Πώς μπορεί η αλλαγή του καιρού να επηρεάσει την υγεία μας;

Η άφιξη του φθινοπώρου μπορεί να είναι όμορφη, αλλά συνοδεύεται και από διάφορα θέματα υγείας.

Αλλαγή καιρού unsplash

Στη μετάβαση από το καλοκαίρι στο φθινόπωρο, εκτός από τις αλλαγές στη φύση, όπως το να πέφτουν τα φύλλα, υπάρχουν αλλαγές και στο σώμα μας (μέρος της φύσης είναι, άλλωστε, και αυτό). Η αλλαγή του καιρού που συνοδεύει το φθινόπωρο μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στην υγεία μας. Πώς οι καιρικές αλλαγές του φθινοπώρου μπορούν να επηρεάσουν την υγεία μας; Παρακάτω θα βρεις μερικές συμβουλές για το πώς να παραμείνουμε υγιείς κατά τη διάρκεια αυτής της όμορφης αλλά και μεταβατικής εποχής.

Διακυμάνσεις θερμοκρασίας

Το φθινόπωρο φέρνει μαζί του διακυμάνσεις της θερμοκρασίας. Οι ζεστές μέρες μπορεί ξαφνικά να γίνουν ψυχρές και οι νύχτες να γίνουν πιο κρύες. Αυτές οι αλλαγές θερμοκρασίας μπορούν να επηρεάσουν την υγεία μας με διάφορους τρόπους:

1. Υγεία του αναπνευστικού συστήματος: Οι γρήγορες αλλαγές στη θερμοκρασία μπορεί να ερεθίσουν το αναπνευστικό σύστημα, καθιστώντας το πιο ευάλωτο σε λοιμώξεις και επιδείνωση καταστάσεων όπως το άσθμα. Για να προστατεύσεις την αναπνευστική σου υγεία, ντύσου καλά και μην ξεχνάς τις μάσκες για να καλύψεις τη μύτη και το στόμα σου.

2. Πόνος στις αρθρώσεις: Τα άτομα με παθήσεις των αρθρώσεων, όπως η αρθρίτιδα, μπορεί να εμφανίσουν αυξημένο πόνο και δυσκαμψία καθώς πέφτουν οι θερμοκρασίες. Το να παραμένεις ζεστή και η διατήρηση της φυσικής δραστηριότητας μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση αυτών των συμπτωμάτων.

Μειωμένο φως της ημέρας

Το φθινόπωρο οι μέρες γίνονται μικρότερες και οι νύχτες μεγαλύτερες. Αυτή η μείωση της έκθεσης στο ηλιακό φως μπορεί να επηρεάσει την υγείας μας:

1. Διάθεση: Η μειωμένη ηλιακή ακτινοβολία μπορεί να οδηγήσει σε μια κατάσταση γνωστή ως εποχιακή συναισθηματική διαταραχή (SAD), που χαρακτηρίζεται από συμπτώματα κατάθλιψης, κόπωσης και ευερεθιστότητας. Καταπολέμησε το SAD περνώντας χρόνο σε εξωτερικούς χώρους κατά τη διάρκεια της ημέρας, ακόμη και αν έχει συννεφιά, και σκέψου το ενδεχόμενο φωτοθεραπείας εάν είναι απαραίτητο.

2. Ανεπάρκεια βιταμίνης D: Λιγότερο ηλιακό φως σημαίνει μειωμένη παραγωγή βιταμίνης D στο σώμα, η οποία είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία των οστών και τη λειτουργία του ανοσοποιητικού. Για να αποφύγεις την ανεπάρκεια, συμπερίλαβε στη διατροφή σου τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη D ή συμβουλεύσου έναν γιατρό σχετικά με τη λήψη συμπληρωμάτων.

Εποχιακές αλλεργίες

Το φθινόπωρο φέρνει το δικό του σύνολο αλλεργιογόνων, συμπεριλαμβανομένης της γύρης και των σπόρων μούχλας. Για όσους είναι επιρρεπείς σε αλλεργίες, αυτή μπορεί να είναι μια δύσκολη περίοδος:

1. Αλλεργικές αντιδράσεις: Οι αλλεργίες μπορεί να προκαλέσουν συμπτώματα όπως φτέρνισμα, συμφόρηση και φαγούρα στα μάτια. Για να διαχειριστείς τις αλλεργίες, κράτησε τα παράθυρα κλειστά - αφού αερίσεις, χρησιμοποίησε συσκευές καθαρισμού αέρα και προμηθεύσου φάρμακα για αλλεργίες, όπως συνιστάται από τον γιατρό σου. 

Ξηρότητα δέρματος

Η πτώση της υγρασίας το φθινόπωρο μπορεί να οδηγήσει σε ξηρότητα και ερεθισμό του δέρματος:

1. Ενυδάτωση: Χρησιμοποίησε μια καλής ποιότητας ενυδατική κρέμα για να αποτρέψεις την ξηροδερμία. Δώσε ιδιαίτερη προσοχή σε περιοχές που είναι επιρρεπείς σε ξηρότητα, όπως τα χέρια, τα πόδια και οι αγκώνες. 

Πονοκέφαλοι

Οι καιρικές αλλαγές, ειδικά οι αλλαγές στην ατμοσφαιρική πίεση, μπορούν να προκαλέσουν πονοκεφάλους σε ορισμένα άτομα:

1. Μείνε ενυδατωμένη: Η αφυδάτωση μπορεί να επιδεινώσει τους πονοκεφάλους, γι' αυτό φρόντισε να πίνεις επαρκή ποσότητα νερού. Απόφυγε την υπερβολική κατανάλωση καφεΐνης και αλκοόλ, που μπορεί να συμβάλουν στην αφυδάτωση.

2. Διαχειρίσου το άγχος: Το άγχος μπορεί να είναι ένα έναυσμα για πονοκέφαλο. Ασκήσου σε τεχνικές χαλάρωσης όπως βαθιά αναπνοή, διαλογισμό ή γιόγκα για να βοηθήσεις στη διαχείριση του στρες κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Εποχή γρίπης

Καθώς το φθινόπωρο προχωρά, η εποχή της γρίπης αρχίζει να εμφανίζεται. Οι χαμηλότερες θερμοκρασίες και ο περισσότερος χρόνος σε εσωτερικούς χώρους αυξάνουν τον κίνδυνο προσβολής και εξάπλωσης αναπνευστικών ασθενειών όπως η γρίπη. Προστάτεψε τον εαυτό σου και τους άλλους κάνοντας εμβόλιο κατά της γρίπης, εφαρμόζοντας καλή υγιεινή των χεριών και τηρώντας κοινωνική απόσταση εάν είναι απαραίτητο.

Κατανοώντας πώς οι καιρικές αλλαγές κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου μπορούν να επηρεάσουν την υγεία μας, μπορούμε να λάβουμε προληπτικά μέτρα για να παραμείνουμε καλά. Η φύση μπορεί να αλλάζει με τις εποχές, η υγεία μας, όμως, πρέπει να παραμένει σταθερή.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i