Έχω κατάθλιψη: Έλεγξε μήπως έχεις πρόβλημα με το θυρεοειδή, λέει ο γιατρός!

Νιώθεις πεσμένη και νευρική; Δεν μπορείς να συγκεντρωθείς και θέλεις να κοιμηθείς. Επίσης, έχεις πάρει κιλά; Μη βιαστείς να βγάλεις συμπεράσματα ότι ίσως να έχεις κατάθλιψη.

shutterstock_368105135

Ξέρεις ότι πολλές φορές βάση κάποιων συμπτωμάτων που έχεις η  σύνηθης διάγνωση μπορεί να είναι... Κατάθλιψη.

Ωστόσο, ίσως απλώς να είναι...  υπολειτουργικός θυρεοειδής (υποθυρεοειδισμός).

Όταν ο θυρεοειδής σου αδένας δεν παράγει συγκεκριμένες ορµόνες, οι σωµατικές λειτουργίες γίνονται πιο αργές, κάνοντάς σε να νιώθεις νωθρή και ευερέθιστη.

«Βλέπω πολλές περιπτώσεις ασθενών µου όπου αυτά τα συµπτώµατα έχουν διαγνωστεί λανθασµένα ως κατάθλιψη» επισηµαίνει ο Aνδρέας Θωμόπουλος, ενδοκρινολόγος- διαβητολόγος. Ο υποθυρεοειδισµός µπορεί να ξεκινήσει από κάθε ηλικία και εµφανίζεται και στο 15-20% των γυναικών µετά από εγκυµοσύνη, όπου µπορεί να εκληφθεί λανθασµένα ως επιλόχειος κατάθλιψη.

Στα συµπτώµατα συµπεριλαµβάνονται η αυξηµένη ευαισθησία στο κρύο, βραδυκαρδίες, η λέπτυνση της τρίχας των µαλλιών, το ξηρό δέρµα και η δυσκοιλιότητα. Ο παθολόγος σου µπορεί να σου συνταγογραφήσει τις βασικές εξετάσεις για το θυρεοειδή, οι οποίες όµως δεν είναι πάντοτε αρκετές.

Τι μπορείς να κάνεις

Επισκέψου έναν ενδοκρινολόγο για πιο εξειδικευμένες εξετάσεις για να προσδιοριστούν τα επίπεδα της θυρεοτρόπου ορµόνης (TSH) και δύο θυρεοειδικών ορμονών, της Τ3 και της Τ4. Ζήτησέ του, επίσης, έλεγχο και για τα αντιθυρεοειδικά αντισώματα.

Η δυσλειτουργία του θυρεοειδούς θεραπεύεται µε τη λήψη φαρµάκων που υποκαθιστούν τη θυρεοειδική ορµόνη και θέλει αρκετούς µήνες για να βελτιωθούν τα συµπτώµατα.

Έχω κατάθλιψη: Έλεγξε μήπως έχεις πρόβλημα με το θυρεοειδή, λέει ο γιατρός! - εικόνα 1

Κάνε τη σωστή διάγνωση διάγνωση

1. Διάλεξε ένα γιατρό που να σου αφιερώνει αρκετό χρόνο

«Αν νιώθεις ότι ο γιατρός σου δε σου δίνει αρκετή προσοχή στην επίσκεψη ή στην αναφορά των συμπτωμάτων σου, είναι πιο πιθανό να κάνει λάθος εκτίµηση» λέει η Ανατολή Παταρίδου.

2. Μείνε μακριά από το Google

Σε έρευνα από το κέντρο Pew Research Center βρέθηκε πως το 40% των γυναι- κών κάνουν αυτο-διάγνωση on-line και μετά το μόνο 55% από αυτές επισκέφθηκαν γιατρό. Αυτό είναι επικίνδυνο, επειδή μπορεί να αναφέρεις μόνο τα συμπτώματα που επιβεβαιώνουν τις δικές σου υποθέσεις. Κράτα ένα ημερολόγιο με όλα σου τα συμπτώματα, φτιάξε μια λίστα με ερωτήσεις και πάρε τα και τα δύο μαζί σου στο ραντεβού σου με το γιατρό.

3. Αν ο γιατρός πει ότι θέλει να σε ξαναδεί σε μερικές ημέρες, πήγαινε!

Συχνά οι γιατροί χρειάζεται να παρακολουθήσουν κάποια συμπτώματα και να εφαρμόσουν διαφορετικές θεραπείες για να καταλήξουν στη σωστή διάγνωση.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i