Αντιμετώπιση δυσκοιλιότητας: 6 αποδεδειγμένες φυσικές λύσεις και 3 που προτείνει το TikTok

Η αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας είναι συχνά ένα δύσκολο task. Κάποιες δοκιμασμένες λύσεις μπορούν, ωστόσο, να φανούν πολύ βοηθητικές.

Γυναίκα με πρόβλημα δυσκοιλιότητας που διαβάζει εφημερίδα στην τουαλέτα istock

Τα συμπτώματα της δυσκοιλιότητας μπορεί να σου είναι γνωστά: βάρος χαμηλά στην κοιλιά, πόνος στο έντερο, φούσκωμα, αέρια. Δυστυχώς πολλοί αντιμετωπίζουν θέματα με τη λειτουργία του εντέρου και η αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας αποτελεί hot topic σε συζητήσεις – αλλά και στο TikTok όπως θα διαπιστώσεις παρακάτω. Πάμε όμως πρώτα στις "παραδοσιακές" και δοκιμασμένες λύσεις που μπορείς να δοκιμάσεις, ωστόσο πάντα να θυμάσαι πως μόνο ο γιατρός ή ο φαρμακοποιός σου μπορούν πραγματικά να σε βοηθήσουν.

Διαβάστε Επίσης

Αντιμετώπιση δυσκοιλιότητας: Δοκιμασμένες και φυσικές λύσεις

"Απόφυγε οποιεσδήποτε γρήγορες λύσεις για τη δυσκοιλιότητα", προτείνει ο γαστρεντερολόγος Derrick Eichele, MD. "Το καλύτερο είναι να χρησιμοποιείς δοκιμασμένες λύσεις όπως η άσκηση, το νερό ή τα καθαρτικά, αν χρειάζεται, για να έχεις φυσιολογική κένωση του εντέρου". Κάτι ακόμη σημαντικό: Η δυσκοιλιότητα και άλλα προβλήματα στο πεπτικό μπορεί να σχετίζονται με θέματα υγείας, όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, ιώσεις ή ορισμένα φάρμακα. Εάν είναι ένα πρόβλημα που σε απασχολεί, συζήτησέ το με τον γαστρεντερολόγο.

Λύση για τη δυσκοιλιότητα: Πιες πολύ νερό

Η κατανάλωση αρκετού νερού βοηθά το γαστρεντερικό σου σύστημα να δημιουργήσει τη σωστή σύσταση των κοπράνων. "Το νερό είναι απαραίτητο για όλα τα όργανά μας", λέει ο Dr. Eichele. Η επαρκής ενυδάτωση του οργανισμού σημαίνει καλύτερη λειτουργία του συνολικά και βέβαια καλύτερη λειτουργία του εντέρου. "Για καλύτερα αποτελέσματα, πίνε περίπου 8 ποτήρια νερό μοιρασμένα μέσα στη μέρα"

Λύση για τη δυσκοιλιότητα: Κινήσου για να κινηθεί το έντερο

Η άσκηση θεωρείται πολύ βοηθητική στη δυσκοιλιότητα αφού βοηθά το νωθρό έντερο να συσπαστεί και να φέρει… αποτέλεσμα! Δοκίμασε το περπάτημα μετά το φαγητό για να βοηθήσει το έντερο να κινηθεί αλλά γενικότερα να θυμάσαι ότι η φυσική δραστηριότητα σε τακτική βάση θα λειτουργήσει ευεργετικά όχι μόνο στο σώμα αλλά και στην αντιμετώπιση του στρες, το οποίο παίζει σημαντικό ρόλο σε δυσλειτουργίες του εντέρου.

Λύση για τη δυσκοιλιότητα: Εμπλούτισε τη διατροφή σου με φυτικές ίνες

Μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες συμβάλει στη δημιουργία υγιούς μικροβιώματος στο έντερο κι αυτό με τη σειρά του οδηγεί σε καλύτερη λειτουργία του. Κάτι πολύ ξεχωριστό στις φυτικές ίνες είναι ότι συμβάλουν γενικότερα στη ρύθμιση του πεπτικού, βελτιώνοντας τόσο τη διάρροια όσο και τη δυσκοιλιότητα. Βοηθάνε το έντερο να συγκρατεί το νερό για τη δυσκοιλιότητα και για τους ανθρώπους με διάρροια προσθέτει όγκο στα κόπρανα για να βοηθήσει στο σχηματισμό τους.
- Οι αδιάλυτες φυτικές ίνες συγκρατούν το νερό, κάνοντας τα κόπρανα πιο μαλακά και ευκολότερα στην αποβολή τους. Καλές πηγές αδιάλυτων φυτικών ινών θεωρούνται το καστανό ρύζι, τα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα πράσινα και τα σταυρανθή λαχανικά όπως το μπρόκολο και το λάχανο.
- Οι διαλυτές φυτικές ίνες προσθέτουν όγκο στα κόπρανα, αποτρέποντας τη διάρροια. Καλές πηγές τους θεωρούνται τα μήλα, τα φρούτα του δάσους, τα όσπρια, οι ξηροί καρποί, οι σπόροι και η βρώμη.
Αν δεν έχεις συνηθίσει μια πλούσια σε φυτικές ίνες διατροφή, μια σταδιακή αύξηση θα βοηθήσει τον οργανισμό σου να προσαρμοστεί, αφού αν τις αυξήσεις απότομα μπορεί να ταλαιπωρηθείς από φούσκωμα, πόνο στο έντερο και αέρια.

Διαβάστε Επίσης

Λύση για τη δυσκοιλιότητα: Πιες καφέ ή μαύρο τσάι

Ο καφές, τα αναψυκτικά τύπου κόλα και το μαύρο τσάι που περιέχουν όλα τους καφεΐνη μπορούν επίσης να ξυπνήσουν ένα αργοκίνητο έντερο. Δοκίμασέ το το πρωί για να δεις εάν θα λειτουργήσει σε σένα.

Λύση για τη δυσκοιλιότητα: Δοκίμασε τα ήπια καθαρτικά – αλλά μην βασίζεσαι σε αυτά

Αν η άσκηση και η ενυδάτωση δεν βελτιώνουν τα πράγματα, μπορείς να δοκιμάσεις ένα ήπιο καθαρτικό. Τα καθαρτικά δεν δίνονται με συνταγή, ζήτησε όμως τη γνώμη του γιατρού ή του φαρμακοποιού σου.

Και 3 (μη αποδεδειγμένες) προτάσεις για τη δυσκοιλιότητα από το TikTok

Ορισμένοι χρήστες του TikTok προωθούν "κόλπα" για την ανακούφιση από τη δυσκοιλιότητα. Δεν χάνεις κάτι να τα δοκιμάσεις, αλλά μην εκπλαγείς εάν αυτές οι πρακτικές δεν αποδώσουν.

1. Τρίψε τις γροθιές σου μεταξύ τους

Ένας βελονιστής ισχυρίζεται ότι το τρίψιμο των γροθιών σας μεταξύ τους για αρκετά λεπτά θα σας βοηθήσει να κάνετε κένωση. Δεν υπάρχουν αυστηρά επιστημονικά στοιχεία που να υποστηρίζουν αυτόν τον ισχυρισμό. Εμείς θα επιμείνουμε: Μια δοκιμασμένη τεχνική όπως η ελαφριά άσκηση είναι καλύτερη επιλογή!

2. Σκύψε σε μια καρέκλα

Το να κάθεσαι με έναν συγκεκριμένο τρόπο για επτά δευτερόλεπτα, όπως υποστηρίζουν βίντεο στο TikTok, δεν έχει αποδειχθεί ότι βοηθάει στη δυσκοιλιότητα. Ωστόσο, η αλλαγή της στάσης του σώματός σου ενώ βρίσκεστε στην τουαλέτα μπορεί να διευκολύνει τα πράγματα. Ενώ κάθεσαι στη λεκάνη, πάτησε τα πόδια σου σε ένα σκαμνί ώστε να έρθουν τα γόνατα ψηλότερα από τους γοφούς σου.

3. Πιες ένα ζεστό ρόφημα

Με μερικές επιφυλάξεις, αυτή η συμβουλή μπορεί να είναι η πιο λογική. Αν το ζεστό ρόφημα περιέχει καφεΐνη (βλέπε παραπάνω), αυτό μπορεί να βοηθήσει. Επιπλέον, αν πίνεις αρκετά ζεστά ροφήματα μέσα στη μέρα, όπως καφέ ή τσάι, ως συνεπακόλουθο θα πίνεις περισσότερα υγρά, που κι αυτό βοηθά στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας. Ωστόσο, αναφορικά με το αν το ρόφημα θα είναι ζεστό ή κρύο, αυτό πιθανότατα δεν έχει καμία σημασία.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i