Ιώσεις: Γιατί δεν πρέπει να πάρεις ψευδάργυρο και βιταμίνη C;

Αντιμετωπίζεις τα πρώτα σημάδια μιας ίωσης; Δες τι δεν πρέπει κάνεις, σύμφωνα με το Johns Hopkins Medicine.

cold istock

Για το κοινό κρυολόγημα και τις ιώσεις υπάρχουν μερικοί αποδεδειγμένοι τρόποι αντιμετώπισης των συμπτωμάτων σας. Δες τι πρέπει να αποφύγεις, για να νιώσεις καλύτερα, σύμφωνα με το Johns Hopkins Medicine

1. Ψευδάργυρο

Υπάρχουν ελάχιστα στοιχεία που να υποστηρίζουν τη φήμη του ψευδάργυρου για το κρυολόγημα και τις ιώσεις. To Cochrane Collaboration, ένα παγκόσμιο δίκτυο επιστημόνων, ασθενών και άλλων αξιολογεί τα στοιχεία για εκατοντάδες διαφορετικές θεραπείες. Στην τελευταία ανασκόπηση, σχετικά με τον ψευδάργυρο για το κοινό κρυολόγημα, οι ερευνητές Meenu Singh και Rashmi R. Das συγκέντρωσαν τα αποτελέσματα 13 μελετών που εξέτασαν τον ψευδάργυρο για τη θεραπεία του κρυολογήματος. Σύμφωνα με την ανάλυσή τους, η λήψη ψευδαργύρου εντός 24 ωρών από την πρώτη φορά που παρατηρούνται τα σημάδια του κρυολογήματος θα μπορούσε να μειώσει το κρυολόγημα κατά μία ημέρα. Διαπίστωσαν επίσης ότι η λήψη ψευδαργύρου έκανε τα κρυολογήματα λίγο λιγότερο σοβαρά.
Καλό ακούγεται μέχρι στιγμής. Αλλά αντί να πουν, "πάρτε ψευδάργυρο εάν έχετε κρυολόγημα", οι ερευνητές κατέληξαν στο εξής: "Τα άτομα που παίρνουν παστίλιες ψευδαργύρου (όχι σε μορφή σιροπιού ή δισκίου) είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν ανεπιθύμητες ενέργειες, όπως κακή γεύση και ναυτία. Καθώς δεν υπάρχουν μελέτες σε συμμετέχοντες στους οποίους τα συμπτώματα του κοινού κρυολογήματος μπορεί να είναι ενοχλητικά (για παράδειγμα, άτομα με υποκείμενη χρόνια ασθένεια, ανοσοανεπάρκεια, άσθμα κ.λπ.), η χρήση ψευδαργύρου δεν μπορεί προς το παρόν να συνιστάται για αυτούς. Δεδομένης της μεταβλητότητας στους πληθυσμούς που μελετήθηκαν (δεν υπάρχουν μελέτες από χώρες χαμηλού ή μεσαίου εισοδήματος), της δόσης, της σύνθεσης και της διάρκειας του ψευδαργύρου που χρησιμοποιήθηκαν στις συμπεριλαμβανόμενες μελέτες, απαιτείται περισσότερη έρευνα για την αντιμετώπιση αυτών των μεταβλητών και τον καθορισμό της βέλτιστης διάρκειας θεραπείας. ως δοσολογία και σκευάσματα ψευδαργύρου που θα παράγουν κλινικά οφέλη χωρίς να αυξάνονται οι αρνητικές επιπτώσεις [το δικό μου με πλάγιους χαρακτήρες], πριν γίνει μια γενική σύσταση για ψευδάργυρο στη θεραπεία του κοινού κρυολογήματος".

2. Βιταμίνη C

Με το πρώτο σημάδι των συμπτωμάτων του κρυολογήματος, πολλοί άνθρωποι στρέφονται στη βιταμίνη C. Ωστόσο, υπάρχουν λίγες ενδείξεις ότι έχει επίδραση στον ιό του κρυολογήματος. Ενώ ορισμένες μελέτες υποδεικνύουν ότι η τακτική λήψη βιταμίνης C μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της διάρκειας των συμπτωμάτων του κρυολογήματος, δεν έχει καμία επίδραση εάν λαμβάνεται αφού εμφανιστούν τα πρώτα συμπτώματα κρυολογήματος.
Παρόλα αυτά, πολλοί λαμβάνουν συμπληρώματα βιταμίνης C καθημερινά για να αποτρέψουν μια σειρά από διαφορετικές ασθένειες, ιδιαίτερα το κρυολόγημα. Μερικά από αυτά τα προϊόντα έχουν περισσότερο από 1 γραμμάριο βιταμίνης C, που είναι πάνω από δέκα φορές η συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα. Επειδή το σώμα δεν μπορεί να αποθηκεύσει βιταμίνη C, η περίσσεια βιταμινών συνήθως αποβάλλεται με τα ούρα μέσα σε λίγες ώρες, με αποτέλεσμα να καταλήγουν στην τουαλέτα. Το Γερμανικό Ινστιτούτο Αξιολόγησης Κινδύνων (Bundesinstitut für Risikobewertung, BfR) θεωρεί ότι 100mg βιταμίνης C την ημέρα στη διατροφή σoy είναι αρκετά.

3. Αντιβιοτικά

Τα αντιβιοτικά έχουν σχεδιαστεί για τη θεραπεία βακτηριακών λοιμώξεων και όχι ιών. Δεν αντιμετωπίζουν ιογενείς λοιμώξεις, όπως το κρυολόγημα και η γρίπη. Έχει αποδειχθεί ότι η μικροβιακή αντοχή είναι άμεση συνάρτηση της κατανάλωσης αντιβιοτικών και για τον λόγο αυτό η άσκοπη χορήγησή τους (εκτός από το τεράστιο κόστος και τις παρενέργειες) θέτει σε κίνδυνο όχι μόνο το ίδιο το άτομο, αλλά και την οικογένειά του, το νοσοκομείο, την κοινότητα και τη χώρα ολόκληρη με τη δημιουργία ανθεκτικών μικροβίων. Ο ασθενής πιστεύει (λανθασμένα) ότι ο πυρετός και τα συμπτώματα θα υποχωρήσουν με τη λήψη αντιβιοτικού, πιέζει τον γιατρό να συνταγογραφήσει ή αγοράζει από μόνος του (χωρίς συνταγή, δυστυχώς) αντιβιοτικά από το φαρμακείο. Τα συμπτώματα, βέβαια, κάνουν την πορεία τους και υποχωρούν από μόνα τους, αλλά το… γαϊτανάκι ιώσεις – χρήση αντιβιοτικών – μικροβιακή αντοχή καλά κρατεί! Ένας πολύ γρήγορος, οικονομικός και αξιόπιστος τρόπος για να διαπιστωθεί αν το αίτιο είναι ο στρεπτόκοκκος (οπότε χρειάζεται αντιβιοτικό) είναι το Strep-test. Αν είναι αρνητικό, δεν πρέπει να πάρεις αντιβιοτικά.

Τι μπορεί να βοηθήσει;

Τα φλαβονοειδή: Αυτά είναι αντιοξειδωτικά που βρίσκονται στα φρούτα και τα λαχανικά. Μελέτες δείχνουν ότι τα συμπληρώματα φλαβονοειδών μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο λοιμώξεων στους πνεύμονες, το λαιμό και τη μύτη κατά 33% κατά μέσο όρο.

Το σκόρδο: Αυτό το κοινό μπαχαρικό περιέχει ορισμένες αντιμικροβιακές ενώσεις που μπορεί να βοηθήσουν στην καταπολέμηση των λοιμώξεων του αναπνευστικού. 

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i