Σχέδιο δράσης για το άσθμα: Όλα όσα πρέπει να ξέρεις

Τα σχέδια δράσης για το άσθμα μπορούν να ωφελήσουν παιδιά και ενήλικες.

Asthma woman iStock

Το άσθμα είναι μια χρόνια πάθηση που επηρεάζει τους αεραγωγούς και δυσκολεύει την αναπνοή. Η εφαρμογή ενός σχεδίου δράσης για το άσθμα μπορεί να είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για τη διαχείριση αυτής της κατάστασης.

Ένα άτομο μπορεί να συνεργαστεί με τον γιατρό του για να δημιουργήσει το κατάλληλο για εκείνο σχέδιο δράσης για το άσθμα, το οποίο θα περιγράφει τα φάρμακα που χρειάζεται και εξηγεί πώς λειτουργούν και πότε πρέπει να τα χρησιμοποιήσει. 

Τα σχέδια δράσης για το άσθμα μπορούν να ωφελήσουν παιδιά και ενήλικες.

Εάν ένα άτομο πάθει μια κρίση άσθματος, το σχέδιο δράσης άσθματός του, το βοηθά να πάρει το σωστό φάρμακο ή να ζητήσει ιατρική βοήθεια, ανάλογα με τα συμπτώματά του.

Διαβάστε Επίσης

Εκτός από την παροχή ανακούφισης κατά τη διάρκεια μιας κρίσης, αυτά τα σχέδια δράσης επιτρέπουν στους ανθρώπους να παρακολουθούν το άσθμα τους και να μαθαίνουν τους καλύτερους τρόπους για να διαχειριστούν την κατάσταση. Ως αποτέλεσμα, μπορεί να είναι σε θέση να ελέγξουν καλύτερα τα συμπτώματα άσθματός τους, βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής τους.

Τι είναι ένα σχέδιο δράσης για το άσθμα;

Ένα σχέδιο δράσης για το άσθμα είναι μια γραπτή περιγραφή του τι πρέπει να κάνει κάποιος εάν τα συμπτώματά του επιδεινωθούν ή πάθει κρίση άσθματος.

Τα σχέδια δράσης για το άσθμα περιέχουν τρία επίπεδα ανάλογα με τη σοβαρότητα της κατάστασης: Πράσινο, κίτρινο και κόκκινο. Περιλαμβάνουν λεπτομέρειες για το φάρμακο που πρέπει να λάβει ένα άτομο και τις ενέργειες που πρέπει να ακολουθήσει σε κάθε επίπεδο.

Βοηθούν επίσης ένα άτομο να καθορίσει ποια μέτρα πρέπει να λάβει όταν τα συμπτώματα επιδεινώνονται και τί πρέπει να κάνει σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Πώς να δημιουργήσει κανείς ένα σχέδιο δράσης για το άσθμα  

Οι ασθενείς δημιουργούν ένα σχέδιο δράσης για το άσθμα με έναν γιατρό. Αυτά τα σχέδια έχουν ως στόχο να τους βοηθήσουν να διαχειριστούν το άσθμα τους, να αποτρέψουν μια κρίση άσθματος ή να βοηθήσουν στον έλεγχό της.

Κάθε σχέδιο δράσης για το άσθμα περιλαμβάνει τρία επίπεδα, ανάλογα με τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων. Τα επίπεδα είναι:

Πράσινο: Σε αυτή τη ζώνη, το άτομο είναι σε καλή κατάσταση και έχει λίγα έως καθόλου συμπτώματα.

Κίτρινο: Καθώς τα συμπτώματα κάποιου επιδεινώνονται, εισέρχεται σε αυτή τη ζώνη.

Κόκκινο: Το άτομο σε αυτή τη ζώνη χρειάζεται επείγουσα ιατρική φροντίδα.

Τα σχέδια δράσης για το άσθμα πρέπει να περιλαμβάνουν όλες τις πληροφορίες που είναι απαραίτητες για τη θεραπεία μιας κρίσης άσθματος. Οι λεπτομέρειες που μπορεί να περιέχουν περιλαμβάνουν:

• Μεμονωμένα ερεθίσματα του άσθματος

• Φάρμακα που το άτομο πρέπει να λαμβάνει σε καθημερινή βάση, ανάλογα με τα συμπτώματά του

• Συμπτώματα που δείχνουν ότι το άσθμα γίνεται όλο και πιο σοβαρό

• Σημάδια ότι κάποιος χρειάζεται επείγουσα ιατρική φροντίδα

• Τηλέφωνα έκτακτης ανάγκης, ιατρών και τοπικών νοσοκομείων

Μέγιστος ρυθμός εκπνευστικής ροής

Οι γιατροί χρησιμοποιούν μια μέτρηση που ονομάζεται μέγιστος ρυθμός εκπνευστικής ροής για να διαφοροποιήσουν το πράσινο, το κίτρινο και το κόκκινοεπίπεδο. Με μια απλή δοκιμή μέγιστης ροής, μπορεί να καθοριστεί ο μέγιστος ρυθμός ροής με τη μέτρηση του όγκου του αέρα που ένα άτομο μπορεί να φυσήξει από τους πνεύμονές του. Αρχικά, ένας γιατρός ή νοσοκόμα θα διδάξει στον ασθενή πώς να πραγματοποιήσει τη δοκιμή, ενώ στη συνέχεια μπορεί να το κάνει και μόνος του στο σπίτι.

Ο γιατρός χρησιμοποιεί αρχικά το τεστ για να επιβεβαιώσει την προσωπική καλύτερη βαθμολογία ενός ατόμου, η οποία είναι ο υψηλότερος αριθμός μέγιστης ροής που έχει σε διάστημα 2-3 εβδομάδων. Στη συνέχεια, το χρησιμοποιεί για να καθορίσει το εύρος των τιμών μέγιστης ροής για καθεμία από τις τρεις ζώνες.

Ένα σχέδιο δράσης για το άσθμα καθορίζει ποια συμπτώματα πρέπει να προσέξει κάποιος και πότε πρέπει να λαμβάνει ορισμένα φάρμακα.

Το σχέδιο θα πρέπει να περιλαμβάνει πληροφορίες σχετικά με τους τύπους φαρμάκων, την ποσότητα και τον χρόνο που πρέπει να λαμβάνονται.

Πράσινη ζώνη

Κάποιος είναι στην πράσινη ζώνη αν δεν έχει συμπτώματα. Η θεραπεία και η διαχείριση έχουν ως στόχο να κρατήσουν τους ανθρώπους στην πράσινη ζώνη.

Κίτρινη ζώνη

Οι άνθρωποι εισέρχονται στην κίτρινη ζώνη εάν παρουσιάσουν βήχα, σφίξιμο στο στήθος ή δυσκολία στην αναπνοή. Εάν κάποιος έχει αυτά τα συμπτώματα ενώ εκτελεί τακτικές καθημερινές δραστηριότητες ή προσπαθεί να κοιμηθεί, βρίσκεται στην κίτρινη ζώνη.

Σε αυτή τη ζώνη, ο ασθενής πρέπει να χρησιμοποιείφάρμακα για γρήγορη ανακούφιση. Σε αυτό το σημείο, μπορεί να αυτό-διαχειρίζεται τη φροντίδα του. Ωστόσο, εάν αυτά τα φάρμακα γρήγορης ανακούφισης δεν βελτιώνουν τα συμπτώματα, το άτομο μπορεί να εισέλθει στην κόκκινη ζώνη.

Κόκκινη ζώνη

Ένα άτομο βρίσκεται στην κόκκινη ζώνη εάν τα συμπτώματα είναι τόσο σοβαρά που οδηγούν σε δυσκολία στο περπάτημα ή την ομιλία. Αν και το άτομο μπορεί να λάβει περαιτέρω φάρμακα άμεσης ανακούφισης ενώ βρίσκεται στην κόκκινη ζώνη, θα πρέπει να ζητήσει επείγουσα ιατρική βοήθεια.

Πότε να ζητήσει επείγουσα φροντίδα  

Εάν τα συμπτώματα ενός ατόμου ευθυγραμμιστούν με αυτά που απαριθμεί το σχέδιο δράσης του στην κόκκινη ζώνη, θα πρέπει να ζητήσει επείγουσα φροντίδα.

Το σχέδιο δράσης θα πρέπει να περιλαμβάνει αριθμούς τηλεφώνου για το τοπικό τμήμα επειγόντων περιστατικών, τον γιατρό και το ασθενοφόρο. Θα πρέπει επίσης να περιλαμβάνει τις επαφές έκτακτης ανάγκης.

Τα κοινά συμπτώματα άσθματος που υποδεικνύουν ένα πρόβλημα είναι:

• Συμπτώματα ενώ το άτομο προσπαθεί να κοιμηθεί

• Συμπτώματα που εμφανίζονται με το αυξημένο επίπεδο δραστηριότητας, όπως άσκηση

• Συμπτώματα κατά τις ώρες αφύπνισης, όπως βήχαςή σφίξιμο στο στήθος

Ζώντας με το άσθμα

Το άσθμα είναι μια χρόνια πάθηση, πράγμα που σημαίνει ότι επηρεάζει τους ανθρώπους μακροπρόθεσμα. Επί του παρόντος δεν υπάρχει θεραπεία, αλλά μια σειρά φαρμάκων και πρακτικών τρόπου ζωής μπορούν να βοηθήσουν τους ανθρώπους να διαχειριστούν την κατάσταση και να ζήσουν μια ικανοποιητική ποιότητα ζωής.

Ένα σχέδιο δράσης για το άσθμα υπενθυμίζει στους ανθρώπους ότι πρέπει να γνωρίζουν τα συμπτώματά τους και τους καθοδηγεί να λαμβάνουν το κατάλληλο φάρμακο όταν είναι απαραίτητο.

Διαβάστε Επίσης

Μερικές φορές, τα συμπτώματα άσθματος μπορούν να κλιμακωθούν σε επικίνδυνο επίπεδο, γι 'αυτό και η σωστή διαχείριση είναι απαραίτητη. Τα άτομα με άσθμα θα πρέπει να λάβουν μέτρα για να εκπαιδευτούν σχετικά με την κατάσταση. Η γνώση και η κατανόηση των προσωπικών τους συμπτωμάτων μπορεί να τα βοηθήσει να αποφύγουν τις κρίσεις άσθματος. Είναι επίσης σημαντικό να μάθουν να αναγνωρίζουν την επιδείνωση των συμπτωμάτων τους και να παίρνουν ένα φάρμακο άμεσης ανακούφισης.

Τα σχέδια δράσης είναι ιδιαίτερα ευεργετικά για τα παιδιά σχολικής ηλικίας ή για τα παιδιά με περισσότερους από έναν φροντιστές, επειδή εξηγούν τις θεραπείες άσθματος του παιδιού. Το σχέδιο θα επιτρέψει στον υπεύθυνο ενήλικα να διαχειριστεί μια κρίση άσθματος με ασφάλεια και ταχύτητα.

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i