Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου: Μερικά tips που θα σε ανακουφίσουν

Ακολουθώντας μερικές βασικές συμβουλές μπορείς να βελτιώσεις την ποιότητα ζωής και καθημερινότητάς σου.

Mastiqua iStock

Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από το να σηκώνεσαι από το κρεβάτι το πρωί και να φτιάχνεις φρέσκο καφέ. Τι συμβαίνει όμως όταν ο καφές αρχίζει να σου δημιουργεί πρόβλημα, προκαλώντας δυσπεψία, καούρα ή συμπτώματα που μοιάζουν με ΣΕΕ; Και φυσικά, ο πρωινός καφές αποτελεί μονάχα ένα μικρό παράδειγμα από τις τροφές που ίσως κάνουν πιο έντονα τα συμπτώματα του Συνδρόμου Ευερέθιστου Εντέρου και σου δυσκολεύουν την καθημερινότητα. 

Τι είναι το Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου

Το Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου (ΣΕΕ) είναι μια χρόνια γαστρεντερική διαταραχή και ένας από τους βασικούς λόγους που κάποιος θα καταφύγει στον γαστρεντερόλογο. Χαρακτηρίζεται από μια ομάδα συμπτωμάτων, όπως κοιλιακό άλγος, φούσκωμα, αέρια, διάρροια και δυσκοιλιότητα, που μπορεί να ποικίλλουν σε σοβαρότητα και διάρκεια και ενδεχομένως να δυσκολέψουν την καθημερινότητά σου. Και παρότι αποτελεί τόσο συχνό νόσημα, δεν υπάρχει κάποιο δεδομένο ακόμα που να μπορεί να εξηγήσει τα συμπτώματά του. Έτσι, δεν μπορεί να υπάρξει στοχευμένη θεραπεία πέρα από το να προσαρμόσει κανείς την καθημερινότητά του σε συνθήκες ευνοϊκές για αυτό. 

Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου και διατροφή 

Αν και εσύ πάσχεις από Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου, η διατροφή είναι ένα κομμάτι που αναμφίβολα σε ενδιαφέρει, καθώς συνδέεται άμεσα με την έξαρση των συμπτωμάτων. Ίσως είναι η πιο σημαντική παράμετρος για την αντιμετώπιση του συγκεκριμένου προβλήματος, αφού μερικές αλλαγές σε αυτήν μπορούν να σε θεραπεύσουν. Παρακάτω, θα δούμε μερικές διατροφικές (και όχι μόνο) συνήθειες που θα σε κάνουν να νιώσεις άμεσα καλύτερα και μπορείς να προσθέσεις στο καθημερινό σου πρόγραμμα. 

Mastiqua: Μια από αυτές, όσο αναπάντεχη και αν ακούγεται, είναι η κατανάλωση του ανθρακούχου νερού Mastiqua. Το Mastiqua με πραγματικό μαστιχόνερο έχει αποδειχθεί ότι έχει θετική επίδραση στα συμπτώματα του συνδρόμου, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της ομάδας μελών του επιστημονικού δυναμικού του Χαροκόπειου και του αμερικάνικου Rutgers.

www.mastiquashop.gr/el/

Συγκεκριμένα, διαπιστώθηκε ότι το Mastiqua μπορεί να μειώσει σημαντικά τη σοβαρότητα συμπτωμάτων όπως κοιλιακό άλγος, φούσκωμα και δυσφορία. Και κάπως έτσι, μπορεί να αποτελέσει την ιδανική επιλογή για να συνοδεύσεις τα γεύματά σου ή να το απολαύσεις σκέτο τις υπόλοιπες ώρες της ημέρας - θα σου χαρίσει γεύση αλλά παράλληλα θα είναι και ευεργετικό για εσένα. Οι περισσότεροι συμμετέχοντες στη μελέτη, άλλωστε, βαθμολόγησαν τη γεύση, την επίγευση, το άρωμα και την υφή του Mastiqua ως καλή ή πολύ καλή. 

www.mastiquashop.gr/el/

Εκτός από τη μείωση της σοβαρότητας των συμπτωμάτων, η κατανάλωση Mastiqua έχει επίσης αποδειχθεί ότι βελτιώνει την ποιότητα ζωής των ασθενών με ΣΕΕ, αλλά και έχει θετική επίδραση στα επίπεδα φλεγμονώδους και οξειδωτικού στρες σε ασθενείς με ΣΕΕ. Η φλεγμονή και το οξειδωτικό στρες είναι γνωστό ότι παίζουν ρόλο στην ανάπτυξη και την εξέλιξη διαφόρων καταστάσεων υγείας, συμπεριλαμβανομένου του ΣΕΕ

www.mastiquashop.gr/el/

Μείωση του λίπους: Τα πολύ λιπαρά τρόφιμα θα πρέπει να περιορίζονται στα πλαίσια μια ισορροπημένης διατροφής. Η υπερβολική κατανάλωση λιπαρών τροφίμων μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα εμφάνισης φουσκωμάτων και άλλων πεπτικών προβλημάτων. 

Κράτησε ένα σταθερό πρόγραμμα: Ένα ισορροπημένο και τακτικό πρότυπο, δηλαδή 3 γεύματα την ημέρα, σε σταθερές ώρες, θα βοηθήσει το πεπτικό σου σύστημα να λειτουργεί ομαλότερα. Προσπάθησε να απολαμβάνεις τα γεύματα σου με ηρεμία και χωρίς βιασύνη.

Κράτησε απλά τα γεύματά σου: Η προσθήκη πολλών μπαχαρικών στο φαγητό σου μπορεί να εντείνει τα συμπτώματα του συνδρόμου. Αν νιώθεις ότι τα συμπτώματα μπορεί να σχετίζονται με αυτά, μπορείς να αποφύγεις την κατανάλωσή τους για ένα διάστημα για να δεις αν υπάρχει βελτίωση. 

Ασκήσου: Η γυμναστική συμβάλλει γενικότερα στην καλή λειτουργία του εντέρου. Ιδιαίτερα βοηθητικό είναι το καθημερινό περπάτημα και γενικότερα η αύξηση της κίνησης, ενώ κάποιες στάσεις της γιόγκα τονώνουν το πεπτικό σύστημα.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i