Δίαιτα τα Χριστούγεννα; 2 tips για να χάσεις αποτελεσματικά βάρος

Η υπερβολική κατανάλωση φαγητού την περίοδο των γιορτών μπορεί να δείξει και 4 κιλά πάνω στη ζυγαριά. Στο άλλο άκρο, η υπερβολική στέρηση μπορεί να οδηγήσει σταδιακά σε υπερφαγία.

santa istock

Από τη Νάσια Πασχαλέρη, διαιτολόγο-γεροντολόγο, MSc, υποψήφια διδάκτορα Ιατρικής Σχολής Αθηνών (foodsherlocks.gr)

Με τη λέξη "Χριστούγεννα" ίσως το τελευταίο που σκέφτεσαι είναι η λέξη "δίαιτα". Αντίθετα, η εορταστική περίοδος συνδέεται με οικογενειακά τραπέζια με ωραίες λιχουδιές, εξόδους με φίλους μέχρι το πρωί, περισσότερο αλκοόλ, πάρτι και συνταγές χριστουγεννιάτικων παραδοσιακών γλυκών. Μια περίοδος ιδανική για διασκέδαση και απόλαυση!

Έρευνες δείχνουν ότι με τις επιπλέον θερμίδες που καταναλώνονται κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου μπορεί να πάρουμε κατά μέσο όρο περίπου 1 κιλό. Αυτό είναι πολύ εύκολο να χαθεί μετά την περίοδο των γιορτών. Τι συμβαίνει, όμως, όταν ανεβαίνουμε στη ζυγαριά και είμαστε πάνω από 4 κιλά; Μπορεί να συμβεί; Και αν ναι, τι κάνουμε;

Η περίοδος των γιορτών διαρκεί περίπου 2 εβδομάδες, οπότε, αν καθημερινά γι’ αυτό το διάστημα τρως καθημερινά ένα γλυκό, λιπαρά και υπερθερμιδικά φαγητά και πίνεις αλκοόλ, τότε μέχρι το τέλος των εορτών δε θα κουμπώνει το παντελόνι σου! Σίγουρα οι πειρασμοί είναι πολλοί και παντού γύρω σου, αλλά, αν φροντίσεις τον εαυτό σου με έξυπνες αντικαταστάσεις και εύκολα tips, δε θα βάλεις κιλά μέσα στις γιορτές.

Μπορείς, για παράδειγμα, να επιλέξεις κρέατα χωρίς λίπος, να καταναλώσεις αλκοόλ και γλυκά μόνο τις καθαρά γιορτινές μέρες και, όταν γνωρίζεις ότι θα έχεις τραπέζι και έξοδο το βράδυ, να τρως ελαφριά μέσα στην ημέρα. Ειδικά αν έχεις θέματα υγείας, π.χ. σάκχαρο, πρέπει να είσαι πιο προσεκτική.

Στερούμαι, άρα υπάρχω (;)

Από την άλλη, οι υπερβολικές στερήσεις μπορεί να γυρίσουν μπούμερανγκ. Για παράδειγμα, κάποιος που στερείται υπερβολικά, ακολουθώντας χημικές δίαιτες, μπορεί να έχει πολλές επιπτώσεις, πρώτα απ’ όλα, στην υγεία του.

Οι στερητικές ή οι χημικές δίαιτες μπορεί να εξασθενίσουν τον οργανισμό σου, ενώ δεν αποδεικνύονται και αποτελεσματικές, καθώς ναι μεν χάνεις κιλά, είναι όμως υγρά του σώματος που ξαναμπαίνουν αμέσως.

Έτσι, παρατηρούμε το φαινόμενο "γιο-γιο", δηλαδή μείωση και αύξηση βάρους συνεχόμενα. Επίσης, μια εξαντλητική διατροφή μετά από κάποιες ημέρες είναι πολύ λογικό να προκαλέσει ακόμα περισσότερα επεισόδια υπερφαγίας, δηλαδή μεγάλη κατανάλωση φαγητού σε μικρό χρονικό διάστημα.

2 tips για να χάνεις αποτελεσματικά βάρος

1. Σε πολλούς ασθενείς στο γραφείο βλέπω την απογοήτευση όταν μου λένε πόσες δίαιτες έχουν κάνει. Πολύ σημαντικό –και το τονίζω– είναι, όταν βλέπεις να αυξάνεται το βάρος σου κατά 2-3 τα κιλά και δε νιώθει καλά με αυτό, να ξεκινήσεις διατροφή και να μην τα αφήσεις να φτάσουν τα 10!

2. Ο μόνος τρόπος για να χάσεις βάρος σωστά, οριστικά και χωρίς να εξαντλήσεις τον οργανισμό σου, είναι να ακολουθήσεις ένα εξατομικευμένο πλάνο διατροφής με τη βοήθεια ενός διατροφολόγου, το οποίο να προσαρμόζεται στις συνήθειες και τις ανάγκες σου. Η διατροφική εκπαίδευση παίζει σπουδαίο ρόλο και η "δίαιτα" δεν αποτελεί έναν μοντέλο διατροφής που μπορείς να ακολουθήσεις για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

Αξίζει να έχεις μια πιο ειρηνική σχέση με το φαγητό και το σώμα σου, χωρίς υπερβολές. Αφέσου, λοιπόν, στο κλίμα των ημερών, αλλά με μέτρο και με τη νέα χρονιά κάνε μια καινούρια αρχή θέτοντας διατροφικούς στόχους.

 

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i