Τα 10 trends για καλή αναπαραγωγική υγεία - έτσι θα τη διαφυλάξεις

Η μοριακή βιολόγος Χαρούλα Μπιλάλη μοιράζεται τα tips της για καλή αναπαραγωγική υγεία.

love-your-body-picture-id658448788

Συνεργάστηκε η Χαρούλα Μαθιοπούλου Μπιλάλη, BSc MΜedSc, μοριακή βιολόγος με εξειδίκευση στη γονιμότητα και υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, Bilalis Women’s Health Clinic (www.harroulabilali.gr) (fertilovit.gr)

Εκμεταλλεύσου ό,τι έχει να προσφέρει η επιστήμη για να μπορείς να απολαμβάνεις τη ζωή ξέγνοιαστη και για πολλά χρόνια! Και κυρίως για να έχεις καλή αναπαραγωγική υγεία.

Προληπτική ιατρική

Η εφαρμογή σύγχρονων μεθόδων μοριακής γενετικής δίνει τη δυνατότητα ανάλυσης γονιδίων που οι μεταλλάξεις τους ευθύνονται για αρκετές ασθένειες της γυναίκας. Ανάμεσά τους ο καρκίνος του μαστού και των ωοθηκών, η ενδομητρίωση, το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών κά.

HPV DNA test

Μετά την ηλικία των 25, πρέπει να πραγματοποιείται εκτός από το τεστ Παπ και ένα HPV DNA test. Με το τεστ αυτό, μία γυναίκα, ακόμα και αν έχει αρνητικό τεστ Παπ, μπορεί να γνωρίζει αν έχει ενεργό κάποιο από τα στελέχη του ιού των ανθρωπίνων κονδυλωμάτων HPV που ευθύνονται για την πλειοψηφία των περιστατικών καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

Προβιοτικά

Η ενίσχυση του εντερικού μικροβιώματος με προβιοτικά νέας γενιάς φαίνεται να κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος. Ας μην ξεχνάμε πως η καλή υγεία του γαστρεντερικού συστήματος είναι εξαιρετικά σημαντική για την ομαλή λειτουργία και άμυνα του οργανισμού γενικότερα. Και φυσικά, για την αναπαραγωγική υγεία σου.

Φυτικές ίνες

Η κατανάλωση φυτικών ινών βρίσκεται στην κορυφή των πιο απαραίτητων διατροφικών στοιχείων. Μπορεί η πρωτεΐνη να παραμένει άκρως απαραίτητη για τον οργανισμό, αλλά η καθημερινή κατανάλωση 25 γραμμαρίων φυτικών ινών, παράλληλα πάντα και με επαρκή ενυδάτωση, για τις γυναίκες είναι must, για την αναπαραγωγική υγεία και ευεξία του οργανισμού. Προσοχή όμως στην περίπτωση που προσπαθείς να συλλάβεις καθώς η υπερκατανάλωση φυτικών ινών μπορεί να έχει αρνητικά αποτελέσματα.

Κρυοσυντήρηση ωαρίων

Μετά την Αμερική, η τεχνική διατήρησης της γυναικείας γονιμότητας που έγινε διάσημη χάρη στην Apple και τo Facebook που την παρείχαν δωρεάν στις εργαζόμενες τους, κερδίζει καθημερινά ολοένα και μεγαλύτερο έδαφος και στην Ελλάδα. Η κρυοσυντήρηση ωαρίων φαίνεται να είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στις γυναίκες που για διάφορους λόγους, κοινωνικούς ή προσωπικούς, αναβάλουν το ραντεβού τους με τη μητρότητα για αργότερα.

Εξέταση αντιμυλλέριου ορμόνης (ΑΜΗ)

Όσον αφορά την αναπαραγωγική υγεία και τη γυναικεία υπογονιμότητα, η εξέταση ΑΜΗ, σε συνδυασμό και με άλλες ορμονικές, βιοχημικές αλλά και γενετικές εξετάσεις, οδηγούν σε εξατομίκευση των θεραπειών γονιμότητας για ακόμα μεγαλύτερα αποτελέσματα. Νέα φαρμακευτικά σκευάσματα και εργαστηριακές τεχνικές οδηγούν σε μία πολύ πιο φιλική για την ασθενή προσέγγιση που συνδυάζει την ιατρική με μία πιο ολιστική προσέγγιση.

Σεβασμός στην εγκυμοσύνη και τον τοκετό

Η εγκυμοσύνη και ο τοκετός αντιμετωπίζονται ολοένα και περισσότερο με το σεβασμό που τους αξίζει. Πλέον, το να φέρνεις ένα παιδί στον κόσμο είναι πιο εύκολο, πιο ασφαλές και σίγουρα πιο ευχάριστο. Επεμβατικές διαδικασίες όπως η αμνιοπαρακέντηση πραγματοποιούνται μονάχα εφόσον κριθεί ιατρικώς απαραίτητο αφού τεστ όπως ο μη επεμβατικός προγεννητικός έλεγχος (συνήθως μετά τη 10η εβδομάδα κύησης) μπορεί να ανιχνεύσει το σύνδρομο Down σε ποσοστό πάνω από 99,9% με μηδενικό ρίσκο για τη μητέρα και το έμβρυο.

Διατροφογενωμική

Η νέα διατροφική τάση και ενίσχυση της υγείας του οργανισμού περιλαμβάνει την εξατομίκευση της διατροφής μέσω γενετικής ανάλυσης (διατροφογενωμική) με το σπουδαιότερο διατροφικό trend.

Εξειδικευμένα συμπληρώματα διατροφής

Τη λήψη ειδικών βιταμινών και συμπληρωμάτων διατροφής προσαρμοσμένων στο γενετικό και βιοχημικό προφίλ κάθε ατόμου, όπως για παράδειγμα τα Fertilovit, που έχουν την ικανότητα να προσαρμόζουν τη δράση τους και να ενισχύουν τον οργανισμό ανάλογα με τις ανάγκες του, σύμφωνα πάντα με τις συστάσεις των ειδικών.

Θετική ψυχολογία

«Δε ξέρω αν είναι trend, αν υπήρχε πάντα, μα είμαι σίγουρη πως πάντα θα υπάρχει» συμπληρώνει η Χαρούλα Μπιλάλη. «Η θετική ψυχολογία και η ανάγκη να γνωρίζεις τον εαυτό σου και να σέβεσαι τις ανάγκες του. Και αυτή την αλήθεια και τη δύναμη μονάχα μέσα σου μπορείς να τη βρεις».

Διάβασε επίσης: Κορονοϊός στην εγκυμοσύνη και το θηλασμό: Ερωτήσεις και απαντήσεις

Διάβασε επίσης: 4 φυσικά συστατικά για καλύτερη γυναικολογική υγεία

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i