Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου: Μήπως πάσχεις και δεν το ξέρεις; Τα συμπτώματα για να το καταλάβεις και η νέα θεραπεία

Το Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου (Σ.Ε.Ε.) ταλαιπωρεί εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο

shutterstock_477885430 By zjuzjaka

Τι είναι το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου

Σύμφωνα με το Διεθνές ίδρυμα Γαστρεντερικών Διαταραχών (aboutibs.org) το Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου ή κοινώς Σπαστική Κολίτιδα, είναι ίσως η συχνότερη γαστρεντερολογική διαταραχή, από την οποία σύμφωνα με το Ελληνικό Ίδρυμα Γαστρεντερολογίας και Διατροφής (www.eligast.gr) πάσχει περίπου το 12%-20% του πληθυσμού της γης (περίπου ένα δις άνθρωποι) κυρίως γυναίκες.

Εμφανίζεται συνήθως σε ηλικίες 20-40 χρόνων και είναι εξαιρετικά σπάνιο μετά την ηλικία των 60 χρόνων.

Τα συμπτώματα απο τα οποία μπορείς να το αναγνωρίσεις:

  • το κοιλιακό άλγος,
  • η κοιλιακή δυσφορία,
  • το φούσκωμα και
  • οι αλλαγές στις συνήθειες του εντέρου χωρίς να υπάρχει κάποια οργανική νόσος.
  • Τα συμπτώματα βελτιώνονται συχνά ή υποχωρούν μετά την κένωση.
  • Oι  πάσχοντες παρουσιάζουν συχνότερα (σε σχέση με το γενικό πληθυσμό) γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, σύνδρομο χρόνιας κόπωσης, πονοκεφάλους, πόνους στον αυχένα ή στη μέση, κατάθλιψη και αγχώδεις διαταραχές».

Πώς προκαλείται

Η αιτιολογία του οφείλεται σε συνδυασμό διαφόρων παραγόντων, αλλά φαίνεται να συνδέεται με αυξημένη ευαισθησία του εντέρου και προβλήματα στην πέψη. Μελέτες δείχνουν πως το 60% των ασθενών με Σ.Ε.Ε. υποφέρουν επίσης από κάποια ψυχολογική διαταραχή, όπως άγχος.

Η αντιμετώπιση

Μέχρι σήμερα η θεραπεία έγκειται σε αλλαγές στη διατροφή και στον τρόπο ζωής με:

  • Αποκλεισμό τροφών
  • Μείωση ή αύξηση των φυτικών ινών
  • Ενίσχυση της άσκησης
  • Διαχείριση του άγχους
Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου: Μήπως πάσχεις και δεν το ξέρεις; Τα συμπτώματα για να το καταλάβεις και η νέα θεραπεία - εικόνα 1

Το γεγονός πως πολλοί ασθενείς αναπτύσσουν Σ.Ε.Ε. μετά από ένα επεισόδιο γαστρεντερίτιδας δείχνει πως ο μικροβιακός παράγοντας και η αλλαγή της χλωρίδας παίζει σημαντικό ρόλο γι'αυτό και τα προβιοτικά μπορεί να βοηθήσουν στη βελτίωση της υγείας του πεπτικού αποκαθιστόντας τη φυσική ισορροπία των βακτηρίων του εντέρου.

Η νέα θεραπεία με βουτυρικό οξύ

To βουτυρικό οξύ ανήκει σε μία ομάδα λιπαρών οξέων βραχέως αλύσου (SCFA). Στη φύση βρίσκεται ως συστατικό του λίπους στα γαλακτοκομικά, ενώ στο ανθρώπινο σώμα σχηματίζεται στο παχύ έντερο, ως αποτέλεσμα της ζύμωσης των διατροφικών ινών. Τι προσφέρει το βουτυρικό οξύ; Σύμφωνα με μελέτες:

  • Βοηθά στην απορρόφηση του νερού και των ηλεκτρολυτών μειώνοντας τις διάρροιες
  • Ενισχύει την αποκατάσταση του εντερικού βλεννογόνου με αποτέλεσμα τη μείωση των συμπτωμάτων: διάρροια, κοιλιακό άλγος, φούσκωμα, αίσθημα δυσφορίας, χρόνια δυσκοιλιότητα, ακράτεια.
  • Μειώνει το εντερικό pH δημιουργώντας ένα δυσμενές περιβάλλον για την ανάπτυξη παθογόνων βακτηρίων
  • Έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και ευνοεί την επούλωση των αλλοιώσεων

Πώς θα αξιοποιήσεις τη ΦΥΣΙΚΗ δύναμη του βουτυρικού οξέως

Το ColonLife είναι ένα καινοτόμο φυσικό προϊόν με βουτυρικό οξύ σε ταμπλέτες, που κυκλοφορεί στην Ιταλία με μεγάλη επιτυχία από το 2015 και κατέχει Δίπλωμα  Ευρεσιτεχνίας.

Το βουτυρικό οξύ που περιέχει φτάνει άθικτο στο παχύ έντερο και είναι «παρατεταμένης αποδέσμευσης», ώστε να εξασφαλίζει συνεχόμενη 24ωρη επάλειψη του παχέος εντέρου - αυτή του η καινοτομία είναι πατενταρισμένη.

Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου: Μήπως πάσχεις και δεν το ξέρεις; Τα συμπτώματα για να το καταλάβεις και η νέα θεραπεία - εικόνα 2

Κάθε συσκευασία του ColonLife περιέχει 2 καρτέλες: Μια με βουτυρικό οξύ και GSE (εκχύλισμα σπόρων γκρέιπφρουτ) για τη μείωση της φλεγμονής και φυσική αντιβιοτική προστασία του βλεννογόνου του παχέος εντέρου και ακόμα μία με ειδικά επίσης πατενταρισμένα προβιοτικά με πρεβιοτικά για εξισορρόπηση της εντερικής μικροχλωρίδας.

Μάθε περισσότερα για το ColonLife εδώ.

Και δες εδώ το βίντεο για να καταλάβεις τη λειτουργία του Colon Life:

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i