Εκκολπωματίτιδα: Τα αίτια, τα συμπτώματα και η αντιμετώπιση γι' αυτή τη νόσο του εντέρου

Η εκκολπωματίτιδα αφορά το έντερο, δεν είναι ακριβώς ασθένεια, μπορεί όμως να εξελιχθεί σε τέτοια. Ο γαστρεντερολόγος μας λύνει τις απορίες.

Γυναίκα με υγιές έντερο και κοιλιά istock

Συνεργάστηκε ο Ηλίας Ξηρουχάκης, γαστρεντερολόγος

Με το έντερο να θεωρείται πλέον ο δεύτερος εγκέφαλός μας, η φροντίδα της υγείας του είναι σοβαρή υπόθεση. Γι’ αυτό και αποφασίσαμε να αναφερθούμε στην εκκολπωματίτιδα, μια νόσο που δεν είναι ασθένεια, αλλά μπορεί να γίνει.

Τι σημαίνει εκκολπωματική νόσος και γιατί δεν είναι ασθένεια

Το έντερο εσωτερικά καλύπτεται από βλεννογόνο και μυϊκό ιστό. Υπάρχουν περιπτώσεις που ο βλεννογόνος υποχωρεί περνώντας ανάμεσα από το μυϊκό ιστό προκαλώντας εσοχές, σαν σακουλάκια, τα εκκολπώματα, τα οποία σε πολλές περιπτώσεις είναι ανώδυνα και δεν προκαλούν κανένα σύμπτωμα. Μάλιστα, συχνά η ύπαρξή τους αποκαλύπτεται σε εξέταση, όπως η κολονοσκόπηση, που γίνεται για άλλο λόγο ή όταν προκαλέσουν κάποια επιπλοκή. Εκεί ακριβώς ξεκινά η νόσος, η οποία ονομάζεται εκκολπωματίτιδα.

Διαβάστε Επίσης

Τι την προκαλεί

Οι ειδικοί δεν είναι βέβαιοι γιατί σχηματίζονται τα εκκολπώματα σε κάποιους ανθρώπους, θεωρούν όμως ότι μπορεί να είναι αποτέλεσμα της χρόνιας δυσκοιλιότητας ή να υπάρχει οικογενειακή προδιάθεση. Η εκκολπωματίτιδα συμβαίνει όταν τα "σακουλάκια" αυτά μολυνθούν και πάθουν κάποια φλεγμονή.

Τα συμπτώματα

▶ Πόνος στην κοιλιά που εμφανίζεται και εξαφανίζεται. ▶ Φούσκωμα. ▶ Υψηλός πυρετός, από 38 και πάνω. ▶ Αιμορραγία από τον πρωκτό. ▶ Διάρροια και δυσκοιλιότητα.

Ποια είναι η θεραπεία

Η αντιβίωση θα αντιμετωπίσει τη φλεγμονή στα εκκολπώματα, ενώ εάν πονάς, θα σε βοηθήσει ένα απλό αναλγητικό. Σε περιπτώσεις που συμβαίνουν επαναλαμβανόμενες εκκολπωματίτιδες ή επιπλοκές της νόσου μπορεί ο γαστρεντερολόγος να συστήσει πιο επιθετική αντιμετώπιση, όπως χειρουργική επέμβαση για να αφαιρεθεί το τμήμα του εντέρου που πάσχει.

Μπορείς να την προλάβεις;

Αν η διατροφή σου είναι... αρκετά Shape, με πολλές φυτικές ίνες και νερό και αν γυμνάζεσαι τακτικά, τότε πιθανότατα κάνεις ό,τι καλύτερο για να μη σε απασχολήσει ποτέ αυτή η δυσπρόφερτη νόσος. Και τα δύο αυτά, συμβάλλουν σημαντικά στην υγεία του εντέρου και τη φυσιολογική του λειτουργία, η οποία είναι ο βασικός τρόπος πρόληψης των εκκολπωμάτων ​​​​​​.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i