9 τρόποι για ένα πιο υγιεινό και οικολογικό σπίτι

9 τρόποι να κάνεις αποτοξίνωση στο χώρο σου και να ζεις σε ένα πιο οικολογικό σπίτι!

σπίτι καθαρό σπίτι υγιεινό σπίτι οικολογικό σπίτι runna10

Είναι σίγουρο ότι προσέχεις ιδιαίτερα τι μπαίνει στο στόμα και στο σώμα σου. Προσέχεις όμως το ίδιο το τι μπαίνει στο σπίτι σου; Μελέτη που έγινε το 2009 και δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Environmental Science & Technology έδειξε ότι το μέσο σπίτι μπορεί να περιέχει μέχρι και 400 χημικά, ορισμένα από αυτά τοξικά, πολλά από τα οποία δεν είναι ελεγμένα.

Υγιεινό και οικολογικό σπίτι: Μπορεί να συμβεί;

Η βραχυπρόθεσμη επαφή με μία τοξίνη σε μικρές ποσότητες δεν πρόκειται να σε σκοτώσει. Αλλά με τόσα όμως αμφιλεγόμενα χημικά τριγύρω μας, "σίγουρα θα ήθελες να παίρνεις κάποια απλά μέτρα όποτε είναι δυνατό για να μειώσεις την έκθεσή σου", λέει ο Phil Brown, PhD, διευθυντής του Social Science Environ-mental Health Research Institute στο Πανεπιστήμιο Northeastern στη Βοστόνη. Να λοιπόν τι μπορείς να κάνεις για να εξασφαλίσεις ένα πιο υγιεινό και οικολογικό σπίτι!

Ξεκίνησε τώρα

Η μείωση της επαφής σου με χημικά -ακόμη και σε μικρό βαθμό- μπορεί να σου αποδώσει μεγάλα οφέλη. Ανάλογα με την ευαισθησία που έχεις, μπορεί να βιώσεις λιγότερα συμπτώματα αλλεργίας και άσθματος, πονοκεφάλους και δερματικούς ερεθισμούς. Μακροπρόθεσμα, λέει ο Brown, μπορεί ακόμη και να μειώσεις τον κίνδυνο για υπογονιμότητα και καρκίνο. 

 

Βγάλε τα παπούτσια σου

Αφήνοντας τα παπούτσια στην πόρτα κρατάς έξω το 80% των μικροβίων που μεταφέρουν. Αυτά θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν αηδιαστικά πράγματα όπως παρασιτοκτόνα, χώματα, χημικά στοιχεία από την άσφαλτο και βρομιές από το δρόμο.

 

Άνοιξε τα παράθυρα

Ο εσωτερικός αέρας μπορεί να είναι πέντε φορές πιο μολυσμένος απ' ό,τι ο εξωτερικός, γι' αυτό άνοιγε τα παράθυρα όποτε το επιτρέπει ο καιρός – και το μπάτζετ σου για κλιματισμό ή θέρμανση.

 

Αέρισε τα ρούχα από το καθαριστήριο

Βγάλε τις πλαστικές σακούλες και αέρισε τα ρούχα για μία ή δύο μέρες για να ξεφορτωθείς ένα μέρος από το διαλύτη, το οποίο ονομάζεται υπερχλωροαιθυλένιο, το οποίο κολλάει στις ίνες. Η εισπνοή του μπορεί να πυροδοτήσει ερεθισμό στο αναπνευστικό και τα μάτια, πονοκεφάλους, ζαλάδα και προβλήματα όρασης, σύμφωνα με την Environmental Working Group (EWG), μία οργάνωση έρευνας και υπεράσπισης του πολίτη. Θα μπορούσες επίσης να προτιμήσεις ένα καθαριστήριο που χρησιμοποιεί υγρό διοξείδιο του άνθρακα ή μέθοδο καθαρίσματος με νερό, καθώς διάφορα οικολογικά εναλλακτικά μπορεί να είναι εξίσου τοξικά, προειδοποιεί η Sonya Lunder, αναλύτρια της EWG.

 

Διάβασε επίσης: Οι κανόνες του ανοιξιάτικου decluttering στο σπίτι

Διάβασε επίσης: Βγήκε οικολογικός οδηγός για τεμπέληδες για τη σωτηρία του πλανήτη από τον ΟΗΕ

Μπλόκαρε τις πτητικές οργανικές ενώσεις (ΠΟΕ)

Άλλαξε την κουρτίνα του μπάνιου σου αν είναι από βινύλιο με μία από βαμβάκι, νάυλον, πολυεστέρα ή πλαστικό EVA ή PEVA. Δεν ξέρεις αν είναι από βινύλιο; Ψάξε τον αριθμό 3 τυπωμένο στο σήμα ανακύκλωσης ή στη συσκευασία της κουρτίνας ή για τα γράμματα PVC. Σε μία μελέτη του 2008, βρέθηκε πως οι κουρτίνες βινυλίου απελευθερώνουν 108 πτητικές οργανικές ενώσεις (ΠΟΕ), χημικά που μετατρέπονται σε αέρια όταν βρίσκονται σε θερμοκρασία δωματίου, πυροδοτώντας πιθανών πονοκεφάλους, ναυτία, ζαλάδα και ερεθισμό στα μάτια και το λαιμό. Βρίσκονται επίσης στις περισσότερες μπογιές, γι' αυτό βεβαιώσου πως τα δοχεία έχουν την ένδειξη χαμηλές ή μηδενικές ΠΟΕ.

 

Πέταξε τα παρασιτοκτόνα

Η επαφή με κάποιες παρασιτοκτόνες συνθέσεις μπορεί να οδηγήσει σε βλάβες των νεύρων, του δέρματος και των ματιών, σε πονοκεφάλους και ναυτία. (Είναι άλλωστε σχεδιασμένα για να σκοτώνουν ποντίκια και έντομα). Αν έχεις μυρμήγκια, βούλωσε τις τρύπες στους τοίχους σου και κράτα καθαρούς τους πάγκους. "Για παράγοντες που προκαλούν ασθένειες -όπως τα τρωκτικά ή οι ψύλλοι- κάλεσε έναν επαγγελματία που ξέρει πώς να απολυμάνει και μετά αέρισε το σπίτι σου", λέει ο Douglas A. Swift, MD, επίκουρος κλινικός καθηγητής στο τμήμα ιατρικής και περιβαλλοντικής υγείας στο Πανεπιστήμιο Tulane. Αν πρέπει να το κάνεις μόνη σου, αγόρασε ένα προϊόν με λιγότερο τοξικά παρασιτοκτόνα και διάβασε καλά τις προειδοποιήσεις στην ετικέτα. Ανάλογα με την τοξικότητα θα δεις τις ενδείξεις "προσοχή", "προειδοποίηση" ή "κίνδυνος".

 

Φτιάξε το δικό σου καθαριστικό για οικολογικό σπίτι

Για ένα μη τοξικό καθαριστικό για όλες τις χρήσεις που θα κάνει τους πάγκους σου να λάμπουν, δοκίμασε αυτή τη φόρμουλα από τη Lisa Beres, συγγραφέα του βιβλίου Just Green It!: Ανάμιξε /1/2 κ.γλ. μαγειρική σόδα) 1 κ.γλ. υγρό πιάτων και 2 φλιτζάνια ζεστό νερό μέσα σε ένα μπουκάλι με σπρέι.

 

Μάθε περισσότερα για τα πλαστικά σου

Κάποια πλαστικά δοχεία μπορεί να απελευθερώσουν ένα χημικό που ονομάζεται βισφαινόλη Α (ΒΡΑ), το οποίο είναι γνωστό πως αλλοιώνει τις ορμόνες μας. Το 2012, ο αμερικανικός οργανισμός FDA, απαγόρευσε το ΒΡΑ από τα βρεφικά μπιμπερό και τα ποτηράκια με στόμιο. Μετά, το 2013, μία έρευνα που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Endocrine Disruptors βρήκε πως μπορεί να σχετίζεται με παχυσαρκία, καρδιαγγειακές ασθένειες και άλλα προβλήματα υγείας στους ενήλικες. Γι' αυτό απέφευγε τα πλαστικά που έχουν τη σήμανση 7, τα οποία μπορεί να περιέχουν ΒΡΑ, και μην βάζεις ποτέ πλαστικά δοχεία με ΒΡΑ στο φούρνο μικροκυμάτων ή στο πλυντήριο των πιάτων – είναι πιο πιθανή η απελευθέρωση του ΒΡΑ σε υψηλές θερμοκρασίες. Αγόραζε φρέσκα ή κατεψυγμένα τρόφιμα και προτίμησε όποτε είναι εφικτό τα γυάλινα ή χάρτινα δοχεία φύλαξης (η επίστρωση στις κονσέρβες μπορεί να περιέχει κι αυτή ΒΡΑ). Αυτό είναι ακόμη πιο σημαντικό όταν πρόκειται για όξινες και λιπαρές τροφές, οι οποίες μπορεί να επιτρέπουν ακόμη μεγαλύτερη απελευθέρωση ΒΡΑ. Τα καλά νέα: το ΒΡΑ αποβάλλεται γρήγορα από τον οργανισμό, έτσι δεν απαιτείται καιρός για να μειώσεις την έκθεσή σου.

Ξεσκόνισε διαφορετικά

Αντί για σπρέι (τα οποία αυξάνουν το χημικό σου φορτίο) ή φτερά (τα οποία απλά σκορπίζουν την περισσότερη σκόνη) χρησιμοποίησε στεγνά υφάσματα από μικροΐνες, τα οποία προσελκύουν τα βρώμικα μόρια αντί να τα σκορπίζουν.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i