Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών: Οι εναλλακτικές προσεγγίσεις στη θεραπεία

Εάν έχεις τακτικά διακυμάνσεις στον κύκλο σου, αυξημένη τριχοφυΐα, αύξηση βάρους χωρίς να έχεις αλλάξει διατροφικές συνήθειες, μίλα με τον γιατρό σου.

γεννητικά όργανα γυναίκα γυναικολογική υγεία istock

Από τη Μαρία Προκοπίου, MD, MSc, ενδοκρινολόγο-διαβητολόγο 
(mariaprokopiou.gr)

Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών είναι η πιο κοινή γυναικεία ενδοκρινοπάθεια στον ανεπτυγμένο κόσμο. Το σύνδρομο αυτό κρύβεται συχνά πίσω από προβλήματα ωορρηξίας, στειρότητας, ακμής και υπερτρίχωσης σε νέες γυναίκες. Επίσης, μπορεί να συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη και άλλων καρδιαγγειακών διαταραχών. Η συχνότητα εμφάνισης του ΣΠΩ ποικίλλει, ανάλογα με τα διαγνωστικά κριτήρια που χρησιμοποιούνται. Για παράδειγμα, οι πολυκυστικές ωοθήκες στο υπερηχογράφημα παρατηρούνται σε ποσοστό έως και 25%-30% των γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας, όμως η συντριπτική πλειονότητα των γυναικών με πολυκυστικές ωοθήκες δεν έχουν το σύνδρομο. Για τη διάγνωση ο γιατρός θα ζητήσει μια σειρά εξετάσεων που μαζί με την κλινική εικόνα θα τον βοηθήσουν να καταλήξει στο συμπέρασμα. 

Σημαντικό: Ως σύνδρομο έχει πολλά και διαφορετικά συμπτώματα και η διάγνωση γίνεται κυρίως αποκλείοντας άλλες παθήσεις και καταστάσεις.

Μετά τη διάγνωση τι;

Η διαχείριση των γυναικών με ΣΠΩ εξαρτάται από τα συμπτώματα. Αυτά μπορεί να είναι υπογονιμότητα που σχετίζεται με την ωορρηξία, διαταραχές της εμμήνου ρύσεως ή συμπτώματα που σχετίζονται με ανδρογόνα, όπως ακμή και υπερτρίχωση. Υπάρχουν ενδείξεις ότι η υπερανδρογοναιμία που σχετίζεται με το ΣΠΩ προκαλεί κεντρική παχυσαρκία με αυξημένη περίμετρο μέσης. Η απώλεια βάρους βελτιώνει το ενδοκρινικό προφίλ και αυξάνει την πιθανότητα ωορρηξίας και εγκυμοσύνης, ακόμα και αν η γυναίκα χάσει μόλις το 5% του αρχικού της βάρους. Η μετφορμίνη είναι φάρμακο που βελτιώνει την αποτελεσματικότητα της ινσουλίνης που παράγεται από τον οργανισμό. Αναπτύχθηκε ως θεραπεία για τον διαβήτη τύπου 2, αλλά μπορεί να συνιστάται για γυναίκες με ΣΠΩ σε επιλεγμένες καταστάσεις. Μπορεί, για παράδειγμα, να δοθεί σε μια γυναίκα που δεν μπορεί να πάρει αντισυλληπτικά χάπια. Η μετφορμίνη μπορεί να βοηθήσει, επίσης, στην απώλεια βάρους. Ωστόσο, αν χρησιμοποιείται, είναι σημαντικό η διατροφή και η άσκηση να αποτελούν επίσης μέρος της θεραπείας, γιατί το βάρος που χάνεται στην αρχική φάση της θεραπείας με μετφορμίνη μπορεί να ανακτηθεί με την πάροδο του χρόνου.

Διαβάστε Επίσης

Εναλλακτικές θεραπείες υπό έρευνα

Τα τελευταία χρόνια έχουν δημοσιευτεί πολλές μελέτες σχετικά με άλλες θεραπείες που θα μπορούσαν να έχουν ρόλο στη διαχείριση του συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών.  
•    Η αλόη βέρα είναι ένα φαρμακευτικό φυτό με υπογλυκαιμικές επιδράσεις. Ορισμένες μελέτες αναφέρουν ότι μπορεί να μειώσει τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων και των λιποπρωτεϊνών χαμηλής πυκνότητας, να μειώσει τα ατροφικά θυλάκια και να βελτιώσει τη δυσανεξία στη γλυκόζη και τις ενζυμικές δραστηριότητες του μεταβολισμού των λιπιδίων.
•    Σε πολλές μελέτες έχει αναφερθεί ότι η κανέλα δρα ως ευαισθητοποιητής της ινσουλίνης. Η κανέλα περιλαμβάνει διαφορετικά φλαβονοειδή και πολυφαινόλες που διαθέτουν αντιοξειδωτική δράση. Αναφέρεται, επίσης, ότι τα συμπληρώματα κανέλας μπορεί να μειώσουν την αντίσταση στην ινσουλίνη και να βελτιώσουν την κατάσταση της υγείας των ασθενών με ΣΠΩ.
•    Το πράσινο τσάι είναι μία από τις πλουσιότερες πηγές φλαβονοειδών και χρησιμοποιείται ως φαρμακευτικό φυτό. Μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση πράσινου τσαγιού μπορεί να μειώσει τα επίπεδα γλυκόζης νηστείας σε διαβητικούς ασθενείς και τον κίνδυνο καρδιαγγειακού κινδύνου, καρκίνου και μεταβολικού συνδρόμου. 
•    Το χαμομήλι είναι ένα φαρμακευτικό βότανο που προέρχεται από τη Δυτική Ευρώπη και τη Βόρεια Αφρική. Τα κύρια παράγωγα του χαμομηλιού είναι αμινοξέα, πολυσακχαρίτες, λιπαρά οξέα, απαραίτητα λιπαρά οξέα, μέταλλα, φλαβονοειδή και φυτοοιστρογόνα που έχουν αντιφλεγμονώδη, αντισπασμωδικά και αντιοξειδωτικά αποτελέσματα.
• Τα αιθέρια έλαια της μέντας χρησιμοποιούνται στη βιομηχανία τροφίμων και ποτών και έχουν ισχυρές ανασταλτικές επιδράσεις που δρουν σε ένζυμα που οδηγούν σε αλλαγή στη συγκέντρωση στεροειδών ορμονών και ανδρογόνων και μειώνoυν τα επίπεδα της ελεύθερης τεστοστερόνης. Το τσάι μέντας μπορεί να έχει θέση ανάμεσα στις αντιανδρογονικές θεραπείες για την υπερτρίχωση.
• Βρέθηκαν προκλινικά και κλινικά στοιχεία για το agnus-cactus (εκχύλισμα λυγαριάς) για μειωμένη προλακτίνη, βελτιωμένη κανονικότητα της εμμήνου ρύσεως και θεραπεία της υπογονιμότητας. Η παρουσία φυτοχημικών στο agnus castus αφορά ένα σύνθετο μείγμα φαινολών και φλαβονοειδών. Μελέτες έχουν δείξει ότι τα φυτοχημικά, όπως φλαβονοειδή, καροτενοειδή και άλλες φαινολικές ενώσεις, παρέχουν σημαντική αντιοξειδωτική δράση και όφελος για την υγεία. 
Φαίνεται ότι οι ενώσεις φυτικών φαρμάκων μπορούν να επηρεάσουν τα προφίλ λιπιδίων, την αντίσταση στην ινσουλίνη, τη γλυκόζη στο αίμα, τα επίπεδα ορμονών στον ορό και τον ιστό των ωοθηκών. Επομένως, αυτά τα φυτά μπορούν να θεωρηθούν ως μια νέα προσέγγιση για τη θεραπεία ή/και τον έλεγχο του ΣΠΩ. Ωστόσο, λόγω της ανεπάρκειας των μελετών και των αντιφατικών αποτελεσμάτων, απαιτούνται περαιτέρω έρευνες για το θέμα αυτό στο μέλλον. 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i