που οδηγεί σε έξι με οκτώ φορές μεγαλύτερο κίνδυνο για έμφραγμα στην ηλικία των 30 ή 40 ετών.

Πλησιάζοντας την εμμηνόπαυση, τα καρδιοπροστατευτικά οιστρογόνα μειώνονται, ενώ φαίνεται πως αλλάζουν και οι ισορροπίες των λιπιδίων. Γι’ αυτό είναι σημαντική η διατήρηση LDL και HDL χοληστερόλης σε επιθυμητά επίπεδα από νωρίς. Το όριο για την LDL χοληστερόλη δεν είναι ίδιο για όλους: για τους περισσότερους είναι κάτω των 100 mg/dL. Αν ωστόσο κάποιος έχει στεφανιαία νόσο, παλιότερο έμφραγμα ή εγκεφαλικό καθώς και σε πολλούς ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη το όριο είναι χαμηλότερο (κάτω από 55 mg/dL). Για την HDL ("καλή") χοληστερόλη δεν υπάρχει ανώτερο όριο, αλλά ελάχιστη επιθυμητή τιμή: για τις γυναίκες είναι >50 mg/dL και για τους άνδρες >40 mg/dL.  

Διαβάστε Επίσης

Η αυξημένη χοληστερόλη δεν παρουσιάζει συμπτώματα, γι’ αυτό θεωρείται ύπουλη απειλή. Ο μόνος τρόπος για την ανακάλυψή της είναι μια απλή εξέταση αίματος. 

Η Amgen δημιούργησε την καμπάνια "LDL Alert" (ldlalert.com) προκειμένου να ενημερώσει για τη σημασία της πρόληψης, αλλά και για την αντιμετώπιση της υψηλής χοληστερόλης. Στόχος η μείωση των καρδιαγγειακών επεισοδίων, καθώς η υψηλή LDL χοληστερόλη μπορεί να αντιμετωπιστεί με τη σωστή στρατηγική.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i