"...Σ' τα' λεγα εγώ!" 200 τεύχη τώρα, το Shape δίνει διαχρονικές διατροφικές συμβουλές!

Διάβασε εδώ ένα απάνθισμα από τις διατροφικές συμβουλές που έχεις διαβάσει όλα αυτά τα χρόνια στο περιοδικό Shape - και που συνεχίζουν να στέκουν επιστημονικά!

shape shape

"...Σ' τα' λεγα εγώ!" Εδώ και 200 τεύχη η δημοσιογραφική ομάδα και οι επιστημονικοί συνεργάτες του Shape δίνουν συμβουλές καλής, υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής. Η πορεία στο χρόνο έχει δείξει ότι οι συμβουλές μας, από το 2006 έως σήμερα, εξακολουθούν να στέκουν επιστημονικά.

Δεν έχουμε το χώρο να σου τις θυμίσουμε όλες, αλλά θα σου προσφέρουμε μια μικρή "ανθολογία" από το παρελθόν μας. 

ΤΕΥΧΟΣ Νο 3: ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΧΩΡΙΣ ΚΑΛΑ ΛΙΠΑΡΑ!

Σε κυνηγάει το "φάντασμα" των παχυντικών τροφών και έχεις διώξει τα λιπαρά από το καθημερινό σου διαιτολόγιο; Ίσως πρέπει να θυμάσαι ότι δεν είναι όλα ίδια. Μάλιστα, μερικά, κυρίως φυτικής προέλευσης, θεωρούνται πολύτιμα για την υγεία σου και εντελώς ακίνδυνα για τη σιλουέτα σου, αν αποφύγεις βέβαια την κατάχρηση. Τα καλά λιπαρά που συστήσαμε το μακρινό 2006: αβοκάντο, ελαιόλαδο, αμύγδαλα και μαύρη σοκολάτα.

χσψ

ΤΕΥΧΟΣ Νο 33: ΞΟΔΕΨΕ ΛΙΓΟΤΕΡΑ ΣΤΟ ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ*

Επειδή το κόστος ζωής αυξάνεται και η παγκόσμια οικονομική κρίση χτυπά κόκκινο, αυτές οι συμβουλές θα σε βοηθήσουν να δαπανάς χρήματα σωστά και να επιλέγεις υγιεινά. Οι συμβουλές που δώσαμε στις αναγνώστριες: Γράψε λίστα με τα απαραίτητα ψώνια, παρασκεύασε τα δικά σου σνακ, τρώγε πιο σπάνια κρέας, εκμεταλλεύσου τις προσφορές και αν, χρειάζεται, κάνε κοινές αγορές με φίλους και συγγενείς για να μοιράζονται οι ποσότητες.

*Η οικονομική κρίση μάς κουνούσε το χέρι τότε, στο Shape το είχαμε ήδη αντιληφθεί ως "τάση", ενώ η ίδια συμβουλή είναι εξαιρετική και σήμερα.

υ

ΤΕΥΧΟΣ Νο 44: ΜΕΡΙΚΟΙ ΤΟ ΠΡΟΤΙΜΟΥΝ ΚΑΥΤΟ!

Τα καρυκεύματα στο φαγητό δεν το νοστιμίζουν μόνο, το κάνουν και πιο υγιεινό, αφού πολλά μπαχαρικά μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη και την καταπολέμηση θεμάτων υγείας. Σε ποια μπαχαρικά αναφερθήκαμε (και πάντα με έρευνες να στηρίζουν όσα γράφουμε): σκόνη τσίλι κατά της φλεγμονής, wasabi για προστασία από το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού και σκόνη κάρυ, πλούσια σε κουρκουμίνη, η οποία έχει αντιοξειδωτική δράση και προστατεύει τις εγκεφαλικές λειτουργίες.

ητ

ΤΕΥΧΟΣ Νο 58: ΝΑΙ ΣΤΑ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ

Το ελβετικό τυρί που τρως δεν κάνει καλό μόνο στα οστά: Ερευνητές ανακαλύπτουν ότι οι γυναίκες που κατανάλωναν τη μεγαλύτερη ποσότητα γαλακτοκομικών διέτρεχαν 26% μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης παθήσεων της καρδιάς από αυτές που έτρωγαν τη μικρότερη ποσότητα. Στα ευρήματά τους, που δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση American Journal of Clinical Nutrition, υποστηρίζουν ότι το ασβέστιο, η βιταμίνη D και ο τύπος λιπαρών που περιέχουν τα γαλακτοκομικά ίσως παίζουν κάποιο ρόλο στην προστασία της καρδιάς. Προσπάθησε να καταναλώνεις 3 μερίδες ημερησίως (30 γρ. τυρί, 180 γρ. γιαούρτι ή 1 φλιτζάνι γάλα).

φ

ΤΕΥΧΟΣ Νο 92: ΠΙΑΣΕ ΕΝΑΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ!

Εκτός από άρωμα και γεύση, φαίνεται ότι ο ελληνικός καφές προσφέρει και "υγεία" στο ενδοθήλιο, το κυτταρικό στρώμα της εσωτερικής επιφάνειας των αιμοφόρων αγγείων, σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης που διεξήγαγε η ομάδα του καθηγητή Καρδιολογίας Χριστόδουλου Στεφανάδη, διευθυντή της Α' Καρδιολογικής Κλινικής και του Ομώνυμου Εργαστηρίου Πανεπιστημίου Αθηνών ΓΝΑ Ιπποκράτειο, με τον επίκουρο καθηγητή της Ιατρικής Σχολής Γεράσιμο Σιάσο, η οποία δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Vascular Medicine. Οι αναλύσεις έδειξαν ότι όσοι έπιναν τακτικά ελληνικό καφέ είχαν καλύτερη λειτουργία του ενδοθηλίου σε σχέση με όσους έπιναν άλλα είδη καφέ και, κατ’ επέκταση, παρουσίασαν μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης εμφράγματος του μυοκαρδίου. Ακόμα και στους ηλικιωμένους που είχαν υψηλή αρτηριακή πίεση η κατανάλωση ελληνικού καφέ σχετιζόταν με καλύτερη κατάσταση του ενδοθηλίου των αρτηριών. Η μέτρια περιεκτικότητά του σε καφεΐνη έναντι της υψηλής περιεκτικότητάς του σε πολυφαινόλες και αντιοξειδωτικές ουσίες είναι η αιτία που τον κάνει να ξεχωρίζει έναντι άλλων ειδών καφέ. Κάθε 150 ml (1 φλιτζάνι) καφέ, ανεξαρτήτως προέλευσης, μεθόδου καβουρντίσματος και αλέσματος, περιέχουν 120 mg πολυφαινόλες. Δεν εξαιρούνται ο στιγμιαίος καφές και ο ντεκαφεϊνέ. Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσίευση στο Journal of Agriculture and Food Chemistry, η υψηλότερη συνολική αντιοξειδωτική δράση του κατέταξε τον καφέ σε καλύτερη θέση συγκριτικά με άλλα ροφήματα που γνωρίζαμε ότι είναι εξίσου πλούσια σε αντιοξειδωτικά.

ς

ΤΕΥΧΟΣ Νο 116: ΕΝΑ ΑΒΟΚΑΝΤΟ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ

(Το αγαπούσαμε πολύ από τότε το αβοκάντο!) Σε μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνιας βρέθηκε ότι υπέρβαροι άνθρωποι που έτρωγαν ένα ολόκληρο αβοκάντο καθημερινά ως μέρος μιας μέτριας σε λιπαρά δίαιτας μείωσαν τα επίπεδα της LDL ή "κακής" χοληστερόλης τους περισσότερο από εκείνους που ακολούθησαν άλλο πρόγραμμα διατροφής. Οι φυτικές ίνες και οι φυτικές στερόλες του εν λόγω φρούτου βοηθούν τα επίπεδα της χοληστερόλης να παραμένουν σε υγιή επίπεδα.

γ

ΤΕΥΧΟΣ Νο 127: ΦΤΙΑΞΕ ΣΠΙΤΙΚΗ ΓΚΡΑΝΟΛΑ

(Το σπιτικό πάντα πιστεύουμε ότι είναι καλύτερο!)

ΣΥΝΟΛΙΚΌΣ ΧΡΌΝΟΣ: 30 ΛΕΠΤΆ

  • 1 φλ. νιφάδες βρόμης
  • 1 φλ. άγλυκες νιφάδες καρύδας
  • 1/2 φλ. ωμά φιστίκια
  • 1/4 φλ. ωμός πασατέμπος
  • 1/4 φλ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ. μέλι
  • 2 κ.γ. σάλτσα σόγιας με μειωμένο αλάτι
  • 1/8 κ.γ. μαύρο πιπέρι

Προθέρμανε τον φούρνο στους 170ºC. Βάλε τη βρόμη, την καρύδα, τα φιστίκια και τον πασατέμπο σε ένα ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος. Σε ένα μικρό μπολ ανακάτεψε το ελαιόλαδο, το μέλι, τη σάλτσα σόγιας και το πιπέρι. Χύσ’ τα πάνω από το μείγμα της βρόμης και χρησιμοποίησε τα χέρια σου για να τα ανακατέψεις καλά. Άπλωσε το μείγμα σε όλο το ταψί. Ψήσε για 10 λεπτά, ανακάτεψε και συνέχισε για άλλα 10-15 λεπτά ή μέχρι να ψηθεί η βρόμη. Βγάλε από τον φούρνο και άφησε το μείγμα να κρυώσει. Μπορείς να το διατηρήσεις σε γυάλινο βάζο έως και μία εβδομάδα.

Διατροφικά στοιχεία ανά 1/2 φλ.: 244 θερμίδες, 17 γρ. λιπαρά (8 γρ. κορεσμένα), 20 γρ. υδατάνθρακες, 7 γρ. πρωτεΐνη, 4 γρ. φυτικές ίνες, 71 mg νάτριο.

γφβ

ΤΕΥΧΟΣ Νο 142: 07:00 Μ.Μ.

Ιδανικά, μέχρι τότε θα πρέπει να έχεις φάει το δείπνο σου, σύμφωνα με έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνιας. Oι συμμετέχοντες σ’ αυτήν που έτρωγαν τα γεύματα και τα σνακ τους μεταξύ 12 το μεσημέρι και 11 το βράδυ –αντί από 8 το πρωί έως 7 το απόγευμα, που ήταν το ωράριο της ομάδας ελέγχου– πήραν βάρος και είχαν υψηλότερα επίπεδα χοληστερόλης. Η απάντηση μάλλον βρίσκεται στις ορμόνες. Όταν τρώμε αργά, η αυξομείωση στις ορμόνες λεπτίνη και γκρελίνη μας οδηγεί σε μεγαλύτερα γεύματα και περισσότερο τσιμπολόγημα.

ΤΕΎ

ΤΕΥΧΟΣ Νο 190: ΠΩΣ ΘΑ ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΤΟ ΚΟΙΛΙΑΚΟ ΛΙΠΟΣ;

Τα λιπαρά οξέα βοηθούν το σώμα να διατηρήσει σταθερά τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα, ενώ αποτρέπουν τη συσσώρευση λίπους, σύμφωνα με τη διατροφολόγο Lisa Hodgson, RDN, CDN, CDCES, FADCES. Μια μικρή ποσότητα ηλιόσπορων καθημερινά αρκεί για να λάβεις τα λιπαρά οξέα. Για το κυρίως γεύμα σου προτίμησε τον σολομό και τα λαχανάκια Βρυξελλών για σαλάτα.

ΚΟΙΛΙΑΚΟ ΛΊΠΟΣ

ΤΕΥΧΟΣ Νο 165: ΕΧΕΙΣ ΚΑΚΗ ΔΙΑΘΕΣΗ;

"Οι κολοκυθόσποροι, η κινόα, το κεχρί, οι ηλιόσποροι και το κριθάρι ανήκουν στην κατηγορία των σπόρων που καταπολεμούν την κατάθλιψη, χάρη στη μεγάλη συγκέντρωση σύνθετων υδατανθράκων".

Σοφία Κόντη, διαιτολόγος - διατροφολόγος (healthnutritionbalance.gr). 

υθ

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i