Χοληστερίνη | Που οφείλεται η "τσιμπημένη" τιμή της;

Υπάρχουν τουλάχιστον 10 παράγοντες που αυξάνουν τη χοληστερίνη σου, και όχι, δεν είναι μόνον η διατροφή.

cholesterol istsock

Η αυξημένη χοληστερίνη τις περισσότερες φορές οφείλεται σε υπερκατανάλωση "ένοχων" τροφών. Ωστόσο, υπάρχουν και κάποιοι άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν την "ενδογενή" παραγωγή της στον ίδιο τον οργανισμό. 

1. Ο υποθυρεοειδισμός 

Ο υποθυρεοειδισμός μπορεί να οδηγήσει σε υψηλή χοληστερόλη, η οποία μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφράγματος και εγκεφαλικού.

Τα προβλήματα με τον θυρεοειδή μπορεί να έχουν αντίκτυπο σε όλο το σώμα, και κυρίως του καρδιαγγειακού συστήματος. Συγκεκριμένα, τα άτομα με υποθυρεοειδισμό μπορεί να έχουν υψηλά επίπεδα LDL ("κακής") χοληστερόλης, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. 

2. Η κληρονομικότητα

Ένα πολύ μικρό ποσοστό ανθρώπων γεννιέται με πολύ υψηλή χοληστερίνη, επιστημονικά ονομάζεται οικογενής υπερχοληστερολαιμία. Πρόκειται για την πιο συχνή γενετική διαταραχή του μεταβολισμού και οφείλεται σε ένα ελαττωματικό γονίδιο που κληρονομείται από τους γονείς και έχει ως αποτέλεσμα να μην μπορεί το σώμα να "καθαρίσει” την κακή χοληστερίνη (LDL).

Μείωσε την χοληστερίνη σου με 3 super τροφές - Ποιες να αποφύγεις

3. Το σπλαχνικό λίπος

Τα περιττά κιλά που συσσωρεύονται στην κοιλιά πολλαπλασιάζουν τις πιθανότητες αυξημένης χοληστερίνης. Τα κύτταρα του σπλαχνικού λίπους, ενοχοποιούνται για σοβαρές παθήσεις όπως καρδιαγγειακά, διαβήτης, άνοια αλλά και νεοπλασίες σε μαστό και παχύ έντερο. 

Οι ορμόνες που εκκρίνει το λίπος και θεωρούνται ιδιαίτερα επικίνδυνες είναι οι κυτοκίνες, οι οποίες αυξάνουν τον καρδιαγγειακό κίνδυνο και η RBP4 η οποία επιτείνει την αντίσταση στην ινσουλίνη, συμβάλλοντας στην εμφάνιση διαβήτη τύπου 2. Επιπρόσθετα, το σπλαχνικό λίπος βρίσκεται κοντά στην πυλαία φλέβα, η οποία μεταφέρει αίμα από την περιοχή των εντέρων πίσω στο ήπαρ. Έτσι, οι ουσίες που εκκρίνει το σπλαχνικό λίπος μεταφέρονται στο ήπαρ, επηρεάζοντας την παραγωγή λιπιδίων, δηλαδή αυξάνουν την "κακή" χοληστερόλη (LDL) και μειώνουν την "καλή".

4. Το στρες

Μελέτες δείχνουν πλέον ότι το στρες μπορεί να επηρεάσει το ρυθμό μεταβολισμού της χοληστερίνης. Όταν βρίσκεσαι σε κατάσταση στρες ο οργανισμός προετοιμάζεται να σε προστατέψει, παράγοντας τις ορμόνες κορτιζόλη και αδρεναλίνη. Η απελευθέρωσή τους αυξάνει τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο και παράγει επιπλέον ενέργεια για τον οργανισμό.

Όταν όμως απελευθερώνονται η κορτιζόλη και η αδρεναλίνη, αυξάνονται τα επίπεδα χοληστερίνης. Η κορτιζόλη αυξάνει τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα για να χρησιμοποιηθούν από τον οργανισμό σαν ενέργεια. Επίσης, αποθηκεύει το λίπος για να μην χρησιμοποιηθεί σε αυτό το στάδιο σαν πηγή ενέργειας. Η αύξηση του σακχάρου ενεργοποιεί την παραγωγή περισσότερων τριγλυκεριδίων, τα οποία αυξάνουν τη χοληστερίνη.

5. Το κάπνισμα

Το κάπνισμα κυρίως μειώνει τα επίπεδα της "καλής" χοληστερίνης, η οποία συμβάλλει στην προστασία της καρδιάς από καρδιακά νοσήματα.

Από την άλλη καμιά έρευνα μέχρι σήμερα δεν έχει αποδείξει ότι το κάπνισμα μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα της κακής χοληστερίνης (LDL), ωστόσο όμως μπορεί να ενισχύσει τις επιβλαβείς συνέπειες που έχει η κακή χοληστερίνη στον οργανισμό.

6. Η καθιστική ζωή

Η καθιστική ζωή επιβαρύνει την υγεία μας με πολλούς τρόπους, ένας από αυτούς είναι και η αύξηση της χοληστερίνης.

Μελέτες έδειξαν ότι η αερόβια άσκηση έχει ευεργετική επίδραση στα επίπεδα των λιποπρωτεϊνών του ορού. Συγκεκριμένα μειώνει την LDL (κακή) χοληστερίνη και τα τριγλυκερίδια, και αυξάνει την HDL (καλή) χοληστερίνη, ενώ έχει θετική επίδραη σε κάποιους παράγοντες που αυξάνουν την πηκτικότητα του αίματος και την τάση για θρομβώσεις. Η διάρκεια της άσκησης έχει μεγαλύτερη σημασία από την ένταση.

7. Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ

Ένα με δύο ποτήρια κρασιού την ημέρα συμβάλλει στην αύξηση της "καλής". Αντίθετα, η αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ αυξάνει τα τριγλυκερίδια, που επηρεάζουν αρνητικά τις τιμές της HDL. 

8. Η εμμηνόπαυση

Αν και οι γυναίκες έχουν χαµηλότερα επίπεδα ολικής χοληστερόλης, LDL χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων, και ΗDL υψηλότερη συγκριτικά µε τους άνδρες, τα επίπεδα αυτά µεταβάλλονται µε την ηλικία και αυξάνουν σε σηµείο που φθάνουν και να υπερβαίνουν εκείνα των ανδρών.

Σηµαντικός είναι ο ρόλος της εµµηνόπαυσης λόγω των µεταβολικών διαταραχών που επιφέρει. Αξιοσηµείωτο είναι ότι ακόµα και τότε η αύξηση της LDL χοληστερόλης χαρακτηρίζεται από σωµατίδια LDL µεγαλύτερα και εποµένως λιγότερο αθηρογόνα (λιγότερο "επικίνδυνα") από αυτά των ανδρών.

9. Κάποια νεφρικά νοσήματα

Στα νοσήµατα των νεφρών παρατηρείται πλήρης απορρύθµιση στο µεταβολισµό των λιποπρωτεϊνών. Η δυσλιπιδαιµία αναπτύσσεται στα πρώιµα στάδια της νεφρικής νόσου µε σηµαντικές αλλαγές στα µόρια των λιπιδίων που ακολουθούνται από υψηλές τιµές τους στο αίµα.

Χαρακτηριστικό παράδειγµα αποτελεί το νεφρωσικό σύνδροµο στο οποίο παρατηρείται υπερπαραγωγή λιποπρωτεϊνών από το ήπαρ, εµφάνιση υψηλών τιµών χοληστερόλης µαζί µε οίδηµα και απώλεια λευκώµατος από τα ούρα.

Στη χρόνια νεφρική ανεπάρκεια, σε περιπτώσεις αιµοκάθαρσης ή µετά από µεταµόσχευση νεφρού, παρουσιάζονται επίσης διαταραχές στο µεταβολισµό των λιπιδίων.

10. Η φαρμακευτική αγωγή

Αρκετά φάρµακα μπορεί να επηρεάσουν τα επίπεδα χοληστερόλης. Τα πιο συνηθισµένα φάρμακα, τα οποία αυξάνουν χοληστερόλη ή/και τριγλυκερίδια:

  • για τη θεραπεία της υπέρτασης (µη καρδιοεκλεκτικοί β- αναστολείς, θειαζιδικά διουρητικά) 
  • οιστρογόνα,
  • κορτικοστεροειδή,
  • κυκλοσπορίνη,
  • παράγωγα του ρετινοϊκού οξέος.

Διάβασε σχετικά: 4 τρόποι να μειώσουμε φυσικά τη χοληστερόλη

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i